BEDRE ARBEIDSHVERDAG: Mange islendinger jobber færre timer i uka etter to prosjekter med firedagersuke. Arbeidstakerne, som jobber i offentlig sektor, oppga blant annet at de følte mindre stress og i mindre grad ble utbrent, mens produktiviteten og tjenesteytelsen angivelig ikke ble dårligere.
iStockphoto
Forsøkene ble gjennomført mellom 2015 og 2019 i regi av de lokale myndighetene i Reykjavik og den islandske regjeringen. Det omfattet mer enn 2.500 arbeidstakere i offentlig sektor, rundt 1 prosent av landets arbeidsstyrke, skriver BBC.
I forsøkene gikk deltakerne ned fra 40 timer i uka til enten 36 eller 35 timer, uten å få redusert lønn.
I etterkant har mange av dem gått over til ordningen permanent, heter det i en rapport utarbeidet av den britiske tankesmia Autonomy og den islandske NGO-en Alda, der forsøket beskrives som en «enorm suksess».
• Fagbladets temasider om arbeidstid
86 prosent får kortere arbeidsuker
Produktiviteten og tjenesteytelsen forble på samme nivå eller bedret seg på brorparten av arbeidsplassene i forsøket, mens arbeidstakernes velvære ble «dramatisk» forbedret, målt på en rekke indikatorer.
Arbeidstakerne oppga at de følte seg mindre stresset og utbrent og sa at helsa og balansen mellom arbeid og fritid ble bedret.
Forsøket førte til at 86 prosent av arbeidsstyrken på Island nå enten har begynt å jobbe mindre eller fått retten til å gjøre det, gjennom forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, heter det i rapporten.
• Finland har satt sekstimersdagen som mål – og danskene har begynt å dele på arbeidet
Flere lignende prosjekter
– Denne studien viser at tidenes største forsøk med en kortere uke i offentlig sektor, basert på alle mulige målestokker, var en overveldende suksess, sier forskningsdirektør Will Stronge ved Autonomy.
– Det viser at offentlig sektor kan bane vei for kortere arbeidsuker, fortsetter han, og oppfordrer regjeringer i flere land til å følge etter.
I Spania pågår et pilotprosjekt med firedagersuker for noen selskaper, delvis på grunn av pandemien. Det multinasjonale Unilever-konsernet gjennomfører et forsøk på New Zealand der de ansatte får muligheten til å kutte ut en femdel av timene uten å gå ned i lønn.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen