Jobber du deltid uten overtidsbetaling? Nå kan reglene endres
Om EU-dommene blir norsk rett, vil en ansatt i 50 prosent stilling kunne få overtidsbetalt idet hun jobber ut over 20 timer.
Gorm Kallestad / NTB
Nye EU-dommer kan gi deltidsansatte rett på overtidsbetaling. Men arbeidsminister Tonje Brenna mener det ikke er automatikk i at dette blir norsk lov.
ragnhild@lomedia.no
To nye EU-dommer kan føre til endringer i reglene for overtid i Norge.
Dersom arbeidsmiljøloven må endres, kan det få stor betydning for ansatte som jobber deltid.
I dag sier reglene at ansatte som jobber deltid, ikke får overtidsbetalt før de har jobbet ut over lovens grense for alminnelig arbeidstid.
Enten du jobber 20 timer i uka eller 40, vil du ikke ha krav på overtid før du har jobbet mer enn 40 timers arbeidsuke – eller 37,5, dersom du jobber i en tariffbedrift.
Terskelen for når overtiden tikker inn, er altså den samme enten du jobber deltid eller heltid – med dagens regelverk.
• Deltid utgjør nesten en tredel av alle jobber
Forskjellsbehandling
Men dette kan det bli en endring på dersom Norge må endre arbeidsmiljøloven i tråd med de nye EU-dommene.
Dommene sier nemlig at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte at de må jobbe like mye som heltidsansatte før de har krav på overtidsbetaling.
Dette er i strid med deltidsdirektivet, som blant annet skal sikre deltidsansatte samme rettigheter i arbeidsforholdet som heltidsansatte, ifølge dommene.
Konklusjonen har betydning for Norge fordi deltidsdirektivet er tatt inn i norsk lov gjennom EØS-avtalen.
Om EU-dommene blir norsk rett, vil en ansatt i 50 prosent stilling kunne få overtidsbetalt idet hun jobber ut over 20 timer.
• Slik vil Vestre ha Helse-Norge: – Heltid er viktig av alle grunner
Ingen automatikk
– Det er vanskelig å se for seg hvordan nåværende regel kan bli stående, uttalte LO-advokat Andreas van den Heuvel til LO-Aktuelt i fjor høst.
Men arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna vil ikke slå fast at arbeidsmiljølovens regler for overtid må endres som følge av EU-dommene.
– Selv om vi får dommer i EU-domstolen, så er det viktig for Norge å fortsette å jobbe med disse spørsmålene på den måten vi har tradisjon for i Norge, sier Brenna.
– Det er ingen automatikk i at dette blir norsk lov?
– Nettopp.
– Folk som jobber deltid, skal ha sine rettigheter godt ivaretatt i likhet med folk som jobber heltid. Når det kommer et sånn dom, så skal vi ta den på alvor, men vi skal gjøre det innenfor rammen av den norske modellen, sier arbeidsminister Tonje Brenna.
Ole Palmstrøm
Dagens regelverk
Arbeidsmiljøloven § 10–6. Overtid
(2) Varer arbeidet for noen arbeidstaker ut over lovens grense for den alminnelige arbeidstid regnes det overskytende som overtidsarbeid.
I odelstingsproposisjon nr. 49 (2004–2005) – står det:
«De som arbeider deltid eller har redusert arbeidstid, har som i dag ikke rett til overtidsgodtgjørelse før arbeidsinnsatsen overstiger alminnelig arbeidstid. Det samme gjelder for de som har en kortere tariffbestemt arbeidstid enn lovens alminnelige arbeidstid. Tariffavtaler kan imidlertid inneholde andre bestemmelser.»
Arbeidsgruppe
Regjeringen vil nå sette ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan Norge skal håndtere dette spørsmålet. Arbeidsgruppa vil bestå av partene i arbeidslivet og en ekstern leder.
Regjeringen vil også sette i gang et forskningsprosjekt som skal vurdere hvilke konsekvenser ulike endringer i regelverket kan ha.
Planen er at arbeidsgruppa skal legge frem sin rapport over sommeren 2026.
– Det er et ganske omfattende arbeid som kommer til å ta noe tid, men jeg mener at det er verdt å gjøre det på den måten for å ta vare på det norske perspektivet, sier Brenna til LO-Aktuelt.
• Ordfører: – Et mål at vi aldri ser en slik annonse igjen
Kan få betydning mot ufrivillig deltid
LOs juridiske avdeling har tidligere påpekt at EU-dommene kan bli et effektivt verktøy mot ufrivillig deltid.
Dersom deltidsansatte får krav på overtid for alt merarbeid utover avtalt arbeidstid, kan det bli dyrt for arbeidsgiver.
Dermed kan det bli mindre attraktivt å ansette folk i små stillinger og så fylle på med ekstravakter, påpeker LO-juristene.
Sjefsjurist mener tariffavtalene må endres
Også i Sverige kan det bli nødvendig å endre reglene for betaling for mertid. Det skriver svenske Arbetet.
Arbeidsrettsforsker Erik Sjödin sier til avisen at arbeidsgivere som vil beholde lavere tillegg for mertid enn for overtid, må ha gode argumenter på hånden for å begrunne denne forskjellsbehandlingen.
Å la vær å endre reglene i tariffavtalene kan innebære en risiko.
– Da kan den enkelte gå til domstolen og med støtte i loven forsøke å tvinge fram en annullering av tariffavtalen, sier han.
Også Lena Maier Söderberg, som er sjefsjurist i LO-TCO Rättsskydd, har analysert EU-dommene. Hun mener reglene i en rekke tariffavtaler må endres for å leve opp til EU-rettens krav.
Hun peker samtidig på at det kan slå forskjellig ut om mertiden er pålagt eller frivillig.
Hva er forskjellen på overtid og mertid?
Overtid er arbeid ut over lovens grense for alminnelig arbeidstid. Som hovedregel betyr det arbeid ut over 9 timer i løpet av 24 timer eller 40 timer i løpet av 7 dager.
Dersom du er deltidsansatt og jobber ut over din avtalte arbeidstid, men innenfor alminnelig arbeidstid, kalles dette mertid eller merarbeid.
• En epost gjorde heltidsdrømmen til virkelighet for helsefagarbeider Yonas
Ber partene om hjelp
– Uansett om vi ender opp med å endre reglene eller ikke, så er det viktig at vi fra norsk arbeidslivs side føler et eierskap til de reglene som eventuelt skal gjelde. Men jeg ber partene om å hjelpe meg å gjøre denne jobben, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Regjeringen vil også se på hvordan andre EU-land håndterer dommen.
– Det er jo fra tid til annen sånn at det kommer beslutninger og regelendringer som landene forholder seg ulikt til.
– Ser du noen utfordringer med å endre dagens regler?
– Jeg tenker at det er et kjernespørsmål til partene. Er det sider ved denne dommen som gjør at vi bør endre vårt eget regelverk? Jeg er helt sikker på at partene vil gå ordentlig inn i det.
EU-dommene
Lufthansadommen: 19. oktober 2023.
Gjaldt en pilot ansatt i 90 prosent stilling.
Pilotene fikk lønnstillegg når flytiden oversteg visse terskler – 106, 121 og 136 timer per måned.
Piloten mente dette var forskjellsbehandling av deltidsansatte og krevde lønn ut fra forholdsmessig reduksjon av tersklene.
Domstolen kom til at disse tersklene for når lønnstilleggene ble utløst, utgjorde en større byrde for deltidsansatte enn for heltidsansatte.
Fordi deltidsansatte sjeldnere ville nå disse tersklene, utgjorde regelverket en forskjellsbehandling av ansatte i deltidsstillinger i strid med deltidsdirektivet, konkluderte dommerne.
Dialyse-dommen: 29. juli 2024.
Gjaldt to sykepleiere i 40 og 80 prosent stilling.
I likhet med norsk rett fikk sykepleierne ikke overtidstillegg før de hadde jobbet tilsvarende full stilling.
Sykepleierne krevde overtidstillegg for arbeid ut over sine stillinger.