Ja, vi vil ha hjemmekontor

HJEMMEKONTOR: Nina Hovda Johannesen synes det er fint å ha muligheten til å jobbe hjemme av og til.

HJEMMEKONTOR: Nina Hovda Johannesen synes det er fint å ha muligheten til å jobbe hjemme av og til.

Martin Guttormsen Slørdal

Nina Hovda Johannesen er en av dem som liker å jobbe hjemme av og til.

2017100512393320171005123713

lene.svenning@lomedia.no

En undersøkelse Epson har gjennomført, viser at vi ønsker å jobbe mer hjemmefra fordi det øker produktiviteten, trivselen og kutter reisetiden.

Undersøkelsen er gjort blant 2.400 kontoransatte i virksomheter med 10-250 ansatte i en rekke land, deriblant Norge. Halvparten av norske kontoransatte mener tre dager med hjemmekontor per uke gir maksimal produktivitet. Likevel er det mange arbeidsgivere som ikke støtter hjemmekontor eller tilrettelegger for nødvendig teknologi.

LES OGSÅ: Ikke Stortingsflertall for søndagsåpne butikker

Får konsentrert seg

Nina Hovda Johannesen er ikke blant dem som mener at tre dager i uka er optimalt, men hun liker av og til å trekke inn på arbeidsrommet på loftet. Her kan bilderedaktøren i Aschehoug forlag sitte i fred med jobben, mer i fred enn hun noen ganger får på jobben. Likevel benytter hun seg av muligheten til å jobbe hjemme bare om lag en gang i måneden. Noen ganger er det oftere.

– Jeg jobber mest hjemme i perioder hvor mange prosjekter skal være ferdig samtidig. For å skille dem fra hverandre og kunne konsentrere meg, tar jeg gjerne ett prosjekt med meg hjem, og så driver jeg bare med det her, for eksempel en dag i uka, forteller hun.

Mange fordeler

Ifølge Epson-undersøkelsen foretrekker fire av ti norske ansatte hjemmekontor for å slippe reisetid – mot bare 24 prosent internasjonalt.

Dessuten mener 34 prosent av de kontoransatte i Norge at arbeid hjemmefra forbedrer balansen mellom arbeid og fritid. 35 prosent sier det er enklere å konsentrere seg om en bestemt oppgave hjemme, slik Johannesen også beskriver.

37 prosent av norske kontoransatte oppgir at de har hjemmekontor 1-2 dager per uke. 20 prosent oppgir noen få ganger i måneden, og 7 prosent sier at de aldri jobber hjemme.

I Norge svarer 40 prosent at arbeidsgiver tillater hjemmekontor til en viss grad, men at det ikke er noen stor entusiasme for det. 33 prosent oppgir at arbeidsgiver ikke tillater hjemmekontor, mot 24 prosent internasjonalt. Bare 24 prosent av de spurte i Norge oppgir at arbeidsgiver legger til rette for hjemmekontor gjennom møte- og samhandlingsteknologi.

Helt greit i forlaget

Johannesen er glad for at hun har mulighet til å jobbe hjemme i blant, men understreker at det bare er etter avtale med sjefen. Og bare hvis det er begrunnet i arbeidet, ikke for at hun selv føler for det.

– Å jobbe hjemme er jo en tillitsgreie. Det ville veldig fort bli oppdaget om jeg bare satt hjemme og strikket, sier Johannesen og tyr til et ikke helt tilfeldig eksempel på tidsbruk – over hele huset ligger det garn og strikketøy.

Sjefene i forlaget synes det er greit at de ansatte jobber hjemme av og til, forteller Johannesen. Det er hun glad for.

– Det er et gode som blir ansett som så verdifullt at vi ikke vil risikere å miste det, sier hun.

Kontoret er best

På jobb-pcen har Nina Hovda Johannesen tilgang til alle dokumentene hun trenger for å utføre arbeidet sitt. Det går fint å kommunisere med kolleger og forfattere på telefon og e-post. Hun har vært med på et telefonmøte, men det blir ikke helt det samme, mener hun.

– Jeg vil helst sitte i det samme rommet som de andre. Du går glipp av både ansiktsuttrykk og nyanser når du ikke er fysisk til stede, mener hun.

Så har Johannesen møter hun skal delta på, er det ikke aktuelt å jobbe hjemme. Det er uansett på kontoret hun liker seg best.

– Blir det for mange dager på rad med hjemmekontor, får jeg fort brakkesjuke. Jeg har arbeidsoppgaver som jeg løser alene, men jeg er veldig avhengig av kollegene mine, for jeg jobber ikke i et vakuum, sier hun.

Snøfall

– Virksomheter uten behov for at medarbeiderne er til stede hele tiden bør åpne for mer fleksibilitet. Hjemmekontor kan gi økt trivsel og en følelse av bedre balanse mellom jobb og fritid, og ikke minst styrket konkurransekraft i form av økt produktivitet, sier Tor Arne Moe i Epson Norge til ANB.

Mulighet for hjemmekontor kan også ha samfunnsnyttige fordeler ved spesielle eller uventede hendelser. Et eksempel er det voldsomme snøfallet i april i år som lammet store deler av vei- og flytrafikken i Sør-Norge.

– Mange brukte lang tid til jobb fordi arbeidsgiver ikke tillater eller tilrettelegger for teknologien som trengs for å jobbe hjemmefra. Mulighet for hjemmekontor kan også ha en betydelig samfunnsmessig gevinst, uttaler Moe.

Streng med tiden

Selv om Johannesen bor i Oslo, bruker hun litt tid på å reise til og fra jobb. Med hjemmekontor kan hun bruke reisetiden til noe annet, for eksempel husarbeid eller å lese avisen. Men Johannesen er streng med arbeidstiden. Har hun brukt for mye tid på andre ting enn jobb, tar hun igjen arbeidet på kvelden eller i helga.

– Vi har en enorm frihet på jobben. Det viktigste er at jobben blir gjort i tide, sier hun.

GIKK DU GLIPP AV DISSE SAKENE?

• Alle Ikea-ansatte garanteres minst 20 prosent stilling

• Seniorene i finansbransjen føler seg presset ut av arbeidslivet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy