Regnbuebarnehage
I denne barnehagen leser de om Prinsesse Henrik: Her får alle være seg selv
FORVENTNINGSFULLE: Sarah, Eren, Muhammed, Luna, Krishal og Magnus har nettopp tryllet Fargekladden ut av skapet sammen med pedagogisk leder Jorge, Roberto Navarro Fica. Nå skal de lese om Wilma som har to mammaer.
Werner Juvik
En familie kan være så mye. Det snakker de mye om i Grorud idrettsbarnehage i Oslo som i dag blir Norges første regnbuefyrtårn-barnehage.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Jorge Roberto Navarro Fica jobber som pedagogisk leder i barnehagen. Sammen med førskolebarna tryller han Fargekladden ut fra skapet og ut av posen. Der ligger også boken om Wilma på fire år som har to mammaer.
Navarro Fica leser høyt, og sammen snakker de om hvor forskjellige familier kan være. Barn kan vokse opp med mamma og pappa, to mammaer eller to pappaer, bare en forelder eller besteforeldre.
For Mohammed, Sarah, Luna, Eren, Magnus og Krishal i førskolegruppa er alt mulig og ingenting unaturlig.
Første barnehage ut
Grorud idrettsbarnehage er kvalitetsmerket som Regnbuefyrtårn, som den første barnehagen i Norge.
Å være en Regnbuefyrtårnsertifisert bedrift er et kvalitetsmerke for arbeidsplasser som har gjennomført grundig kompetanseheving i kjønns– og seksualitetsmangfold og satt i gang endringsprosesser for å fremme likeverdige og bærekraftige tjenester og trygt arbeidsmiljø.
REGNBUEN: Håndavtrykk i alle verdens regnbuefarger er en populær aktvitet.
Werner Juvik
– Vi er veldig stolte av at vi er kommet så langt, og at vi er den første barnehagen i landet som har fått dette kvalitetsmerket, sier fagleder Nina Hegge.
MANGFOLDIGHET: Fagleder Nina Hegge håper barna går ut av barnehagen med åpenhet og vidsyn i alt fra kjæresteforhold til religion.
Werner Juvik
Hun forteller at alle de ansatte i barnehagen er kurset av Rosa kompetanse og Skeiv kunnskap om mangfold og hvordan de skal snakke med barn på deres nivå. Kurset er bare for de ansatte, og temaene de er innom, er følelser, trygghet til å være seg selv som individ i et større mangfoldsperspektiv, familieformer, relasjoner og kjønnsuttrykk.
– Hva er det vi egentlig sier når «Per» kommer til barnehagen første gang, og vi foreslår biler som lek, eller jentene blir automatisk tatt med i dukkekroken? spør Navarro Fica.
Det handler om hvordan vi kan bryte normer ved å skape mer romslighet rundt det kjønnsformede lekematerialet barn møter ellers i samfunnet. I barnehagen skal alle barn få leke med akkurat det de vil.
Åpenhet i barnehagen
Grorud idrettsbarnehage har en egen regnbuetrapp. Den går opp til andre etasje hvor de eldste barna holder til. Hvert trinn har sin farge, og på veggene henger regnbuebilder og regnbueloven.
I det store allrommet med kjøkken er det satt fram bøker om Prinsesse Henrik, Jeg er meg! Min meg og Alle har en bakside. Det er laget utstilling hvor ulike familiekonstellasjoner er vist fram.
Ute i samfunnet skal disse barna møte ulike mennesker. Barnehagen har som mål at mennesker skal møtes med åpenhet og vidsyn i alt fra kjæresteforhold til religion.
– Mangfold er så mye. Åpenhet kan vi som barnehage være med og skape, slik at barna blir frie som seg selv. Her kan de være den de vil, og forhåpentligvis smitter dette over på foreldrene også.
Hegge sier at alle har sine holdninger, men her i barnehagen må noen av dem legges igjen utenfor. Som leder føler hun at hun har kommet langt med personalgruppen og i foreldregruppen.