JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen streik i staten – over et halvt døgn på overtid ble de enige

– Vi har sikret et godt resultat for våre medlemmer uten å måtte streike, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

– Vi har sikret et godt resultat for våre medlemmer uten å måtte streike, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Eirik Dahl Viggen

– Vi har sikret et godt resultat for våre medlemmer uten å måtte streike, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

2022052419082120220524193746

morten@lomedia.no

Partene har blitt enige om en lønnsøkning på 3,84 prosent, frontfaget endte på 3,7 prosent. De lavest lønte får en økning på minimum 10.000 kroner, mens de som tjener over 594.000 vil få en prosentvis økning på 1,7 prosent.

– Dette har vært en av de tøffeste rundene jeg har vært med på i min tid som tillitsvalgt, sier Aas.

– Det har vært en krevende mekling, men vi er fornøyd med at alle ansatte i staten får reallønnsvekst og at tiltak for likelønn og lavlønn er ivaretatt, sier Fagforbundets representant i forhandlingsutvalget, Svend-Morten Voldsrud.

– Det har vært en krevende mekling, sier Fagforbundets representant, Svend-Morten Voldsrud.

– Det har vært en krevende mekling, sier Fagforbundets representant, Svend-Morten Voldsrud.

Jan Tore Skjelbek

– Bra fordeling

Reallønnsøkning til alle, mindre penger til lokale forhandlinger enn de siste årene, en ekstra pott som spesielt treffer kvinnedominerte grupper i staten. LO-Stats forhandlingsleder, Egil André Aas, er sliten og fornøyd.

Et lønnsoppgjør dreier seg ikke bare om størrelsen på lønnspotten, men like mye om hvordan lønnsmidlene fordeles. For LO Stat har årets oppgjør handlet om at alle LO-medlemmene i staten, også de langtidsutdannede, skal ha et lønnsløft.

– Det handler om å løfte hele laget i ei tid der økende levekostnader preger hverdagen til folk flest. Det mener vi at vi har klart med dette resultatet, sier Aas.

Minimum 10.000 kroner

Tilleggene fordeles med 70 prosent på sentralt nivå gjennom tillegg til alle. I tillegg er det forbedring av enkelte ubekvemstillegg og gruppelivsforsikringen, og ett lønnstrinn til førstekonsulentene og ulike sikringsbestemmelser i forbindelse med innføring av nye ansiennitetsstiger.

Oppgjøret i tall

• Lønnstrinn 19–64 (fra 309.000 til 583.500): 10 000 kroner

• Lønnstrinn 65–107 (fra 594.000): 1,7 prosent

• Ett ekstra lønnstrinn til alle i lønnsramme 1408, Førstekonsulent.

• Lokale forhandlinger: (utgjør 30 prosent av disponibel ramme)

• Oppgjøret har en ramme på 3,84 prosent

Likelønn

Forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, er fornøyd med et generelt tillegg som sikrer reallønnsvekst til alle medlemmene, og et ekstra tillegg til de som er førstekonsulenter. I førstekonsulentgruppa organiserer vi særlig kvinner og unge akademikere, og oppgjøret treffer dermed disse gruppene godt.

– Oppgjøret har en god likelønnsprofil og sikrer også de lavest lønte. Hele laget vårt har fått et lønnsløft, det er viktig, sier forbundsleder Barsok.

Hun legger ikke skjul på at det har vært en veldig krevende mekling, men mener det er et oppgjør som kan anbefales for medlemmene. Ikke minst er hun fornøyd med at nye ansiennitetsstiger er på plass.

– Det sikrer opprykk på en bedre måte enn i dag, sier Barsok.

Lavlønnsprofil

Også kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik er glad for ikke å få en omfattende streik blant de 166.000 statsansatte i fanget. Også han trekker fram lav- og likelønnsprofilen på oppgjøret. Han mener det er spesielt viktig i et år med en ekstraordinær prisvekst.

– Brød og melk er like dyrt for en som tjener 350.000 som for en som tjener en million. Derfor er jeg glad for at vi fått på plass en lavlønnsprofil i avtalen med LO og YS, sier Gjelsvik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy