JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jonas Gahr Støre tror ikke på flertall for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja

Ap-leder Jonas Gahr Støre ble tatt imot som en rockestjerne på Utøya.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ble tatt imot som en rockestjerne på Utøya.

Helge Rønning Birkelund

Jonas Gahr Støre avviser nå nærmest at det blir aktuelt å åpne oljefeltene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

2018080610414320180806104020

helge@lomedia.no

– Lofoten, Vesterålen og Senja er ikke blitt bygget ut på 20 år. Det er ikke flertall for det i de ulike regjeringskonstellasjonene. Jeg ser ikke for meg at det endrer seg på kort sikt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.no.

Etter å ha blitt tatt imot som en rockestjerne av 1000 AUFere var det ikke like stor applaus da Jonas Gahr Støre ble konfrontert med uenighetene.

Men en av kampsakene til AUF kan altså være i ferd med å bli vunnet. Det går mot en skrinlegging av kravet om konsekvensutredning utenfor det kontroversielle området i nord.

Fagforbundet til kamp mot lofotolje

Ny aktualitet

Spørsmålet om oljeutvinning i det såkalte LoVeSe-område ble ikke overraskende tema da AUF-ledere fra hele landet fikk slippe til etter at Ap-lederen hadde holdt sin innledning på Utøya.

Bodø-ordfører Ida Pinnerød har snudd i spørsmålet. Fra å være for en konsekvensutredning av Nordland VI går hun nå inn for å legge bort denne planen.

– Vi har et programvedtak som i seg selv var en stor bevegelse i forhold til hvor vi har vært før. Det vedtaket står jeg på som leder av Arbeiderpartiet, sier Jonas Gahr Støre.

Flertallet av LO-delegatene tilhører forbund som sier nei til oljeaktivitet i Lofoten

– Men jeg mener samtidig at ordføreren i Bodø har et poeng når hun sier at denne debatten skygger for alt det andre vi kan gjøre i havet knyttet til fiskerier, fornybare ressurser, nye arter, forskning og utvikling. Det mener jeg er et godt poeng.

– Og norsk olje og gass står og faller ikke på oljeutvinning utenfor LoVeSe?

– Nei, det har jo 20 år vist. Du kan åpne nye områder. Jeg forhandlet delelinje med Russland som gjør det mulig å kartlegge ressursene i Barentshavet. Vi finner muligheter også i kjente farvann, sier Støre og legger til:

– Jeg tror også oljenæringen i Norge bør være tjent med at ikke konsensusen i norsk olje- og gassindustri blir satt i spill i et område det ikke har vært aktivitet.

Ledere i olje- og gass tjener mest. Her er de 25 best betalte yrkene

AUF vil gå lenger

Leder i Troms AUF, Brynjar Saus skapte stor jubel og applaus da han i Bakken på Utøya gikk på talerstolen og talte Ap-lederen imot.

– Når vi ser hvordan det ser ut i Europa, med branner, og i Norge, med tørre jorder, kommer vi ikke utenom å snakke om olje når vi snakker om klima. Det er den viktigste klimasaken vi har i Norge, sier Saus til FriFagbevegelse.no.

– Vi er enige om veien mot fornybarsamfunnet. Og vi må gjøre alt for å lykkes. Jeg tror du har rett i at vi skal fase ut fossile brensler på veien mot 2050, svarte Støre.

Men så kommenterte Ap-lederen kravet fra Troms-lederen om at Norge skal være ferdig med all oljeutvinning i 2050, og ikke åpne noen nye felt fra i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AUF-leder Brynjar Saus i Troms utfordret Ap-lederen om olje.

AUF-leder Brynjar Saus i Troms utfordret Ap-lederen om olje.

Helge Rønning Birkelund

Støre: Vi skal åpne nye felt

– Arbeiderpartiet har ikke programfestet, og jeg er ikke enig i, at vi ikke skal åpne et eneste nytt felt på norsk sokkel. Vi skal gjøre det, der hvor det er sikkert, der det er forsvarlig og hvor forvaltningsplanen tillater det, sa partilederen.

Han understreket at partiet også skal ha en politikk for å investere i teknologi som får utslippene ned og løfter de alternative energikildene. Brynjar Saus var ikke helt fornøyd.

– Jeg er fortsatt ikke helt enig. Men vi må bare fortsette å jobbe videre. Jeg registrerer at han (Gahr Støre, red. anm.) er veldig opptatt av klima på generell basis. Så får vi ta debatten om olje og gass senere, sier Brynjar Saus.

Sp ofrer politikk for posisjoner, sier Ap om mulig sidebytte i Trøndelag

Schjøtt-Pedersen: Vil følge med

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, var også på Utøya fredag. Han har merket seg helomvendingen i Bodø og uttalelsene til Jonas Gahr Støre, og vil følge med på debatten i Arbeiderpartiet.

– Jeg registrerer at Jonas har vist til landsmøtevedtaket, samtidig som han understreker at det er områder i Norge hvor man driver med oljevirksomhet og noen områder hvor man ikke gjør det, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til FriFagbevegelse.no og fortsetter:

– Det som er grunnleggende viktig, er at det legges til rette for aktivitet slik at vi kan følge forpliktelsene overfor Europa, men også forpliktelsene overfor håndteringen av velferdssamfunnet her hjemme. LoVeSe kan være et bidrag, i likhet med andre sentrale områder. Vi mener det er klokt å skaffe kunnskap om området.

Karl Eirik Schjøtt Pedersen følger nøye med på debatten i Ap.

Karl Eirik Schjøtt Pedersen følger nøye med på debatten i Ap.

Helge Rønning Birkelund

Støre mener det er en historisk feil å tvinge Finnmark og Troms sammen

Kampen om oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja strammer seg til

ANB

Til Aftenposten sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre at mye nå peker mot at partiets neste landsmøte sier nei oljeutvinning i hele området. Skjer det, vil den siste mulighet for en konsekvensutredning forsvinne. Støres kommentar kommer etter at Bodø Arbeiderparti, som det seneste Ap-lag i rekken, har snudd og nå sier nei til all petroleumsaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Fra før har 10 fylkespartier sagt det samme, blant dem store lag som Trøndelag og Oslo. Bodøs nærhet til de berørte områdene gir deres vedtak ekstra vekt, innrømmer Støre. Selv står han på det kompromisset som ble forhandlet fram forrige gang. At Vesterålen og Senja vernes, mens havområdene sør for Lofoten utredes. Men han sier samtidig at den siste tids utvikling kun peker i én retning, og at det nå er opp til de i partiet som har et annet syn å møte det i debatten.

Nå er det neppe avgjørende for disse områdenes framtid hva Arbeiderpartiet til slutt havner på. Så langt har partier som er mot enhver petroleumsaktivitet lykkes i å blokkere en åpning. Det er også vanskelig å se for seg en parlamentarisk situasjon framover der dette skal endres. Det er da også noe av bakgrunnen for snuoperasjonen i Bodø.

Til Avisa Nordland sier ordfører Ida Pinnerød (Ap) at det ikke vil finnes noe politisk rom for å åpne områdene for petroleumsvirksomhet, uavhengig av hvem som styrer landet. Derfor bør man heller konsentrere oppmerksomheten om de næringer som kan skape nye arbeidsplasser. Det lille håp tilhengerne har klamret seg til er at Arbeiderpartiet og Høyre/Frp sammen skal finne en måte å omgå de andre partiene på. For på Stortinget er det et solid flertall for konsekvensutredning.

Det vil kreve en helt spesiell situasjon, der Ap enten «redder» en borgerlig mindretallsregjering eller vise versa. Nå kan Ap til våren komme til å stenge den muligheten også. Partiet vil utvilsomt prøve å finne fram til et nytt kompromiss, men det er vanskelig å se hva det kan bestå i om man skal gå i retning av enda mer vern.

Ender Ap med et vedtak om vern av hele området, vil det være et nederlag for sterke krefter i partiet, og ikke minst i LO. Det vil også være et nederlag for en kunnskapsbasert petroleumspolitikk. En konsekvensutredning vil gi viktig informasjon, og det er helt feil at den automatisk vil føre til utvinning. Men denne saken har etter hvert fått en symbolsk og politisk egenvekt som trekker i kun én retning. Det meste tyder derfor på at neste landsmøte i Arbeiderpartiet stenger vinduet for godt for petroleumsaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy