JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Julerevolusjonær

Monica Larsen

Han har et frynsete rykte som forretningsmann. Som velgjører i juledagene omfavnes Henning Holstad av de fleste – også av sine argeste politiske motstandere.

2014121712000020230821171436

– Der er julepynten, sier Henning Holstad og peker mot en plastemballert pall i hjørnet av et goldt lagerlokale. I år venter han minst 2000 julegjester, og han har full kontroll.

Til lesere som kjenner julekvalmen stige, som kvier seg til gjestebud og overflod av marsipan, ribbe og juleøl, kan vi glede dem med at det fins et alternativ. Et alternativ med stor A, og det er den enøyde mannen på pallen foran oss som står for det hele.

Alternativ jul-generalen Henning Holstad arrangerer i år Alternativ jul for 46. gang, og det er nærliggende å tenke at engasjementet bunner i dårlige minner fra barndommens julaftener.

Hvordan var din barndoms jul?

– Vi var en vanlig norsk familie som feiret på tradisjonelt vis, men jeg sluttet å feire jul hjemme da jeg var 14–15 år. De første årene opptrådte jeg med sang og tryllekunster for uteliggerne på Husbåten i Oslo og på Krigsseilerhjemmet i Bærum.

– Hva slags reaksjon fikk du hjemme?

– Dette var ikke noe vi diskuterte, det var noe jeg bestemte selv. Men jeg tror de syntes det var hyggelig.

Men unge Holstads opposisjon mot tradisjonell julefeiring stakk dypere enn til tryllekofferten:

– Jeg ville revolusjonere julefeiringen, få slutt på fråtsingen og gjøre verden til et bedre sted. Vi var en gjeng som arrangerte demonstrasjonstog mot jula, men vi måtte bare konstatere at demonstrasjonstog mot jula ikke virket.

Ideen om å arrangere jul for folk som falt utenfor den tradisjonelle familiefeiringen, skulle vise seg å bli langt mer vellykket.

– Oslo var en annen by den gangen. Hundrevis av mennesker bodde på kaia, i containere og under bruene. Mange av dem krigsseilere som var blitt torpedert, og som slet med store psykiske problemer.

Disse menneskene ville Henning Holstad lage jul for.

– Vi fikk låne Jakobs kirke og inviterte uteliggere, alkoholikere og krigsskadde inn fra gata, og det var et vellykket kaos. Men skikkelig baluba ble det ikke før etterpå, da menighetsrådet fikk høre at vi hadde kokt suppe på alteret og at folk sov på benkene i kirken. Det ble med det ene året i kirken, så året etter fikk vi låne lokaler hos KFUM.

Etter noen år ble også dette for trangt. Men å finne et lokale midt i Oslo sentrum som var villig til å åpne dørene for en broket forsamling på mellom 2000 og 3000 mennesker var en utfordring.

Knapt noen hadde forestilt seg at arbeiderbevegelsens høyborg på Youngstorget skulle bli neste stopp.

– Som profilert Frp-politiker og en som også hadde provosert fagbevegelsen gjennom årene, regnet jeg ikke med at jeg hadde en høy stjerne der i huset.

Gleden var stor da svaret kom: «Dette er Folkets hus. Hvis ikke du og dine gjester passer inn her, så kan vi ikke kalle oss Folkets hus.»

Blant de drøyt 2000 gjestene som feiret Alternativ jul i fjor, var det bare én som ikke var så velkommen – og han banket på døra tredje juledag da Holstad og co holdt på å rydde og pakke seg ut av Folkets hus. Mattilsynets inspektører på julevisitt ga pålegg om at de måtte følge krav og regler for restaurantbransjen. En umulighet, og et urimelig krav, sier Holstad som garanterer at det blir Alternativ jul i år også.

Å kjempe mot regler han er uenig i, er ingen ukjent øvelse for Henning Holstad. På 1980-tallet startet han «Folkeaksjonen for melk og brød» etter å ha irritert seg over butikkenes åpningstider.

– Alt var stengt når jeg skulle i butikken, og det irriterte meg. Hvem hadde bestemt at jeg kunne kjøpe så mye sigaretter og sjokolade jeg ville, men ikke melk og brød? jeg tenkte at det kan vi vel endre på, og gjorde om en bensinstasjon til storkiosk.

Holstad ble bøtelagt for brudd på åpningstidene, men boten la ingen demper på virketrangen. Hvor mange selskaper han har vært involvert i siden den gang, har han ikke svar på på rede hånd. Heller ikke hvor mange
ansatte han har hatt ansvaret for.

– Har dine ansatte vært fagorganisert?

– Fagorganisert? Hva er det? ler Holstad før han tar seg inn igjen.

– Jeg drev barnehager i mange år. Det startet jeg med da sønnen min, som nå er 25 år, var liten og vi ikke fikk barnehageplass. Barnehage Gruppen hadde 200 ansatte, og tariffavtale gjennom PBL. Men det er ei tid for alt, også for å selge seg ut av barnehagevirksomheten, sier han.

Henning Holstad er i dag registrert med 14 aktive selskaper og 17 konkurser, men mange mener at han som stråmann er involvert i langt flere. Uansett – i dag handler det mest om å rydde opp, sier han selv:

– Mesteparten er tomme selskaper uten aktivitet. Jeg sitter og rydder i dette nå, og alle forretningsideer har ikke vært like gode. Å starte business i Togo, for eksempel. Jeg ble utsatt for lureri og kjeltringstreker, sier Holstad som satt 16 dager i fengsel i Togo, beskyldt for å ha vært involvert i både våpen- og diamanthandel, men ble løslatt etter 16 dager med full mediedekning.

– Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer ikke på noe. Jeg lever som Edith Piaf synger: Je ne regrette rien – jeg angrer ingen ting. Det jeg har gjort, har jeg gjort med beste vilje og forstand der og da.

– Jeg har vært den jeg er, har turt å gå i gang selv om det har vært upopulære ting som mange ikke har likt. Jeg har fått trusler både som taxigründer, i mitt sosiale engasjement og i politikken.

– Hva har de truet deg med?

– Det er mye forskjellig, men alle er av typen «hvis du ikke gjør som vi sier, så går vi til mediene». Skulle jeg latt meg styre av det, måtte jeg sluttet med alt for lenge siden.

– Du havner ofte i konflikt. Er det fordi du har problemer med å innrette deg etter andre, og etter lover og regler som du ikke liker?

– Jeg har innrettet meg etter mye, jeg, men autoriteter stoler jeg ikke på. Og med god grunn. Det er blant annet derfor jeg går rundt med ett øye i dag. Legen mente at infeksjonen ikke var noe å bry seg om, med det resultat at jeg mistet øyet.

– Jeg ser på meg selv som en hyggelig fyr som prøver å gjøre folk til lags, prøver å få til noe positivt, sier Holstad som i mange år satt i Oslo bystyre for Fremskrittspartiet, og der han også var leder i helse- og sosialkomiteen.

– Ditt dype sosiale engasjement kan vinne gjenhør i mange partier. Hvorfor valgte du Frp?

– Fordi jeg er en grunnleggende liberalist og frihetselsker.

– Men ingen ringte deg da partiet ditt kom i regjering?

– Jeg kan aldri brukes i en toppstilling. Jeg har ikke noe å skamme meg over, men jeg har vært med på mye rart. Det er bare å google navnet mitt. Jeg gjorde det selv her om dagen, og fikk 73.000 treff.

Toppjobben i Alternativ jul er det der¿imot ingen som kan ta fra ham.

– Gleder du deg til jul?

– Ja, jeg gleder meg veldig til jul. Dette er min jul, og en fantastisk jul, sier Holstad, som understreker at en stor gruppe ildsjeler er nødvendig for å gjennomføre arrangementet. Rundt 600 personer stiller frivillig og hjelper til, og mange av dem kommer igjen år etter år. Noen av dem er fra hans nærmeste familie:

– Datteren min er fem år og har feiret Alternativ jul seks ganger.

Henning Holstad

Alder: 63 år

Familie: Gift med Katarina. En sønn på 25, en datter på 5

Jobb: Forretningsmann, gründer, Frp-politiker.

Aktuell: Arrangerer Alternativ jul for 46. gang.

«Jeg ville revolusjonere julefeiringen, få slutt på fråtsingen og gjøre verden til et bedre sted.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy