JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innspurt i sykehusmekling nå: Ved midnatt er det enten mekling på overtid eller streik

UFRAVIKELIG: Nestleder Sissel M. Skoghaug vil ikke fire på kravet om pensjon fra første krone for alle. Nå nærmer det seg dead line midnatt.

UFRAVIKELIG: Nestleder Sissel M. Skoghaug vil ikke fire på kravet om pensjon fra første krone for alle. Nå nærmer det seg dead line midnatt.

Fagforbundet

Ved midnatt blir det enten mekling på overtid, eller streik i sykehusene.

2019052822310020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Rett til pensjon fra første krone for alle, uten krav om minimum stillingsstørrelse. Det er hva som ligger på bordet når arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat går inn i innspurten i meklingen for de sykehusansatte.

Midnatt er deadline. Da vil enten partene mekle på overtid eller så er streik i sykehusene faktum.

• Forhandlingene brutt på grunn av diskrimenerende ordning.

Ufravikelig krav

LO Stat har 25.000 medlemmer i sykehusene, hvorav 20.000 er i Fagforbundet. I det første streikeuttaket vil det bli tatt ut 282 medlemmer ved fire sykehus. Disse vil være i streik fra onsdag morgen, dersom det ikke kommer fram til enighet hos Riksmekleren.

– Kravet om pensjon fra første krone for alle er ufravikelig, fastslo nestleder i Fagforbundet Sissel Skoghaug, da forhandlingene ble brutt 20. mai.

10.00 utenfor pensjonsordningen

Det er ikke et nytt krav. LO har krevd at alle skal inn i tjenestepensjonsordningen i flere år. I KS-sektoren har Arbeidsretten tidligere kjent krav om minimum stillingsstørrelse som diskrimerende. Tidligere har Spekter redusert kravet fra 37 prosent til 20 prosent stilling.

Rundt 10.000 ansatte rammes av kravet om minimum stillingsstørrelse, og får dermed ikke del i tjenestepensjonsordningen. Det er dem en streik vil være for.

– Dette er en prinsippsak. Det er både et spørsmål om likebehandling av deltidsansatte og et likestillingskrav. 75 prosent av de som går i slike lave stillinger, er kvinner, sa Skoghaug tidligere til Fagbladet.

Her kan det bli streik

• Oslo Universitetssykehus HF – 103 medlemmer fra Fagforbundet og 16 fra FO (Fellesorganisasjonen)

• St.Olav Hospital HF – 46 medlemmer fra Fagforbundet og 5 fra FO

• Helse Bergen HF – 71 medlemmer fra Fagforbundet

• Kristiansand sykehus – 62 medlemmer fra Fagforbundet

Uenigheten

• 10.000 sykehusansatte har mindre enn 20 prosent stilling, og meldes etter dagens regler ikke inn i pensjonsordningen.

• For fagbevegelsen er det et ufravikelig krav at alle får pensjon fra første krone. Derfor er forhandlingene nå brutt.

• Spekter-oppgjøret berører 25.000 LO-medlemmer, hvorav 20.000 er i Fagforbundet. Frist for løsning i mekling er satt til 29. mai.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy