JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingvild Kjerkol: – Jeg kommenterer ikke før vi har mottatt konklusjonen fra Nord universitet

UNDERKJENT: Ingvild Kjerkols masteroppgave er underkjent.

UNDERKJENT: Ingvild Kjerkols masteroppgave er underkjent.

Heiko Junge / NTB

– Jeg kan ikke kommentere en mulig lekkasje til mediene, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

2024041112063820240411155012

Flere medier har meldt at nemnda for studentsaker ved Nord universitet har underkjent masteroppgaven til Kjerkol på grunn av juks.

Men Kjerkol ville ikke kommentere saken da hun var på Stortinget torsdag ettermiddag.

– Jeg kommer ikke til å kommentere noen ting før vi har mottatt konklusjonen fra Nord universitet, og det har vi ikke. Jeg kan ikke kommentere en mulig lekkasje til mediene. Det håper jeg dere har forståelse for, sier Kjerkol.

Ikke offentliggjort

Nemndas konklusjon over oppgaven beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

Nemnda har ikke offentliggjort konklusjonen, men helseministeren har tidligere sagt at hun mener det er naturlig at hun opplyser om utfallet.

FELT: Ifølge flere medier har Kjerkol fått sin masteroppgave underkjent.

FELT: Ifølge flere medier har Kjerkol fått sin masteroppgave underkjent.

Nanna Aanes Wolden

Et stort pressekorps hadde møtt opp i vandrehallen på Stortinget for å få kommentar fra Kjerkol, etter at hun hadde deltatt i en debatt i stortingssalen.

– Støre må ta stilling

– Statsministeren er den som må ta stilling til om helseministeren fremdeles har tillit, sier parlamentarisk nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.

STILLING: Jan Tore Sanner mener at Støre må ta stilling til Kjerkols tillit

STILLING: Jan Tore Sanner mener at Støre må ta stilling til Kjerkols tillit

Jan-Erik Østlie

Sanner forteller til NTB at Høyre tar beslutningen til etterretning.

– Denne saken har nå tatt uforholdsmessig lang tid å få avklart. Spørsmålet om tillit til helseminister Kjerkol er det statsminister Støre som må ta stilling til, sier han.

 – Statsministeren må bestemme

Venstre-leder Guri Melby sier det er opp til Jonas Gahr Støre å bestemme hva som skal skje videre etter at Nord universitet har konkludert i Kjerkol-saken.

– Som vi alltid har sagt, er det statsministeren som må bestemme. Det er slik at det ikke finnes noe utdanningskrav eller andre ting for å være statsråd. Det er statsministeren som avgjør om en statsråd har tillit eller ikke. Det handler om veldig mye mer enn innholdet i den masteroppgaven, men også hvordan statsråden har forholdt seg til velgerne. Det får han avgjøre, sier Venstre-leder Guri Melby til Altinget.

KLAR TALE: Guri Melby er klar i sin tale om hvem hun mener må bestemme om Kjerkols fremtid.

KLAR TALE: Guri Melby er klar i sin tale om hvem hun mener må bestemme om Kjerkols fremtid.

Leif Martin Kirknes

– Det er litt viktig at en statsråd har tillit i Stortinget også?

– Ja, absolutt, men vi er ikke del av det stortingsflertallet som støtter denne regjeringen, så det får de finne i sitt eget flertall.

– Må vurdere tillit

Også Sylvi Listhaug mener Jonas Gahr Støre bør vurdere om han har tillit til Ingvild Kjerkol som helse- og omsorgsminister.

– Med forbehold om at dette blir det endelige vedtaket i saken til Ingvild Kjerkol, bør Støre vurdere om han har tillit til henne som landets helse- og omsorgsminister, sier Listhaug i en pressemelding.

TILLIT: Sylvi Listhuag sier Støre må vurdere om han har tillit til Kjerkol.

TILLIT: Sylvi Listhuag sier Støre må vurdere om han har tillit til Kjerkol.

Leif Martin Kirknes

Listhaug minner om at Jonas Gahr Støre i januar mente det var en riktig avgjørelse av Sandra Borch å trekke seg som forsknings- og høyere utdanningsminister i en tilsvarende sak. Hun mener det er underlig dersom disse sakene behandles forskjellig.

– Det som gjør denne saken alvorlig og svært spesiell, er at jukset skjedde da Ingvild Kjerkol satt som helsepolitiker på Stortinget i 2021, og som omhandlet et tema Kjerkol senere ble statsråd på. Nå må alle skandalene under Støres ledelse ta slutt. Jeg er bekymret for at dette blir enda en sak som i verste fall kan svekke legitimiteten og tilliten til norske politikere, sier Listhaug.

Trøndelag Arbeiderparti har full tillit

Arbeiderpartiet i Trøndelag slår ring om fylkesleder og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Jeg mener Ingvild har gjort en meget god jobb som helseminister og har full tillit til at hun vil gjøre det også i framtiden. Når det gjelder Trøndelag Ap har jeg full tillit til henne som leder, uavhengig av det nemnda har kommet fram til i dag.

TILLIT: Emil Raaen sier han har tillit til Kjerkol.

TILLIT: Emil Raaen sier han har tillit til Kjerkol.

Joakim Halvorsen / NTB

Det sier nestleder i Trøndelag Ap, Amund Hellesø, til Adressa.

Den andre nestlederen i Trøndelag Ap, Emil Raaen, sier til Adressa at han også har tillit til Kjerkol som både fylkesleder og helseminister.

– Jeg mener Ingvild gjør en meget god jobb som helseminister. Jeg har full tillit til at hun vil gjøre det også i framover. Hennes sykehustale viser en god retning for norsk helsevesen, sier Raaen.

Også lederen i Trondheim Ap, Pål Sture Nilsen, sier til avisen at han fremdeles har full tillit til Kjerkol.

Får advokathjelp

Kjerkol har hyret advokat Marianne Klausen til å håndtere saken. Tidligere torsdag sa hun til VG at de ikke har mottatt selve vedtaket og dermed ikke har fått begrunnelsen for beslutningen.

ADVOKAT: Det er den profilerte advokaten Marianne Klausen som representerer Kjerkol.

ADVOKAT: Det er den profilerte advokaten Marianne Klausen som representerer Kjerkol.

Heiko Junge / NTB

– Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet om å oversende vedtaket så fort som overhodet mulig. Jeg kan derfor ikke kommentere saken før mine klienter og jeg har fått satt oss grundig inn i vedtaket, sa hun.

Tekstlikheter

I januar ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Kjerkols masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021, like før hun trådte inn i Støre-regjeringen. Kjerkol har avvist påstandene om juks og plagiat.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) måtte gå av etter at det ble funnet flere kopierte tekster i hennes ti år gamle masteroppgave.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy