JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Senterpartiet

Ingen tegn til krisestemning i Sp. Her er vedtakene fra helgens landsmøte

Trygve Slagsvold Vedum leder et parti preget av harmoni og ro.

Trygve Slagsvold Vedum leder et parti preget av harmoni og ro.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen sliter med oppslutningen, men det preget overhodet ikke helgens landsmøte i Senterpartiet.

2023032109213820230321092138

helge@lomedia.no

Ledelsen noterte seg bare et nederlag – i avstemningen om elektrifisering av Melkøya.

På landsmøtefesten ljomet «We are the champions» som allsang.

Med tanke på at det er fire år siden partiet sist var samlet til fysisk landsmøte, var det også mye å feire: Regjeringsmakt og store muligheter til å få gjennomført sin politikk.

Det er harmoni og god stemning i partiet. Så mye harmoni at ordstyreren ikke engang behøvde å si navnet til Ola Borten Moe før han gikk opp på scenen, og ble hyllet som gjenvalgt første nestleder.

I tillegg til leder Trygve Slagsvold Vedum ble også andre nestleder, Anne Beathe Tvinnereim, gjenvalgt ved akklamasjon og helt uten debatt.

Melkøya-tap

Politisk har også ledelsen i partiet stålkontroll over partiet. Strømopprøret ble avverget, men i spørsmålet om å elektrifisere Melkøya gikk ledelsen på et tap.

Landsmøtets flertall stemte nei til elektrifisering.

«Planene om å elektrifisere Melkøya med strøm fra dagens nett må stanses, da dette setter en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark», heter det i punktet som ble vedtatt.

11 av 16 fylkeslag hadde levert inn forslag om endringer i kraftpolitikken, men avstemningen gikk i favør av en langt mildere innstilling fra resolusjonskomiteen.

Blant annet krever partiet «sterkere styring av kraftpolitikken og en lavere kraftpris».

Det norske kraftsystemet må baseres på gjensidig utveksling, ikke en eksportstrategi som driver norske strømpriser opp, slår landsmøtet fast.

Flere forslag om makspris ble nedstemt. Og Sps motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke ble stadfestet.

I debatten om kraft tok flere talere til orde for kjernekraft, men vedtaket landet på at Senterpartiet «åpner for å hente inn mer kunnskap om kjernekraft».

Nestleder Ola Borten Moe var tydelig på at det ikke betyr et ja til kjernekraft.

Partimåling for mars: Nå er Høyre større enn hele venstresida

Mindre formuesskatt

Det samlede skattetrykket for norsk næringsliv må ned, vedtok landsmøtet.

Partiet vil øke bunnfradraget i formuesskatten. Det innebærer å heve innslagspunktet når formuesskatten slår inn, som i dag ligger 1,7 millioner kroner for enslige og 3,4 millioner kroner for ektefeller.

Partiet vil også redusere formuesgrunnlaget for driftsmidler, altså hvordan man verdsetter maskiner og andre ting bedrifter bruker i sin virksomhet, når formuesskatten skal beregnes.

Mange på landsmøtet argumenterte også sterkt for å skrote formuesskatten helt – på såkalt arbeidende kapital.

Ola Borten Moe advarte om at «arbeidende kapital» er et strevsomt begrep og nesten umulig å definere.

Et flertall på landsmøtet lyttet til nestlederen og vendte tommel ned for forslaget.

Senterpartiet vil også prøve ut jobbskattefradrag for unge. Et gammelt, men omstridt forslag som verken Arbeiderpartiet eller SV vil ha.

I juni 2021 sendte Finansdepartementet ut et forslag på høring om et slikt fradrag for unge mellom 17 og 29 år som har jobb. Regjeringen Solberg rakk ikke å gjennomføre dette før Ap og Sp flyttet inn i regjeringskvartalet.

Både arbeidstakerorganisasjonen LO og arbeidsgiverorganisasjonen NHO synes jobbskattefradrag for unge var en dårlig idé.

Helseforetaksmodellen

Landsmøtet vedtok å endre dagens helseforetaksmodell på flere områder. Senterpartiet vil ha folkevalgte representanter inn i styrene i både lokale og regionale helseforetak. Landsmøtet stemte imidlertid ned forslag om å skrote modellen.

Landsmøtet vil ha en opptrappingsplan for norsk matproduksjon og en tidfestet plan for tetting av bøndenes inntektsgap for å øke Norges selvforsyningsgrad. 

Partiet gjentar også kravet om en plan for tetting av inntektsgapet til bøndene, men landsmøtet avviste å tidfeste når dette skal skje.

Gjennomslag for GSU-ordning

Senterungdommen fikk landsmøtet med seg, mot ledelsens ønske, på å etablere en egen BSU-ordning for unge som sparer til gård – en GSU-ordning. Og å heve maksgrensen på vanlig BSU til 30.000 kroner og totalbeløpet til 400.000 kroner, samt heve skattefritaket på vanlig BSU til 20 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy