JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jonas og Mette: Rødt er fortsatt ikke med i regjeringsplanene

MULIG SAMARBEID? Under partilederdebatten under Kommunalkonferansen diskuterte de om å danne ny rødgrønn regjering. F.v. Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Bjørnar Moxnes (R), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap).

MULIG SAMARBEID? Under partilederdebatten under Kommunalkonferansen diskuterte de om å danne ny rødgrønn regjering. F.v. Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Bjørnar Moxnes (R), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap).

Birgit Dannenberg

Mette Nord vil leke Kirsten Giftekniv i den rødgrønne leieren. Men både hun og Ap-lederen lukker døren igjen for Rødt.

2018110914481120230821171436

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

Fagforbundets leder Mette Nord er tydelig på at Arbeiderpartiet må blåse liv i det rødgrønne samarbeidet med Senterpartiet og SV fram mot neste Stortingsvalg i 2021. Dette uttalte hun under Fagforbundets kommunalkonferanse denne uken.

– Jeg vil at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV nå skal starte et grundig og systematisk samarbeid. For det første bør de i størst mulig grad gå sammen i kommunevalgkampen for å sikre rødgrønn makt og politikk i flest mulig kommuner, sier Mette Nord til Klassekampen.

GRUNDIG: – Jeg vil at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV nå skal starte et grundig og systematisk samarbeid.

GRUNDIG: – Jeg vil at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV nå skal starte et grundig og systematisk samarbeid.

Bjørn A. Grimstad

Mette Nord: – Arbeidet med en rødgrønn regjeringsplattform for 2021 må starte nå

Etterlyser tydeligere Ap

Det er ikke første gang Fagforbundet-lederen har ivret for rødgrønn samling. Under Fagforbundets landsmøte i fjort høst inviterte hun SV-leder Audun Lysbakken med på tur langs Akerselva. Han svarte med å vifte med joggeskoene fra talerstolen, men nå er de satt tilbake i skohylla.

Til Klassekampen sier SV-lederen at det er for tidlig å lage en felles regjeringsplattform. Han mener Ap først må bli tydeligere i kampen mot blant annet velferdsprofitt og oljeboring i nord.

– Selv om Ap har nærmet seg oss i retorikken, er de fortsatt ikke enige, sier Lysbakken til Klassekampen.

Hadia Tajik (Ap) om Aleris-saken: – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

AVVISER RØDT: Jonas Gahr Støre vil gjerne danne rødgrønn regjering, men vil ikke ha med Rødt.

AVVISER RØDT: Jonas Gahr Støre vil gjerne danne rødgrønn regjering, men vil ikke ha med Rødt.

Birgit Dannenberg

Støre utelukker Rødt

Mens Ap og Fagforbundet frir til sine tidligere rødgrønne kamerater i SV og Sp, står døren til Rødt fortsatt lukket.

Samtidig viser en gjennomsnittsberegning av meningsmålinger gjort i november at for å få rødgrønt flertall, er de rødgrønne avhenig av både Rødt og MDG.

En medlemsundersøkelse som Ipsos har gjort for Fagforbundet, viser at Rødt står sterkt blant forbundets medlemmer. Partiet har økt fra 2 til 12 prosent og er på størrelse med SV som har en oppslutning på 11 prosent blant Fagforbundets medlemmer.

Til Fagbladet sier leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, at han foreløpig utelukker et slikt samarbeid.

– Helt siden 2005 har jeg sagt at SV er et helt naturlig samarbeidsparti, men Rødt kan jeg ikke se for meg et samarbeid med med det første, sier han til Fagbladet.

Ap frir til SV

– Veldig mange av oss hadde håpet at Jonas nå var i ferd med å legge regjeringskabalen. Slik ble det ikke, hvertfall ikke foreløpig, åpnet debattleder Anne Grosvold partilederdebatten på Kommunalkonferansen 2018.

Støre hadde før KrFs ekstraordinære landsmøte valgte å gå til høyresiden, et lite håp om å kunne danne flertall med KrF, SV og Sp.

– Senterpartiet og SV har tatt vare på landet i vanskeligere tider, det kan de gjøre igjen. Det er våre mest naturlige partnere. Vi har også hatt dørene oppe mot sentrum og KrF. Det som skjedde på fredag var sørgelig fordi vi kunne inngått ny regjering med SV, sa Støre under debatten.

De rødgrønne paneldeltakerne var alle enige om at skolefruktordningen aldri skal tas fra elevene og at selvbestemmelsesretten for abort må stå fast.

Sp er for åpne forhold

Uenighetene dreier seg om økt barnetrygd og hvorvidt profitt i velferdstjenester er greit.

Én ting er de likevel enige om: å felle Erna.

– Jeg er ekstremt «keen» på å sørge for at Erna skal være statsminister i kortest mulig tid, uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Til Mette Nords frieri om å få til en rødgrønn plattform mener Vedum at Ap ikke har gitt regjeringen nok motstand på blant annet ambulansesentraliseringen.

Ingen røde roser til Rødt

Bjørnar Moxnes på sin side er overbevist om at Rødt trengs for å sikre flertall for en ny regjering.

– Det er tydelig på gjennomsnittsmålingen at om Rødt bikker 4 prosent vil det bidra til et rødgrønt flertall, uttalte Moxnes under Kommunalkonferansen.

Moxnes skjønner ikke hva Jonas Gahr Støre og Mette Nord er så redd for.

Rødt har sammen med SV fremmet et forslag om nullprofitt-barnehager, som ifølge Lysbakken er jordnær sosial politikk og helt i tråd med Fagforbundets syn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy