Jødiske pasienter i brev: – Vi er redde
BEKYMRET: Rikshospitalet er et av stedene som framheves i brevet.
Heiko Junge / NTB
Norske jøder er i økende grad engstelige for å bli behandlet ved norske helseinstitusjoner, ifølge sentrale jødiske ledere i Norge.
Jødiske pasienter i Norge er redde for å oppsøke helseinstitusjoner, ifølge ledere i Det Mosaiske Trossamfund (DMT) og Det Jødiske Samfunn i Trondheim (DJST).
Bakgrunnen er det de beskriver som den «økende anti-israelske mobiliseringen blant deler av de ansatte i primær- og spesialisthelsetjenesten».
«Mange av medlemmene våre frykter for hva som kan skje når de møter det norske helsevesenet», sier lege Rolf Kirschner i DMT til Sykepleien.
I et brev til helseminister Jan Christian Vestre (Ap) og helseorganisasjoner 11. mars skriver lederne at frykten har økt etter konflikten i Midtøsten og beskriver situasjonen slik:
«Noe tilsvarende har vi aldri opplevd etter andre verdenskrig».
LES OGSÅ: Vil snakke om Gaza-krigen på foreldremøter
Kirschner forteller at flere pasienter unngår å vise jødiske symboler eller oppgi navn i frykt for represalier. Han reagerer på at ansatte demonstrerer eller bærer politiske symboler på jobb:
– Vi ser det som et problem at sykepleiere og annet helsepersonell har gått i demonstrasjonstog i glassgaten inne på Rikshospitalet i Oslo, like ved venterommene, sier Kirschner.
(Den omtalte markeringen var til støtte for helsepersonell på Gaza, Fagbladets anm.).
Helseminister Vestre svarer at alle skal føle seg trygge og møtes med respekt i helsevesenet, og viser til regjeringens handlingsplaner mot rasisme og antisemittisme. Oslo universitetssykehus opplyser at demonstrasjoner inne på sykehuset ikke er tillatt, og oppfordrer ansatte til nøytral bekledning.
©NTB
redaksjonen@fagbladet.no