Innvandrere sliter med å få godkjent sin utdanning
– Vi mangler 90 000 helse- og omsorgsarbeidere i framtiden. Her må vi i fagbevegelsen, sammen med arbeidsgivere og myndigheter, ta ansvar, sa nestleder i Fagforbundet Sissel M. Skoghaug, da hun innledet på Mangfoldskonferansen i Trondheim denne uka.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Sissel M. Skoghaug, som selv er utdannet sykepleier, var glad for at årets mangfoldskonferanse hadde satt smarte grep for morgendagens helse- og omsorgstilbud som hovedtema.
– Dette er noe jeg virkelig brenner for og som vi i Fagforbundet jobber aktivt og systematisk med, sa hun.
Skoghaug har lenge sett behov for rekruttering, samtidig som hun har sett uutnyttede ressurser blant innvandrerne.
Haster med smarte grep
– Det haster å ta tak i dette, og vi kan ikke vente i 20 år. Nå må vi i fagbevegelsen være pådriver og sørge for at flere innvandrere får mulighet til å få godkjent sin utdanning og norsk autorisasjon, få arbeidspraksis og få testet kunnskaper, sa Skoghaug.
– Vi lever i et flerkulturelt samfunn og våre 16 000 tillitsvalgte i Fagforbundet jobber hver dag for å hjelpe individer og grupper som sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet, sa hun.
Hun ramset opp tiltak som det haster med.
– Bemanningen må økes, norskopplæringen må styrkes, vi må sørge for god fagopplæring og la folk få arbeidspraksis, sa hun, og minnet også om at Fagforbundet har stipendordninger for sine yrkesaktive medlemmer.
Ros til statsbudsjettet
Sissel M. Skoghaug roste regjeringen for at de i statsbudsjettet nå foreslår at man ser på en ny godkjenningsordning for utenlandske studier.
– Dette er et viktig tiltak som vi støtter, sa hun og nevnte at hun kjente til flere sykepleiere som sliter med å få norsk autorisasjon og godkjent sin utdanning.
– Vi i Fagforbundet jobber med at alle skal få en ryddig og rettferdig behandling, sa hun.
Utfordringer
Rådgiver i Fagforbundet, Moza Mwilima, var fornøyd med sin kollegas innledning.
– Jeg tenker det først og fremst handler om at mange innvandrere i dag jobber i helse og omsorgssektoren, og at mange også ønsker å gå denne veien framover. Men da må man gjøre det lettere å komme inn.
– Vi skal fortsette å jobbe med å rekruttere bredt til sektoren, for det er viktig at de ansatte speiler samfunnet vi lever i. Vi trenger en sammensatt stab og gode arbeidsmiljø der folk trives på jobben. Da må heltidsstillinger være en forutsetning for at det skal være attraktiv. Mange sitter nå hjemme med masse kompetanse og ønsker å jobbe, men får ikke brukt sin kompetanse, sier hun.
Mwilima mener man bør jobbe parallelt med holdningskampanjer målrettet mot arbeidsgivere og få med myndighetene.
– Forskning viser at det mindre sjanse for å få jobb hvis du har et utenlandsk navn. Det er ikke bra, sier hun.
Sissel M. Skoghaug nikker. Hun mener det også er viktig å tenke på hva slags holdning ansatte har til pasienter som er innvandrere.
– Når du er syk er du sårbar, enten du er ung elle gammel.Det er utrolig viktig hvordan man tilrettelegger for dette. Da er det viktig at vi har mangfold også blant de ansatte i denne sektoren, sier hun.