JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kultur og pensjon:

I havn med pensjon for kulturfolk, men fortsatt streikefare for Fagforbundet

NTL og Creo er blitt enige med Spekter, men fra onsdag 11. mai kan Fagforbundets medlemmer i kultursektoren på nytt være i streik hvis meklingen 9. og 10. mai mislykkes.

NTL og Creo er blitt enige med Spekter, men fra onsdag 11. mai kan Fagforbundets medlemmer i kultursektoren på nytt være i streik hvis meklingen 9. og 10. mai mislykkes.

Eivind Senneset

NTL og Creo er enige med arbeidsgiverforeningen Spekter om en pensjonsløsning for kulturarbeidere. Fagforbundet skal i mekling om det samme temaet i neste uke.

2022050508470720220505150553

tips@fagbladet.no

Vi er fornøyd med at vi med bistand fra riksmeklerens kontor har funnet kompromisser og kommet til enighet med Creo og NTL om pensjon i teatre, orkestre og operaene. Vi håper det også vil være mulig å komme til enighet med Fagforbundet i mekling neste uke slik at vi unngår en ny kulturstreik, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten til organisasjonens egen nettside.

Løsningen de er blitt enige om gjennom frivillig mekling, innebærer at det blir mulig for de ansatte å velge mellom to ulike pensjonsordninger, enten dagens innskuddspensjonsordning som gjelder i disse virksomhetene, eller en hybridpensjon som vil bli etablert.

Fagforbundet går inn i tvungen mekling

Det har ikke lykkes Fagbladet å få kontakt med Odd Haldgeir Larsen som er Fagforbundets forhandlingsleder. Men til Fagforbundet Teater og scenes nettside har han sagt at han registrerer at de andre forbundene i LO Stat, NTL og Creo, har valgt å si ja til skissen som riksmekleren la fram under den frivillige meklingen.

Han har ikke sagt noe om hvorfor Fagforbundet ikke ønsket å godta skissen fra riksmekleren.

– Vi jobber for å finne en løsning. Ingen ønsker streik, og kanskje aller minst i en kultursektor som har lidd tungt under pandemien. Nå er kulturarbeiderne tilbake på jobb, der de helst vil være. Vi vil gjøre det vi kan for at det skal være tilfelle også etter den tvungne meklingen og håper at arbeidsgiver er innstilt på det samme, sier Odd Haldgeir Larsen.

Meklingen starter mandag, og partene har frist til tirsdag ved midnatt for å bli enige.

Her kan det bli streik:

Hvis partene ikke blir enige i meklingen, blir det ny streik for Fagforbundets medlemmer i kultursektoren.

Til sammen 753 medlemmer vil bli tatt ut i første fase. De er ansatt på følgende steder:

• Carte Blanche

• Den Nationale Scene

• Den Norske Opera & Ballett

• Det Norske Teatret

• Det Vestnorske Teatret

• Hålogaland Teater

• Kilden TKS

• Nationaltheatret

• Oslo Nye Teater

• Rogaland Teater

• Teater Innlandet

• Trøndelag Teater

• Turnéteatret i Trøndelag

Creo og NTL fornøyd

 – At våre medlemmer har fått en livsvarig og kjønnsnøytral hybridpensjon er utrolig viktig, sier Fredrik Oftebro, nestleder i NTL. 

Han fortsetter: – Budskapet på streikeplakatene i fjor høst var at «Kvinner skal ikke straffes for å leve lenger enn menn». Likestillingsproblematikken ved en innskuddsordning var en av hovedgrunnene til at vi måtte ta den 52 dager lange konflikten. Vi kunne ikke akseptere en pensjonsordning der kvinner kom dårligere ut enn menn.

– At vi nå har sikret en likestilt pensjonsordning for våre medlemmer er helt avgjørende. Ingen ønsket en streik i høst, men enkelte kamper må kjempes for at vi skal ha det arbeidslivet vi ønsker, og denne var verdt det, sier Oftebro. 

– Jeg er utrolig stolt og glad, sier forhandlingsleder og nestleder i Creo, Christine Thomassen. Vi har fått fullt gjennomslag for vårt krav, og vi har sikret våre medlemmer ved disse institusjonene en svært god pensjonsordning. Alle Creos medlemmer har fått en livsvarig og kjønnsnøytral pensjon – som er det vi har kjempet for i 8 år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy