Ingen mistillit mot North: – Byrådet fører Frps kulturpolitikk
BLIR SITTENDE: Kulturbyråd Anita Leirvik North fikk ikke stilt mistillit mot seg. Dermed blir byrådet sittende.
Stian Lysberg Solum / NTB
Byrådet i Oslo blir sittende etter at Frp valgte å ikke stille seg bak mistillitsforslaget som var stilt mot kulturbyråd Anita Leirvik North.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
ida-kristin.tvedt@fagbladet.no
Budsjettuenighet og mistillitsforslag preger Oslo bystyres møte onsdag.
Siden i fjor høst har hovedstaden hatt et mindretallsbyråd bestående av Høyre og Venstre, i tillegg til politisk støtte fra Frp og KrF. Dermed mangler byrådet flertall når landets største budsjett skal vedtas.
For en måned siden fremmet Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG mistillit mot kulturbyråd Anita Leirvik North (H) etter håndteringen av kuttene ved kriserammede Oslo Nye Teater.
Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) har tidligere sagt at han har tillit til North.
Ingen flertall
Under dagens bystyremøte sto og falt det på Frp om det ble flertall for mistillit mot North.
– Hadde denne saken handlet om karbonfangst på Klementsrud hadde Fremskrittspartiet stemt på mistillitsforslaget, sier Maguns Birkelund i Oslo Frp.
Karbonfangstanlegget på Mortensrud er en sak Frp har vært sterkt kritisk til lenge. Ettersom North også er byråd for næring var det derfor knyttet stor spenning til om partiet ville stille seg bak forslaget til de rødgrønne partiene.
Ingeborg Rangul
Birkelund understreker at Frp synes det er ryddig å stille seg bak et mistillitsforslag på bakgrunn av saken som det er stilt mistillitsforslag for – altså saken om Oslo Nye Teater.
– Fremskrittspartiet mener ikke at byrådens håndtering av Oslo Nye gir grunnlag for mistillit. Det er dermed ikke flertall for mistillit mot byråd North, fortsatte Birkelund.
STEMTE MOT: Frp endte opp med å stemme mot forslaget.
Stian Lysberg Solum / NTB
Også KrF valgte å ikke stille seg bak mistillitsforslaget.
– Jeg vil ikke si at det ikke er grunnlag for å kritisere noe med hennes håndtering. Det gjelder blant annet manglende skriftliggjøring av kommunikasjon og oppdrag som er gitt i mai, sa Øyvind Håbrekke fra Oslo KrF under møtet.
Skuffet
Mari Røsjø, leder Fagforbundet teater og scene var en av de som fulgte spent med på utfallet fra galleriet.
– Skuffende, men kanskje ikke så overraskende. De har gått hardt ut i forkant, men det var tydeligvis bare «opp som en løve og ned som en skinnfell». Dessverre ser vi at byrådet har gått bort fra sin egen kulturpolitikk og fører FRPs i stedet, sier hun til Fagbladet.
DEMONSTRERTE: Mari Røsjø var blant dem som demonstrerte tidligere i år for fremtiden av Oslo Nye Teater.
Yngvil Mortensen
At bystyret nå blir sittende tror ikke hovedtillitsvalgt ved teateret, Stein Talleraas, vil ha noe særlig å si for teaterets fremtid.
– De har flertall og hittil har det ikke sett ut som om noen av byrådspartienes representanter har ønska å bryte med byrådets forslag.
BRED STØTTE: Skuespillerne Linn Skåber, Per Christian Ellefsen, Heidi Ruud Ellingsen, Gunnar Eiriksson og Ingvild Holthe Bygdnes følger bystyremøte i Oslo rådhus fra galleriet.
Stian Lysberg Solum / NTB
Han forteller til Fagbladet at han har forrige byrådssak fra 2012 med Hallstein Bjerke som kulturbyråd i minne.
– Jeg tror at vi uansett driftsresultat i 2023 hadde endt opp med betydelige kutt framover. Det er klart at fjorårets driftsresultat var ei gavepakke til det sittende byrådet, som de har benytta til fulle! Men vi sitter i bystyresalen og dette blir bare «partipolitikk» som vanlig!
KUTT: Stein Talleraas sier han tror teateret ville blitt kuttet i midler uansett.
Jan-Erik Østlie
Bakgrunnen for mistilliten
Bakgrunnen for mistillitsforslaget fra de rødgrønne er tredelt.
De mener at bystyret verken har fått god eller korrekt informasjon fra byråden og at hun dermed har brutt kommunens prinsipper for god eierstyring.
Ingeborg Rangul
I tillegg har hun brutt byrådets retningslinjer for forsvarlig utredning av saker i tillegg til at hun har holdt tilbake informasjon og villedet bystyret.
Derfor har ikke byråd Anita Leirvik North lenger de rødgrønnes tillit.
Rødgrønne partier fremmer mistillit mot Oslos kulturbyråd i teatersaken.
Har skjedd før
I 2021 gikk Raymond Johansens og det rødgrønne byrådet av etter at Rødt sikret flertall for et mistillitsforslag mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg, skriver NRK.
Den gang handlet det om Oslos nye vannforsyning og det bystyret mente var manglende informasjon om en milliardsprekk.
Det førte til at byrådet fungerte som et såkalt forretningsministerium i åtte dager. Deretter kom de tilbake uten Berg, skriver NRK.