Jonas Bals med knallhard dom over regjeringen etter ny rapport
Jonas Bals er rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe og stortingskandidat. Han mener at regjeringen ikke har oppnådd noe i kampen mot arbeidslivskriminalitet.
Torgny Hasås
Stortingskandidat og rådgiver for Arbeiderpartiet, Jonas Bals, er bekymret over at kriminelle nettverk er på full fart inn i nye bransjer som barnevern og ungdomsarbeid.
torgny@lomedia.no
Jonas Bals er ikke imponert over hva som er oppnådd i kampen mot arbeidslivskriminalitet ett og et halvt år etter at regjeringen la fram sin strategi.
Urovekkende bilde
– Det er et veldig urovekkende bilde som tegnes opp. For et år siden meldte etatene ifølge regjeringen selv om at arbeidslivskriminaliteten er blitt «mer omfattende, grovere og mer sammensatt.» Denne situasjonsbeskrivelsen bekrefter bildet, sier Bals til frifagbevegelse.
Situasjonsbeskrivelsen Bals viser til er «Situasjonsbeskrivelse 2017 Arbeidskriminalitet i Norge» som er utarbeidet av Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES).
Han peker på at i regjeringens strategi fra 2015 sa man at det skulle overføre mer av innsatsen fra straffesakskjeden til kontrollkjeden og bruk av sanksjoner «her og nå». Det skulle frigjøre mer politiressurser til de alvorlige og komplekse sakene. Et hovedmål var mer effektiv oppfølging av anmeldelsene.
Hvor er sakene
– Men hvor har det blir av disse sakene? Ingen jeg kjenner i skatt eller politi sier at aktørene nå er borte. Tvert imot er de nå på full fart inn i nye bransjer, som offentlig finansierte velferdstjenester som barnevern og ungdomsarbeid. Det er svært, svært alvorlig, sier han.
Bals viser til at hvis en ser bort fra det nå nedlagte Operasjon Svartmaling i Oslo, kan det ikke vises ikke til en eneste domfellelse, ikke en eneste bakmann som er tatt.
– Dette skyldes en passiv og unnvikende regjering, som sleper beina etter seg i det som burde vært en av dens høyest prioriterte oppgaver: Å rydde opp i arbeidslivet.
• Privat barnevern sjudoblet på ti år
Mangler ressurser og verktøy
Han mener at for å løse denne oppgaven kreves det mer ressurser, mer kompetanse, kraftigere virkemidler og hardere innsats mot bakmennene og profitten deres.
– I rapporten pekes det dessuten på det organiserte arbeidslivet som viktig del av svaret. Arbeiderpartiet vil styrke fagbevegelsen, ikke svekke den sånn som regjeringa har gjort. Vi vil bekjempe løsarbeidersystemet og regulere bemanningsbransjen mye strengere, slå hardt ned på ulovlig innleie, opprette a-krimsentre i alle politidistrikter og sørge for at de har de nødvendige ressursene og verktøyene de trenger. Det sier de ansatte selv at de mangler i dag.
• Slik vil Ap bekjempe arbeidslivskriminalitet
Utnyttelsen har økt
Han mener også at regjeringens innsats er, som Riksrevisjonen konkluderte, «svak og lite avskrekkende». Selv om overtredelsesgebyr brukes litt mer (i 81 saker), er det så lite i forhold til de 15 000-17 000 kontrollene som gjennomføres at det knapt synes, som rapporten selv beskriver det.
Bals trekker fram tre eksempler fra beskrivelsen om at det går gal vei:
• I renhold er det ingen tegn til bedring - like mange (58pst) av arbeidsgiverne nå som i 2012 som sier de blir utkonkurrert av useriøse.
• I transportbransjen beskrives økt omfang av ulovlige lønns- og arbeidsvilkår, biler med dårlig teknisk standard og brudd på kabotasjeregelverket.
• Utenlandske og innleide arbeidere er fortsatt mye mer utsatt for skader (1,46 ganger større sjanse for alvorlige skader).
Rapporten konkluderer med at det er rimelig å anta at «utnyttelse av arbeidstakere har økt de siste årene».
• Intervju med Jørgen Steen om rapporten
Mindre krim eller manglende oppfølging
– Det er oppsiktsvekkende at det står i rapporten at vi fremdeles mangler helt grunnleggende informasjon og tallgrunnlag om blant annet konkurskriminalitet og tvangsarbeid. Dette er noe de har holdt på med i en årrekke nå, slår Bals fast.
Han legger også merke til at antall meldinger fra bankene om mistenklige transaksjoner doblet seg fra 2015 til 2016, mens antall anmeldelser har stupt fra 1000 i 2013 til rundt 300 i 2016.
– Rapporten spør selv om dette skyldes mindre kriminalitet eller at «anmeldelser ikke følges opp». Gitt den virkelighetsbeskrivelsen som ellers gjennomsyrer rapporten er det liten tvil om hva svaret er, sier Bals.
Organisasjonsarbeider mener arbeidskrimrapport tåkelegger situasjonen
Bals er enig med Boye Ullmann i at det er en alvorlig mangel ved rapporten at den ikke beskriver rollen bemanningsselskapene spiller.
– Fra folk jeg kjenner i politiet er det også mange tegn til at de arbeidslivskriminelle nå har etablert seg i bemanningsbransjen. Det er mulig det er for tidlig å si noe om omfanget av dette, men det burde vært en prioritert oppgave å finne ut av det, avslutter Bals.
• 17 historier om ulikhet i Norge
• Slik svindler de kriminelle nettverkene staten
• En ny minstelønn på 198 kroner timen skal hindre sosial dumping i anleggsbransjen