JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen streik i Oslo. Ansatte får forhandlingsrett på pensjon

Det var stor stemning i forhandlingsdelegasjonen til Kommuneansattes hovedsammenslutning etter at Oslo kommune gikk med på å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonsordningen.

Det var stor stemning i forhandlingsdelegasjonen til Kommuneansattes hovedsammenslutning etter at Oslo kommune gikk med på å gi de ansatte forhandlingsrett på pensjonsordningen.

Fagforbundet Oslo

Etter to og en halv time på overtid ble partene i oslomeklingen enige om et anbefalt resultat. Alle ansatte får et generelt tillegg på 4400 kroner og de ansatte vant fram med kravet om forhandlingsrett på pensjon.

2020101502403220201015032855

per.flakstad@fagbladet.no

Etter tre dager med mekling gikk Oslo kommune med på å ta pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen.

Det betyr at de ansatte har fått forhandlingsrett og streikerett på pensjonsordningen.

Dette har vært et krav i mange år fra Fagforbundet og de andre LO-forbundene som organiserer ansatte i hovedstaden. Nå fikk de endelig gjennomslag.

– Rødgrønne byrådet har levert

– Forhandlingsretten på pensjon betyr mye for våre medlemmer. Nå er vi likestilt med alle andre kommuner i Norge, og vi har fått mulighet til å sette makt bak pensjonskravene våre hvis noen i framtiden skulle ønske å endre pensjonsvilkårene, sier forhandlingsleder og leder ved Fagforbundets kompetansesenter i Oslo, Per Egil Johansen.

– Dette viser også at det ikke er likegyldig hvem som sitter med det politiske flertallet som gir føringer til den administrasjonen vi forhandler med.

– I denne perioden har vi et rødgrønt flertall, og nå kan jeg virkelig si at de har levert, fortsetter han.

– Vi har vært vitner til at alle de borgerlige partiene i Oslo bystyre de siste årene har foreslått endringer som langt på vei ville rasert våre pensjonsbetingelser. Nå går vi fra å ha drøftingsrett til forhandlingsrett på bestemmelsene for tjenestepensjonsordningen i Oslo kommune, sier leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin

– Vi opplever kommuneneadministrasjonen som vi forhandler med som mer løsningsorientert på dette området etter at de rødgrønne overtok makten i Oslo. I perioden med borgerlig styre var det ingen vilje til å se på løsninger rundt pensjon. Vi har et godt samarbeid med det rødgrønne byrådet, og ser at det har bidratt til et godt forhandlingsklima med kommunen, sier Dehlin.

Godt økonomisk resultat

Per Egil Johansen synes også at et generelt tillegg på 0,9 prosent, minimum 4400 kroner til alle er et anstendig og godt resultat som det er grunn til å være fornøyd med.

Fagforbundet og de andre LO-forbundene i Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH) fikk dermed gjennomslag for kravet om at hele lønnspotten skulle fordeles på lønnstabellen gjennom sentrale forhandlinger, og at det dermed ikke blir gjennomført lokale forhandlinger eller sentrale justeringer.

Tilleggene er gitt med virkning fra 1. mai.

Den totale rammen for oppgjøret er i tråd med resultatet for den konkurranseutsatte industrien, det såkalte frontfaget, på 1,7 prosent.

Heltid

I tillegg mener han de fikk på plass gode formuleringer på heltidsarbeidet i hovedstaden.

– Vi har nå fått inn i tariffavtalen at partene skal arbeide med å utvikle en heltidskultur. Dermed blir dette mer forpliktende enn tidligere. Vi fikk også gjennomslag for at alle deltidsansatte skal ha rett til en heltidssamtale, og dermed har vi også sikret at arbeidsgiver forplikter seg til å se og følge opp den enkelte ansatte, sier Per Egil Johansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy