JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Israel/Palestina: Fagforbundet ber Oljefondet selge unna investeringer for 154 milliarder kroner

OMSTRIDT: Coca-Cola er blant selskapene Fagforbundet mener bidrar til Israels okkupasjon av palestinske områder. Bildet er fra protester i Nablus på Vestbredden så langt tilbake som i 2013.

OMSTRIDT: Coca-Cola er blant selskapene Fagforbundet mener bidrar til Israels okkupasjon av palestinske områder. Bildet er fra protester i Nablus på Vestbredden så langt tilbake som i 2013.

ABED OMAR QUSINI / Reuters / NTB

Gjennom Oljefondet eier du over 30.000 kroner i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina, viser en fersk oversikt. Fagforbundet vil at disse skal selges. Og denne uken kan ett selskap strykes.

2021052015413720210521112649

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Det er snakk om kjente merkevarenavn som Coca-Cola, Ford, Siemens, Toyota og TripAdvisor. Men også en hel del mindre kjente bedriftsnavn.

Til felles har at de at de bidrar til Israels okkupasjon av palestinske områder. Det mener Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, som står bak listen på 64 selskaper som de oppfordrer Oljefondet til å trekke seg ut av.

Til sammen er det snakk om investeringer på til sammen 154 milliarder kroner. Det utgjør over 30.000 kroner per nordmann.

Det er bred enighet verden over om at Israels okkupasjon av palestinske områder strider mot folkeretten, som er et felles regelverk for verdens stater. Blant annet FN ser på okkupasjonen av Gaza og Vestbredden som folkerettsstridig og ulovlig.

Det eneste som har reddet Israel fra straffereaksjoner fra det internasjonale samfunnet, er USAs veto i Sikkerhetsrådet.

Se hele listen her

Våpenhvile etter 11 dager

At den voldelige konflikten de siste par ukene har ført til store sivile lidelser, er det ingen tvil om. Flest sivile liv har gått tapt på den palestinske siden av grensen, da rakettene fra Hamas mot Israel har begrenset skadevirkning sammenlignet med de israelske bombetoktene.

Natt til fredag trådte våpenhvilen mellom Israel og palestinske Hamas i kraft. Det skjedde etter elleve dager med intense angrep fra begge sider i konflikten.

Ifølge helsedepartementet på Gazastripen har 232 personer blitt drept under angrepene mot Gazastripen. Blant dem er 65 barn.

I Israel er 12 personer drept i rakettangrepene fra Hamas, blant dem to barn.

– Daglige brudd på menneskerettigheter

Men for det palestinske folket venter et vanskelig liv også etter at røykskyen har lagt seg.

Listen over Israels folkerettsstridige brudd ovenfor palestinerne er lang. Fagforbundet anklager de 64 selskapene for å bidra til dette.

{s1}

Det dreier seg blant annet om tvangsflytting og riving av hus, innskrenkning av friheten til å bevege seg, beslaglegging av jord og eiendom og vold.

Mette Nord, leder av Fagforbundet, mener dette er en villet politikk fra Israel:

– Vi tar sterk avstand til angrep mot sivile fra alle parter, men man må se palestinernes reaksjon i sammenheng med den systematiske undertrykkelsen og trakasseringen de utsettes for. De opplever daglig brudd på menneskerettigheter, og er ofre for grov urettferdighet, uttaler hun i en pressemelding.

Hun får støtte fra Henriette Westhrin, generalsekretær hos Norsk Folkehjelp.

– De folkerettsstridige bosettingene støttes med våre felles sparepenger. Det kan vi ikke godta.

{f1}

Trekker seg ut

Onsdag denne uken kom en nyhet som gjør at den kan virke som Oljefondet hører på Nord og Westhrin. Statens pensjonsfond utland har en markedsveri på over 10.000 milliarder kroner. To selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina, nærmere bestemt israelske bosettinger på Vestbredden, er ikke lenger blant Norges aksjekapital.

Det ene selskapet er Shapir Engineering, er å finne på listen over de selskapene Fagforbundet ønsker å ta ut av Oljefondet.

Etikkrådet ga sin anbefaling til Oljefondet om å svarteliste selskapet allerede 17. desember i fjor, altså før konflikten mellom Israel og palestinerne eskalerte. Oljefondet ventet til denne uken med å følge opp anbefalingen.

Begrunnelsen er altså at Shapir bygger israelske boliger på Vestbredden:

«Etikkrådet legger til grunn at de israelske bosettingene på Vestbredden er oppført i strid med folkeretten, og at deres eksistens og stadige utvidelser påfører den palestinske befolkningen i området betydelig skade og ulempe».

Oljefondet eide aksjer for over ni millioner kroner i selskapet. Disse skal nå selges.

Les hele begrunnelsen her

Leier ut industrilokaler

Det andre selskapet som nå blir solgt ut av Oljefondet, er Mivne, som har leid ut industrilokaler tilknyttet israelske bosettinger på Vestbredden. Dette selskapet har Fagforbundet ikke fanget opp på sin liste.

Oljefondet følger også opp Etikkrådets anbefaling om å utelukke selskapet Honeys Holding, som blir knyttet til systematiske brudd på menneskerettighetene i Myanmar.

Fagbladet har i løpet av torsdagen prøvd å komme i kontakt med den israelske ambassaden i Norge for å få kommentarer til saken, uten å lykkes.

Israels okkupasjon

• Under seksdagerskrigen i 1967 okkuperte Israel Sinai-halvøya og Gazastripen fra Egypt, Øst-Jerusalem og Vestbredden fra Jordan og Golanhøydene fra Syria.

• I 1979 inngikk Israel en fredsavtale med Egypt og trakk seg ut av Sinai-halvøya.

• Som et resultat av Oslo-avtalen i 1993 fikk palestinerne politisk og sikkerhetsmessig kontroll over 18 prosent av Vestbredden. Israelske styrker opererer likevel jevnlig i disse områdene og bestemmer hvem som slipper inn og ut.

• På 22 prosent av Vestbredden deler de palestinske selvstyremyndighetene og Israel sikkerhetsansvaret, mens Israel har full militær kontroll i det resterende området.

• Israel kontrollerer også i stor grad vannressursene og infrastrukturen på Vestbredden.

• I 2005 trakk Israel sine styrker ut av Gazastripen og avviklet bosetningene som var etablert der. Området har siden vært beleiret, og Israel kontrollerer fortsatt luftrommet og kysten utenfor.

• Etter valget i de palestinske områdene i 2006, der Hamas gikk seirende ut, innførte Israel en blokade av Gazastripen, og FN anser fortsatt området for å være okkupert av Israel.

• FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at Israels okkupasjon av Vestbredden og Gazastripen er ulovlig.

• Israel har aldri etterlevd FN-resolusjonene og har takket være USAs veto i Sikkerhetsrådet unngått straffetiltak.

Kilde: NTB

Vi tar sterk avstand til angrep mot sivile fra alle parter, men man må se palestinernes reaksjon i sammenheng med den systematiske undertrykkelsen og trakasseringen de utsettes for.

Mette Nord, leder i Fagforbundet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy