Det var stor stemning i forhandlingsdelegasjonen til Kommuneansattes hovedsammenslutning etter at Oslo kommune gikk med på å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonsordningen.
Fagforbundet Oslo
per.flakstad@fagbladet.no
Etter tre dager med mekling gikk Oslo kommune med på å ta pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen.
Det betyr at de ansatte har fått forhandlingsrett og streikerett på pensjonsordningen.
Dette har vært et krav i mange år fra Fagforbundet og de andre LO-forbundene som organiserer ansatte i hovedstaden. Nå fikk de endelig gjennomslag.
– Rødgrønne byrådet har levert
– Forhandlingsretten på pensjon betyr mye for våre medlemmer. Nå er vi likestilt med alle andre kommuner i Norge, og vi har fått mulighet til å sette makt bak pensjonskravene våre hvis noen i framtiden skulle ønske å endre pensjonsvilkårene, sier forhandlingsleder og leder ved Fagforbundets kompetansesenter i Oslo, Per Egil Johansen.
– Dette viser også at det ikke er likegyldig hvem som sitter med det politiske flertallet som gir føringer til den administrasjonen vi forhandler med.
– I denne perioden har vi et rødgrønt flertall, og nå kan jeg virkelig si at de har levert, fortsetter han.
– Vi har vært vitner til at alle de borgerlige partiene i Oslo bystyre de siste årene har foreslått endringer som langt på vei ville rasert våre pensjonsbetingelser. Nå går vi fra å ha drøftingsrett til forhandlingsrett på bestemmelsene for tjenestepensjonsordningen i Oslo kommune, sier leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin
– Vi opplever kommuneneadministrasjonen som vi forhandler med som mer løsningsorientert på dette området etter at de rødgrønne overtok makten i Oslo. I perioden med borgerlig styre var det ingen vilje til å se på løsninger rundt pensjon. Vi har et godt samarbeid med det rødgrønne byrådet, og ser at det har bidratt til et godt forhandlingsklima med kommunen, sier Dehlin.
Godt økonomisk resultat
Per Egil Johansen synes også at et generelt tillegg på 0,9 prosent, minimum 4400 kroner til alle er et anstendig og godt resultat som det er grunn til å være fornøyd med.
Fagforbundet og de andre LO-forbundene i Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH) fikk dermed gjennomslag for kravet om at hele lønnspotten skulle fordeles på lønnstabellen gjennom sentrale forhandlinger, og at det dermed ikke blir gjennomført lokale forhandlinger eller sentrale justeringer.
Tilleggene er gitt med virkning fra 1. mai.
Den totale rammen for oppgjøret er i tråd med resultatet for den konkurranseutsatte industrien, det såkalte frontfaget, på 1,7 prosent.
Heltid
I tillegg mener han de fikk på plass gode formuleringer på heltidsarbeidet i hovedstaden.
– Vi har nå fått inn i tariffavtalen at partene skal arbeide med å utvikle en heltidskultur. Dermed blir dette mer forpliktende enn tidligere. Vi fikk også gjennomslag for at alle deltidsansatte skal ha rett til en heltidssamtale, og dermed har vi også sikret at arbeidsgiver forplikter seg til å se og følge opp den enkelte ansatte, sier Per Egil Johansen.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte