Valgnatta

Jubelrus i SV-leiren, selv om de blå ligger an til seier

Partileder Audun Lysbakken på SVs valgvake

Partileder Audun Lysbakken på SVs valgvake

Jan-Erik Østlie

SV-leder Audun Lysbakken ble mottatt som valgvinner og stående applaus da han ankom partiets valgvake på Rockefeller en halv time før første prognose. Og han er fornøyd med SVs framgang.

2017091121440020170911220902

Selv om de første prognosene viser at den borgerlige regjeringen vil fortsette, er Lysbakken fornøyd med framgangen som SV har hatt med prognoser som viser et resultat på i underkant av 6 prosent.

Ifølge prognosene vil SV få 11 mandater på Stortinget, som er fire flere enn nå.

– Vi har hatt mange tøffe år og jeg unner alle som har stemt SV denne oppgangen. Dette vil bety at SV vil bli en tydeligere stemme på Stortinget for barn, fordeling, miljø og velferdspolitikk, sier Lysbakken til Frifagbevegelse.

Rockefeller var i kveld pyntet med rød løper og ballonger i rødt og grønt til valgvaken mandag kveld. Nikolas Wilkinson som er førstekandidat i Akershus holdt en appell og var optimistisk før valgdagsmålingen kom. Han var fornøyd med fremgangen og minnet om at SV har fått 1500 nye medlemmer siden januar. Og at valget er historisk for SV.

LO-lederen: – Blir dette resultatet, er ikke dette noen god dag

Utrolig spennende valgthriller

MFOs forbundsleder Hans Ole Rian synes prognosen gir ekstra spenning fordi både Venstre og Krf ligger på 4-tallet som betyr at de kanskje kan ramle under sperregrense.

Hans Ole Rian, leder av Musikernes fellesorganisasjon og representant for Oslo SV

Hans Ole Rian, leder av Musikernes fellesorganisasjon og representant for Oslo SV

Jan-Erik Østlie

_– Nå blir det enda mer spennende enn vi hadde trodd, sier Rian som var på SVs valgvake sammen med blant annet forbundsleder Jan Olav Andersen i El & It og andre faglige kolleger fra LO.

Andersen er også glad for SVs fremgang men synes det er trist hvis dette blir det endelige resultatet.

– Hvis dette blir valgresultatet, så er det dessverre en fare for at denne regjeringen fortsetter. Da betyr det at vi ikke har nådd det viktigste målet vårt i kveld, nemlig regjeringsskifte, sier han.

Spent ordfører

Også tidligere sjef for LOs internasjonale avdeling, Karin Beate Teodorsen, var tilstede på valgvaken og er glad for at SV har fremgang. En av dem som var fornøyd med SVs framgang, var Oslos ordfører Marianne Borgen (SV).

Lysbakken mener forholdet mellom SV og fagbevegelsen nå har blitt tettere.

– Jeg tror SV er nærmere fagbevegelsen enn på mange år. Jeg tror også valgkampen har vært preget av sakene som folk med lav inntekt og folk som er fagorganiserte er opptatt av, nemlig fordeling, fattigdom, privatisering og velferd. Det er dette som i valgkampen har mobilisert mange til SV, også i fagbevegelsen, sier Audun Lysbakken.

– Tydelige

En annen som har fulgt valgkampen tett er bloggeren og SV-politiker Ivar Johansen. Han har siden 1987 vært medlem av bystyret i Oslo og bystyrets finanskomite.

– Jeg tror SV har hatt en så bra framgang fordi Lysbakken har vært så tydelig. SV og Lysbakken har fokusert på to-tre saker og vært helt klar på hva vi mener om blant annet velferdsprofitører og ikke minst hva vi mener om oljeboring i Nord (LOVESE). Jeg er ikke overrasket over at SV har gått fram og Ap tilbake. Ap har hengt seg på mange saker og vært utydelig, sier han.

Ivar Johansen (SV) på valgvake

Ivar Johansen (SV) på valgvake

Jan-Erik Østlie

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy