Mer klimavennlig etter koronaen
I framtida skal ikke Fagforbundets folk reise 112 ganger rundt jorda hvert år
Heretter skal tillitsvalgte og ansatte i Fagforbuindet fly mye mindre enn før.
Emmie Olivia Kristiansen
I 2019 reiste Fagforbundets tillitsvalgte og ansatte en strekning med fly som tilsvarer 112 ganger rundt jorda. Nå skal forbundet halvere reisevirksomheten og bruke erfaringene fra koronatida.
ola.tommeras@fagbladet.no
Landsstyret i Fagforbundet har tatt skrittet fullt ut etter ett år og åtte måneder med digitalt liv. I framtiden skal reisevirksomhet halveres fra nivået i 2019 – det siste året som ikke var påvirket av korona. Foran hvert eneste møte skal det nå gjøres en vurdering om møtet kan gjennomføres digitalt.
I tillegg skal reiser fortrinnsvis gjøres med kollektivtrafikk og med deling av bil når kollektivt ikke er mulig.
Fløy 112 ganger rundt jorda
Potensialet for å redusere utslipp er stort. Forbundet har 18.000 tillitsvalgte og mange hundre ansatte som samlet gjorde 4.500 flyreiser og tilbakela 4,5 millioner kilometer i fly i 2019. Det tilsvarer 112 ganger rundt jorda og medførte et utslipp på 887.916 CO2 ekvivalenter.
I mars 2020 fikk alle en bratt læringskurve på digitalt møtearbeid. Dette året ble reisevirksomheten redusert til en sjettedel av et normalår. I 2021 er reisevirksomheten i forbundet nærmest parkert. Samlet hittil i år, fra januar til august, har forbundets tillitsvalgte og ansatte reist mindre enn hva som ble gjort gjennomsnittlig i løpet av åtte arbeidsdager i 2019.
Vidar Eriksen
Et ambisiøst mål
– En halvering er absolutt et ambisiøst mål, medgir nestleder Sissel M. Skoghaug, men mener koronaperioden har bevist at det er mulig.
Det er ved reisevirksomhet at forbundet har mest å hente for å redusere sitt klimaavtrykk. I tillegg er det spilt inn oppfordringer om å redusere datalagring, e-poster med mer, og Fagforbundet fortsetter å regne på klimaavtrykk ved innkjøp.
– Dette er viktig for Fagforbundets egne utslipp, men også fordi vi er et forbund som jobber aktivt med å påvirke samfunnet. Vi forsøker å få andre til å redusere utslipp. Da må vi gjøre det selv også, sier Skoghaug.
Vi har blitt digitale
I september går vi inn i den 19. måneden med pandemi når restriksjoner formodentlig løses opp. Men mye vil altså fortsette som det har gjort siden koronapandemien brøt ut, mars 2020.
– Hele organisasjonen har nå blitt drillet på å jobbe digitalt. Vi vet at det fungerer. En positiv effekt er at småbarnsforeldre lettere kan delta i tillitsvalgtarbeid, at møtevirksomhet blir mer gjennomførbart nå, sier Skoghaug.
Må ivareta det sosiale
Skoghaug medgir at det også finnes en klar risiko ved å strupe reisevirksomheten, nemlig at det sosiale kan rammes.
– Det er kjempeviktig å ta hensyn til. Vi kan ikke slutte helt å møtes. Det er viktig for at tillitsvalgte, spesielt nye tillitsvalgte, blir kjent og trygge. Trygghet til å ta ordet i digitale møter må til for å ivareta demokrati i organisasjonen. Vi skal ikke undervurdere verdien av småprat under middager og i pauser. Det skal fortsatt være artig og givende å være tillitsvalgt, sier Skoghaug.
Parkerte reisevirksomheten
Fra 2018 til 2019 jobbet Fagforbundet med å redusere reisevirksomheten, og lyktes med å kutte en halv million flykilometer, fra fem millioner fordelt på 4.700 flyreiser i 2018 til 4,5 millioner kilometer i 2019.
I 2020 ble det gjort totalt 1.372 flyreiser mot 4.500 året før. Pandemi i mars måned sendte antall tilbakelagte kilometer med flyreiser ned til 830.665.
I 2021 er reisevirksomheten nærmest parkert. Fram til august er det kjøpt 187 flybilletter og tilbakelagt 465.201 kilometer med fly.
Mindre utslipp og millioner spart
Fagforbundet sparte mer enn ni millioner kroner på flybilletter i 2020 sammenlignet med året før. 2021 ligger innsparingen an til å bli rundt 12 millioner kroner.
Antall CO2 ekvivalenter flyreisene representerer, er redusert fra nesten 1,2 millioner i 2018 til 882.000 i 2019, 115.120 i fjor og knappe 20.321 hittil i år.
Hele organisasjonen har nå blitt drillet på å jobbe digitalt.
Nestleder Sissel M. Skoghaug