JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I fjor sa folket nei - nå blir det sammenslåing likevel

HVILKEN VEI?: Horten, Tønsberg eller Holmestrand? Det er alternativene innbyggerne i Re har å forholde seg til.

HVILKEN VEI?: Horten, Tønsberg eller Holmestrand? Det er alternativene innbyggerne i Re har å forholde seg til.

Simen Aker Grimsrud

Innbyggerne i Re sa nei til kommunesammenslåing i fjor. Nå går åtte av ti partier inn for at det blir giftemål med en av nabokommunene likevel – uten ny avstemning.

2016062013314720230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

I fjor høst ble det arrangert folkeavstemning i Vestfold-kommunen. Litt over halvparten av innbyggerne deltok, og 55 prosent stemte for at Re skulle forbli egen kommune. Det politiske flertallet vedtok at det ikke blir noen sammenslåing med andre kommuner i inneværende kommunestyreperiode.

– Økonomisk pisk

Da regjeringen i våres vedtok nytt inntektssystem for kommunene, fikk pipa en annen lyd. Regjeringen gjorde det klart at kommuner som forble små frivillig, ville tape på det økonomisk. Det politiske flertallet i Re snudde.

– Det skyldes ene og alene Sanners økonomireform. Det var økonomisk pisk. Hadde det ikke blitt lagt fram på denne måten, hadde det ikke skjedd noe i Re. Det var så drastisk at jeg innkalte kommunestyret til et politisk verksted, sier ordfører Thorvald Hillestad(Sp).

(Saken fortsetter under bildet)

VIL IKKE HA FOLKEAVSTEMNING: Thorvald Hillestad (Sp), ordfører i Re.

VIL IKKE HA FOLKEAVSTEMNING: Thorvald Hillestad (Sp), ordfører i Re.

flicr.com

Følg Fagbladet på Facebook

Fryktet tap

De første anslagene var at Re ville tape 8,8 millioner kroner årlig ved å bli stående alene. Da Venstre sikret flertall for regjeringens forslag, ble tallet halvert. Rundt 4,8 millioner kroner vil Re tape.

– Men vi tror at tapet blir mye større i framtida, sier Hillestad.

Han frykter at noen av kuttene som Venstre fikk forhandlet bort, i realiteten bare er utsatt. Dessuten vil blant annet ny selskapsskatt og grensejustering mot nabokommunene bidra til opp mot 25 millioner kroner i redusert inntekt for kommunen, ifølge Hillestad.

Abonner på nyhetsbrev fra Fagbladet

Skylder på følelser

I folkeavstemningen i fjor høst fikk befolkningen kun stemme over om Re skulle slå seg sammen med Holmestrand, Sande og Hof, eller forbli alene. Nå har det politiske flertallet sett til alle nabokommunene. Både Horten, Tønsberg og nye Holmestrand har strukket ut en hånd til Re.

Tirsdag vedtar kommunestyret, etter all sannsynlighet, at Re skal bli en del av en større kommune. Det blir ikke ny folkeavstemning.

– Spørsmålet er om dette et tema som egner seg for folkeavstemning? Jeg har kommet fram til at det ikke er det. Det er så mye følelser og så mye å sette seg inn i. Folk har verken tid eller anledning til det. Det er det folk sier til meg når jeg møter dem, sier Hillestad.

– Mange stemmer nei fordi det er trygt

– Men dere arrangerte jo folkeavstemning i fjor, hvorfor egner det seg ikke nå? Er dere redde for at folk skal stemme nei igjen?

– Jeg sier langt i fra at folk er dumme, men mange av innbyggerne har ikke tid eller anledning til å sette seg inn i alt man må vite for å ta en skikkelig beslutning. Det er derfor de har valgt oss politikere til å gjøre den jobben. Blir det en folkeavstemning er det gjerne få som møter opp, og mange stemmer nei fordi det er trygt å ha det slik det er nå. Det har vi sett rundt i landet, sier Hillestad.

Han mener kommunen har gjort mye for å gi informasjon til innbyggerne, men føler det er vanskelig å nå fram.

– Vi har arrangert folkemøter, men få møtte opp. Vi har sendt ut informasjon i postkassene, men jeg har inntrykk av at det blir lite lest, hevder ordføreren.

SV frykter tvangsgiftemål

Heming Olaussen (SV) ble nedstemt med klar margin da han foreslo å arrangere ny folkeavstemning.

– Det er veldig oppløftende å se at innbyggerne i kommune etter kommune stemmer nei til sammenslåing. Da er det stakkarslig at vi i Re ikke får ny folkeavstemning, sier Olaussen, tidligere Nei til EU-general og nå SV-politiker i Re.

(Saken fortsetter under bildet)

NEDSTEMT: Heming Olaussen (SV) ville ha ny folkeavstemning i Re, men fikk det politiske flertallet mot seg.

NEDSTEMT: Heming Olaussen (SV) ville ha ny folkeavstemning i Re, men fikk det politiske flertallet mot seg.

Jan-Erik Østlie

– En stor andel av innbyggerne er ikke interessert i giftemål med andre kommuner, så da kan det ende med tvangsgiftemål. Vi ble nedstemt da vi ønsket folkeavstemning. Det virker som flertallspolitikerne er livredde for at det kan bli feil svar, sier Olaussen syrlig.

Re kan tape over 4,8 millioner kroner

Han mener Re fint kan klare seg alene – til tross for økonomisk pisk fra regjeringen.

– Det har blitt sagt mye om at Re ikke kommer til å klare seg alene, og at det økonomiske tapet blir for stort. De siste tallene fra rådmannen viser at det er snakk om rundt 4,8 millioner kroner i året. Det syns jeg ikke det er grunn til å rope om kommunesammenslåing for.

– Flertallet mener det blir vanskeligere å få til interkommunale samarbeid når kommunene rundt dere slår seg sammen og Re blir stående alene?

– Jeg kjøper ikke det argumentet. Selv om Holmestrand og Hof slår seg sammen og blir 14.000 innbyggere, tror jeg ikke de vil slutte å samarbeide med oss hvis de tjener på det. Dessuten er vi mange kommuner som i dag har interkommunalt samarbeid om de tyngre oppgavene, sier Olaussen.

– Styrt fra Oslo

Blant folket i Re er meningene delte – akkurat som ved avstemningen i fjor. Vi møter et knippe av de ansatte i Brår barnehage i lunsjen.

– Jeg opplever at dette er styrt fra Oslo. At regjeringen sier at vi ikke får like mye penger hvis vi blir stående alene, opplever jeg som trusler. Det er ikke akkurat frivillig, sier Berit Kristine Solheim, assistent og tillitsvalgt i Brår barnehage.

Hun tror Re vil lide på sikt hvis det blir sammenslåing med en av bykommunene i nærheten.

(Saken fortsetter under bildet)

DELTE MENINGER: Assistent Mette Myrtrøn (f.v.), tillitsvalgt Berit Kristine Solheim, fagarbeider Marit K. Hansen og hjelpepleier Elin Gebuhr er uenige om hva som er best for Re.

DELTE MENINGER: Assistent Mette Myrtrøn (f.v.), tillitsvalgt Berit Kristine Solheim, fagarbeider Marit K. Hansen og hjelpepleier Elin Gebuhr er uenige om hva som er best for Re.

Simen Aker Grimsrud

– Hva skjer når disse ekstra tilskuddene en gang tar slutt? Vi blir et utkantsted i en stor kommune, og jeg frykter skolenedleggelser og nedprioriteringer i Re, sier Solheim.

– Vi bor på landet, de andre bor i byen. Vi kommer ikke til å bli hørt, mener hun.

Redd for å miste kompetanse

Kollega Marit K. Hansen syns det er vanskelig å vite om hun skal være for eller mot. Det er mye å sette seg inn i. Hun føler informasjonen har vært for dårlig.

– Hvis det betyr at det blir færre sjefer, og at vi kan spare noen penger der, syns jeg det er bra. Samtidig vil jeg ikke at kommunen skal bli for stor. Jeg står vel litt midt imellom, sier hun.

Hjelpepleier Elin Gebuhr stemte ja til sammenslåing i fjor. Hun mener Re ikke har råd til å bli værende alene.

– Vi taper inntekter og spesialkompetanse hvis vi blir stående alene. Vi trenger større fagmiljøer. Forblir vi alene, er jeg redd vi kan miste spesialsykepleiere og spesialpedagoger som ønsker seg til større fagmiljøer, sier Gebuhr, som er leder av Seksjon Helse og Sosial i Fagforbundet region Tønsberg.

Hun bor i en del av Re der folk ser på Tønsberg som byen sin.

– For meg er det vanskelig å velge. Det kommer an på hvem vi får mest ut av å samarbeide med, sier Gebuhr.

By mot land

Re er selv et barn av en kommunesammenslåing. I 2002 ble Våle og Ramnes i Vestfold til Re. I dag bor det i overkant av 9000 mennesker her.

(Saken fortsetter under bildet)

VEKST: Kommunesenteret i Re har vært i vekst siden kommunen ble opprettet for 14 år siden. Nå mener politikerne at den er for liten til å forbli alene.

VEKST: Kommunesenteret i Re har vært i vekst siden kommunen ble opprettet for 14 år siden. Nå mener politikerne at den er for liten til å forbli alene.

Simen Aker Grimsrud

Det meste innen pleie og omsorg er plassert i moderne Re Helsehus. Her har de ansatte sterke og delte meninger om sammenslåing.

– Jeg syns ikke kommunen skal bli så stor, jeg vil ikke at vi skal bli slukt av en by, sier hjelpepleier Aino Lønn.

Hun innser at slaget er tapt. Nå er spørsmålet om det blir Horten, Tønsberg eller Holmestrand. Til høsten skal 1200 innbyggere delta i en undersøkelse om hvem folket vil slå seg sammen med.

– Jeg syns Horten er naturlig. Dem har vi helsesektoren samarbeidet en del med, sier Lønn.

– Går vi til Tønsberg, tror jeg det blir en enda større kommune på sikt, og at vi blir liggende i utkanten. Slår vi oss sammen med Horten, tror jeg det stopper der, sier kollega Laila Bettum.

– Det blir ikke frivillig sammenslåing når vi taper penger på å stå alene, mener hjelpepleier Hanne Holmøy. (Saken fortsetter under bildet)

Aino Lønn (f.v.), Håkon Jacobsen, Britt Gaarder, Laila Bettum, Elin Gebuhr, Hanne Holmøy og Yvonn Gaarder.

Aino Lønn (f.v.), Håkon Jacobsen, Britt Gaarder, Laila Bettum, Elin Gebuhr, Hanne Holmøy og Yvonn Gaarder.

Simen Aker Grimsrud

Vil ha flere kolleger

Håkon Jacobsen er vaktmester med ansvar for blant annet Re helsehus. Han savner flere kollegaer å diskutere fag med.

– Fagmiljøet i kommunen er for dårlig. Jeg skulle gjerne hatt noen flere å spørre om ting og få tips fra, sier Jacobsen.

– Men Tønsberg blir for stor by for meg. For min del kan vi slå oss sammen med alle andre: Sande, Hof, Horten og Holmestrand, sier Jacobsen.

Britt Gaarder, hovedtillitsvalgt i Re kommune, stemte ja ved avstemningen i fjor. Hun frykter kompetanse forsvinner hvis de blir stående alene.

– Jeg er redd Tønsberg blir for stor og at vi bare blir en utkant. Jeg går for enten Horten eller Holmestrand, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy