JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid

Jan er meierisjefen som testet ut 6-timersdagen: – Jeg ble skjelt ut

Tidligere meierisjef i Tine Heimdal, Jan Eiler Wessel roser ordningen med seks timers arbeidsdag.

Tidligere meierisjef i Tine Heimdal, Jan Eiler Wessel roser ordningen med seks timers arbeidsdag.

Jan-Erik Østlie

I 13 år hadde ansatte ved Tine Heimdal seks timers arbeidsdag – og med god effekt. Så gikk de tilbake til gammel ordning.

2024021509412020240215094120

jan.erik@lomedia.no

– Jeg ble skjelt ut av kolleger, fordi jeg var med å innføre sekstimersdagen, sier Jan Eiler Wessel, tidligere meierisjef hos TINE Heimdal og en av arkitektene bak sekstimersdagen.

TINE Heimdal – en pioner

Wessel var meierisjef ved TINE Heimdal fra 2002 til 2011.

Bedriften er kanskje ikke aller mest kjent for at den lager kvalitetsoster, men mer for at den var blant pionerene når det gjelder forsøket med sekstimersdagen.

Allerede i 2007 startet de opp et prøveprosjekt, to år seinere ble det en fast ordning. Men i 2020 gikk de tilbake til gammel ordning med 7,5 timers arbeidsdag igjen.

Verken de ansatte eller Wessel, som da var blitt pensjonist, var særlig glad for det. Ordningen med sekstimers arbeidsdag hadde jo fungert så fint.

De hadde oppfylt alle vilkårene TINEs konsernledelse satte. Ikke minst det viktigste – som var at produktiviteten ikke måtte gå ned.

Sekstimers arbeidsdag: – Glad for at det testes i barnehage

Arbeide smartere

Hege Hellvik har nylig gikk ut boka «Arbeid mindre – lev mer». I den boka er ikke bare ostefabrikken på Heimdal nevnt som et godt eksempel, men Wessel er også sitert i boka.

Under boklanseringen på Deichman Tøyen i Oslo deltok han også. Han fortalte at de på Heimdal tidlig begynte å snakke om muligheter for sekstimersdagen. Konsernledelsen i TINE var skeptisk, NHO var imot.

Wessel og Kåre Pedersen, NNNs klubbleder på Heimdal, ga ikke opp tanken fordi dette var i de ansattes interesse.

– Vi ville i hvert fall spørre dem som skulle gjøre jobben sin på kortere arbeidstid om hvordan de hadde tenkt å gjøre det, sier Wessel.

Noe sånt hadde de aldri prøvd før.

For skulle sekstimersdagen i det hele tatt innføres, måtte produktiviteten ikke gå ned – det var et ufravikelig krav fra toppledelsen.

Det handlet mest om å arbeide smartere.

– Veldig rart at andre utenfor oss på Heimdal ikke har tenkt denne tanken. Nå er det jo skikkelig dokumentert at sekstimersdagen hos oss var bra for alle, sier Wessel i dag.

Sagaen om sekstimersdagen: Sigmundur og kollegaene jobber kortere dager

Har dere det bra?

Prosjektet ble evaluert blant annet av Fafo.

Det viste seg allerede fra starten av prosjektet at sjøl om arbeidsdagen ble redusert med 20 prosent, så økte produktiviteten med 10 prosent. Samtidig ble sykefraværet raskt halvert.

– Har dere det bra, det er det første en leder må spørre sine ansatte om, sier Wessel.

Og deretter må ledelsen ta alle arbeidstakerne med på råd, legger han til.

Wessel er overbevist om at de som står i produksjonen, på gulvet i en produksjonsbedrift, må lære å lede seg sjøl til en viss grad uten at det trenger å bli anarki av den grunn.

– Det var tøft å innføre sekstimersdagen på Heimdal, men jeg syntes alle arbeidstakerne hadde fortjent det. Derfor var det verdt et forsøk, og det ble jo vellykket, og noe jeg er veldig stolt av å ha vært med på, sier Wessel til FriFagbevegelse.

NHO lite begeistret

Da konsernledelsen i TINE bestemte at sekstimersdagen på Heimdal skulle opphøre, var Wessel for lengst gått over i pensjonistenes rekker.

– Hva ville du sagt til konsernledelsen om du var meierisjef da dette skjedde?

– Jeg ville ikke akseptert det, og gått av, sier han.

Og begrunner det med at arbeidstakerne hadde levert akkurat det de lovte, alle pilene pekte i riktig retning.

Det er ingen hemmelighet at NHO ikke er begeistret for sekstimersdagen. Spekulasjonene om at de sto bak at ordningen opphørte, har versert i flere miljøer.

– Det er nok trolig at NHO var redd for en smitteeffekt om TINE Heimdal opprettholdt den suksessfulle sekstimersdagen, sier Wessel.

Bedriften fikk en innovasjonspris av ITUC, International Trade Union Confederation, for ordningen.

Wessel gjorde også noe annet som forsvant da han gikk av med pensjon. Han kalte inn de tillitsvalgte i sin ledergruppe.

– De tillitsvalgte ble dermed sikret større innflytelse. De tillitsvalgte er viktige, fordi vi sammen skulle forsøke å dra bedriften i samme retning, sier Jan Eiler Wessel.

Trosser egen ledelse: Svensk fagforbund vil ha 30 timers arbeidsuke

Dette sier NHO og TINE i dag:

– NHO var ikke involvert i at TINE Heimdals ordning med sekstimersdagen opphørte. Dette var en ordning mellom TINE som bedrift og den lokale klubben på Heimdal. Da avtalen opphørte, ble vi informert om det den gang, kommenterer Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO på e-post til FriFagbevegelse.
Mads Bendixby, konserndirektør HR i TINE skriver følgende i en e-post:

– Vi både aksepterer og forstår at prøveprosjektet skapte et stort engasjement. Så kjenner vi oss ikke igjen i utsagnene som tidligere meierisjef på Heimdal beskriver. TINEs konsernledelse har også en noe annen oppfatning av realitetene bak at ordningen opphørte enn de ansatte på TINE Heimdal og den tidligere meierisjefen.

Bakgrunnen for avvikling av sekstimersdag på Heimdal

Tines kommunikasjonsavdeling oppsummerer det slik:

Formålet med innføring av sekstimersdag på Heimdal var å bidra til økt livskvalitet for de ansatte samtidig som det skulle gi TINE mulighet til å oppnå samme konkurransekraft gjennom høyere produktivitet og opprettholde leveringsevnen – med samme ressursbruk som før innføringen av sekstimersdag.

Da man etter noen år gjorde analyser på tvers i selskapet, så man at Heimdal hadde høyre pris og enhetskostnad på flere linjer enn andre tilsvarende linjer og anlegg. Man satte derfor ned en arbeidsgruppe, bestående av både medarbeidere, tillitsvalgte og ledere for å evaluere ordningen.

I evalueringen så man på totaløkonomien på Heimdal, HMS, trivsel, sykefravær og leveringsgrad sammenlignet med tilsvarende anlegg og linjer i TINE.

Konklusjonene fra evalueringen var at:

Ut ifra et økonomisk perspektiv er det lønnsomt å endre arbeidstiden på Heimdal tilbake til normal arbeidstid.

• Leveringsgraden ville ikke påvirkes.

• Det kunne ikke dokumenteres at sekstimersdagen hadde noen effekter på sykefraværet, og det var vanskelig å se en direkte sammenheng mellom arbeidstidsordning og sykefravær.

Med bakgrunn i disse funnene valgte man å gå tilbake til normal arbeidstid.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Jan-Erik Østlie

Tidligere meierisjef i Tine Heimdal, Jan Eiler Wessel roser ordningen med seks timers arbeidsdag.

Tidligere meierisjef i Tine Heimdal, Jan Eiler Wessel roser ordningen med seks timers arbeidsdag.

Jan-Erik Østlie