JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kall ham gjerne kulturavdelinga

Yrkesrettet attføring ga Trond Asbjørn Efraimsen muligheten til å bli en hjørnestein i hjemkommunen.

jo.straube@fagbladet.no

Det er lørdag i Berlevåg i Finnmark. Biblioteket er stengt. Likevel er lyset på.

– Vi er en såpass liten kommune at vi ikke skal være vanskelige med hverandre. Det er artig at noen driver på med det her, sier Trond Asbjørn Efraimsen.

Han snakker om en mørklugget kar som svinger kølla mellom bokhyllene. I helgene – så lenge familielivet tillater det – liker han å spille golf.

– Hadde det ikke vært for Trond, hadde jeg lagt golfkarrieren på hylla, innrømmer Brede Koppen.

Jo Straube

– Det er mye som står tomt i Berlevåg, derfor burde det ikke være noe problem, tenkte jeg.

Derfor gikk han til innkjøp av en golfsimulator, før han hadde noe sted å sette den opp.

– Det var vanskeligere enn jeg hadde trodd å finne plass. Men helgen etter at jeg snakka med Trond, var jeg her, sier Koppen.

Her har han rigget opp «teltet» som tar imot golfballene og koblet pc-en sin til bibliotekets TV. Siden august har han satt opp simulatoren hver helg.

Kulturavdelinga i egen person

Selv om befolkningen i Berlevåg består av hele 26 nasjonaliteter, er innbyggertallet bare 885. Det tallet går stadig nedover.

I et ensidig fiskerisamfunn er arbeidsplasser stadig truet når fiskekvotene samles på større båter og stadig sjeldnere leveres lokalt.

Jo Straube

Kommunen har et årlig budsjett på rundt 180 millioner kroner og 120 kommunalt ansatte heltid og deltid.

Kulturavdelingen består av én mann:

Trond Asbjørn Efraimsen er bibliotekar (66 prosent stilling), og han driver ungdomsklubben (20 prosent stilling) og kinoen (14 prosent stilling). Disse tre jobbene har han hatt i 22 år.

– Jeg bruker å si at jeg «er kulturavdelinga i Berlevåg», sier Trond.

Trond er en berlevåggutt, som stort sett har levd hele livet i Berlevåg. Så lenge jeg har visst hvem Trond var, så har han drevet ungdomsklubben, kinoen og biblioteket. Han er en stabil ressurs for Berlevåg kommune, jeg har aldri sett at Trond har avlyst kinovisninger på grunn av sykdom.

Ordfører Rolf Laupstad, som kom til Berlevåg som politimann på 90-tallet.

Jo Straube

Fra lat til parat

Hvordan har det seg at Trond Efraimsen ble hele Berlevåg kommunes kulturavdeling?

Egentlig ganske tilfeldig, ifølge ham selv.

– Jeg har vært en fyr som ikke liker forandring. Jeg var en lat ungdom.

Den sommeren han var ferdig på videregående skole, drev han bare dank mens han ventet på karakterene. Men bestekompisen sladra: Det trengtes folk på kaia. Trond ble oppringt av formannen på et av fiskebrukene og klarte ikke å si nei.

Jo Straube

– Har jeg sagt A, må jeg si B. Av og til må man bare ta tak. Jeg ble der i ni år. Men så var jeg lei. Både av jobben og av Berlevåg.

Den samme kompisen hadde reist til Oslo og fikk ham med på forandring. Trond reiste til Oslo og prøvde seg på lagerjobb gjennom bemanningsbyrå. Han tjente atskillig mindre enn de fast ansatte, til gjengjeld jobbet han så mye han orket.

To måneder senere var han utslitt og deprimert. Med sykemelding dro han hjem til Berlevåg og begynte etter hvert på yrkesrettet attføring.

Jo Straube

Først begynte han å hjelpe til i ungdomsklubben, slik at hun som drev den alene, kunne få noe helgefri iblant. Etter hvert ble det også behov for nye krefter på kinoen og biblioteket. Da fikk og tok Trond også de mulighetene.

«Æ har Berlevågs beste jobb»

– På de 20 årene har jeg vært syk med sykemelding én gang. Da måtte legen forhandle med meg: Jeg hadde jo en sal full av ungdom på LAN-party, og søndagen skulle jeg kjøre kino.

Han fikk lov å gjennomføre begge deler, men fra mandagen var han sykemeldt hele uka.

– Jeg trives i jobben, og jeg føler et ansvar. Når man har det bra, er det lett å holde seg frisk.

Jo Straube

Lesehesten

Under leselampa i stua si, bare 350 meter fra biblioteket, bruker Vigdis Jørstad Nilsen mye tid. Hun er en av Tronds faste bibliotekbrukere.

– Jeg har alltid vært en lesehest, men jeg har aldri lest så mye som etter at Trond tok over biblioteket. Han holder alltid av noe til meg, det er fantastisk altså. Når jeg er hjemme i Sauda, er det ikke det samme. Da må jeg lete sjøl, og det er ikke alltid jeg finner det jeg vil ha. Når jeg kommer hjem hit til Berlevåg, er det alltid bøker så venter på meg. Han er flink å plukke ut ting, forteller hun.

Jo Straube

– Ungdomsklubben må bestå

Ved siste valg hadde Berlevåg kun to partier som stilte med liste: Arbeiderpartiet og SV.

Av arbeidsplassene til Trond Asbjørn Efraimsen er det kun biblioteket som er lovpålagt. Men begge partiene gikk til valg på at både kino og ungdomsklubb skulle bestå.

Jo Straube

– Det er ikke gitt at en liten plass som Berlevåg skal ha kino eller en ungdomsklubb. Større plasser enn Berlevåg har slitt med å ha ungdomsklubber, sier han.

Trond kan røpe en liten tilleggsopplysning:

– Kommunen kan kutte kinoen, men da må de finne en ny oppgave til meg. Siden lønna er den største utgiften på å drifte kinoen, sparer man ikke så mye på det, humrer han lurt.

{w1111111}

Cinema Berlevåg

Berlevåg ble satt på kartet med filmen «Heftig og begeistret» i 2001. Filmen om mannskoret i Berlevåg, dro ikke bare hele det lille samfunnet til kinosalen. I etterkant kom også cruiseskip innom Berlevåg ens ærend for å se filmen.

– Jeg har vært et kinomenneske siden første gang jeg gikk på kinoen i Berlevåg. Og jeg har jobbet på kinoen helt siden vi brukte de analoge 35-mm kinomaskinene og filmene kom i 40–50 kilos pakker.

Annenhver søndag setter Trond opp to filmer, én barnefilm og én voksenfilm, på Berlevåg samfunnshus. Det han liker aller best, er når hele familier kommer på kinoen. Derfor er familiefilmer noe han prioriterer.

Jo Straube

Noen ungdommer hadde nok ønsket mer skrekkfilm, andre mer kjærlighetsfilmer. Men Trond prøver så godt han kan å vise noe for alle. Derfor er han lydhør for publikumsønsker.

– Jeg skulle ønske folk brukte kinoen mer. Film er bedre på kino. Hvis man vil ha tilbud i Berlevåg, må man bruke det.

Jo Straube

Trond håper besøket kan ta seg opp igjen og at flere ser verdien i å ha lokal kino. I fjor hadde kinoen 650 besøkende.

– Om hver berlevåging kom på kino fire ganger i året og betalte 100 kr hver gang, hadde vi hatt besøkstall som hadde gjort det langt lettere å forsvare å ha kino i Berlevåg. Men jeg kan ikke tvinge folk heller.

Ferdaminner

Bibliotek og kino drifter Trond alene. Men å holde fortet i de nye ungdomsklubblokalene fra 2021, er de to om. Hver tredje helg har Trond vakt fra klokken 19 til midnatt, både fredag og lørdag.

Jo Straube

– Jeg ønsker at når ungdommene drar herfra, har de med seg best mulig minner fra oppveksten.

For å ta videre utdanning etter ungdomsskolen, må ungdom i Berlevåg flytte ut.

– Skal vi ha dem tilbake, hjelper det at de har gode minner.

{w1111111}

_________________________________________

Se hele filmen om «Kulturavdelinga» her:

_________________________________________

{lesogsa: ("url":"https://fagbladet.no/article-6.91.1101357.813d6a03aa", "tittel":"Film: «Kulturavdelinga»", "bilde": "https://fagbladet.no/image-3.609716.143016.20241227105249.5e3f010879?size=640")}

{lesogsa: ("url":"https://fagbladet.no/nyheter/hverdagsheltene-6.107.1095078.c8930c1341", "tittel":"Hverdagsheltene", "bilde": "https://fagbladet.no/image-3.609693.141825.20241220135358.36b12a51b7?size=640")}

{lesogsa: ("url":"https://fagbladet.no/nyheter/som-ung-dromte-hun-om-a-bli-arkitekt-na-skal-hun-jobbe-blant-sexarbeidere-og-rusmisbrukere-6.91.1095743.9d616c01b9", "tittel":"Tilbake til asfalten", "bilde": "https://fagbladet.no/image-3.606790.141963.20241227110222.1.7d2b64fc36?size=640")}

{lesogsa: ("url":"https://fagbladet.no/nyheter/prest--vi-idylliserer-a-kjope-smabruk-a-bo-pa-en-oy-eller-pa-grunerlokka-6.107.1085895.e0855aeca8", "tittel":"Matrosbekjennelser", "bilde": "https://fagbladet.no/image-3.599316.140056.20241025120810.d10c048f69?size=640")}

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

::-----------------------------------

t: Tittel i bildet [x][x]

t!-----------------------------------

u: Skygge under tittel [x][x]

u!-----------------------------------

w: Hvit tittel [x][x]

w!-----------------------------------

z: Tittelstørrelse [8][10]

z!-----------------------------------

h: Tittel-plassering [9] (0=øverst 9=nederst)

h!-----------------------------------

y: Bilde 2 som bilde på mobil []

y!-----------------------------------

a: Video som hovedbilde:

auto [x] kontr [x] loop [x] ikke fs [x] stille [x]

a!-------------------------------------------------

s: Artikkel er Scrollsnap[]

s!-----------------------------------

Jo Straube

jo.straube@fagbladet.no

Det er lørdag i Berlevåg i Finnmark. Biblioteket er stengt. Likevel er lyset på.

– Vi er en såpass liten kommune at vi ikke skal være vanskelige med hverandre. Det er artig at noen driver på med det her, sier Trond Asbjørn Efraimsen.

Han snakker om en mørklugget kar som svinger kølla mellom bokhyllene. I helgene – så lenge familielivet tillater det – liker han å spille golf.

– Hadde det ikke vært for Trond, hadde jeg lagt golfkarrieren på hylla, innrømmer Brede Koppen.

Jo Straube

– Det er mye som står tomt i Berlevåg, derfor burde det ikke være noe problem, tenkte jeg.

Derfor gikk han til innkjøp av en golfsimulator, før han hadde noe sted å sette den opp.

– Det var vanskeligere enn jeg hadde trodd å finne plass. Men helgen etter at jeg snakka med Trond, var jeg her, sier Koppen.

Her har han rigget opp «teltet» som tar imot golfballene og koblet pc-en sin til bibliotekets TV. Siden august har han satt opp simulatoren hver helg.

Kulturavdelinga i egen person

Selv om befolkningen i Berlevåg består av hele 26 nasjonaliteter, er innbyggertallet bare 885. Det tallet går stadig nedover.

I et ensidig fiskerisamfunn er arbeidsplasser stadig truet når fiskekvotene samles på større båter og stadig sjeldnere leveres lokalt.

Jo Straube

Kommunen har et årlig budsjett på rundt 180 millioner kroner og 120 kommunalt ansatte heltid og deltid.

Kulturavdelingen består av én mann:

Trond Asbjørn Efraimsen er bibliotekar (66 prosent stilling), og han driver ungdomsklubben (20 prosent stilling) og kinoen (14 prosent stilling). Disse tre jobbene har han hatt i 22 år.

– Jeg bruker å si at jeg «er kulturavdelinga i Berlevåg», sier Trond.

Trond er en berlevåggutt, som stort sett har levd hele livet i Berlevåg. Så lenge jeg har visst hvem Trond var, så har han drevet ungdomsklubben, kinoen og biblioteket. Han er en stabil ressurs for Berlevåg kommune, jeg har aldri sett at Trond har avlyst kinovisninger på grunn av sykdom.

Ordfører Rolf Laupstad, som kom til Berlevåg som politimann på 90-tallet.

Jo Straube

Fra lat til parat

Hvordan har det seg at Trond Efraimsen ble hele Berlevåg kommunes kulturavdeling?

Egentlig ganske tilfeldig, ifølge ham selv.

– Jeg har vært en fyr som ikke liker forandring. Jeg var en lat ungdom.

Den sommeren han var ferdig på videregående skole, drev han bare dank mens han ventet på karakterene. Men bestekompisen sladra: Det trengtes folk på kaia. Trond ble oppringt av formannen på et av fiskebrukene og klarte ikke å si nei.

Jo Straube

– Har jeg sagt A, må jeg si B. Av og til må man bare ta tak. Jeg ble der i ni år. Men så var jeg lei. Både av jobben og av Berlevåg.

Den samme kompisen hadde reist til Oslo og fikk ham med på forandring. Trond reiste til Oslo og prøvde seg på lagerjobb gjennom bemanningsbyrå. Han tjente atskillig mindre enn de fast ansatte, til gjengjeld jobbet han så mye han orket.

To måneder senere var han utslitt og deprimert. Med sykemelding dro han hjem til Berlevåg og begynte etter hvert på yrkesrettet attføring.

Jo Straube

Først begynte han å hjelpe til i ungdomsklubben, slik at hun som drev den alene, kunne få noe helgefri iblant. Etter hvert ble det også behov for nye krefter på kinoen og biblioteket. Da fikk og tok Trond også de mulighetene.

«Æ har Berlevågs beste jobb»

– På de 20 årene har jeg vært syk med sykemelding én gang. Da måtte legen forhandle med meg: Jeg hadde jo en sal full av ungdom på LAN-party, og søndagen skulle jeg kjøre kino.

Han fikk lov å gjennomføre begge deler, men fra mandagen var han sykemeldt hele uka.

– Jeg trives i jobben, og jeg føler et ansvar. Når man har det bra, er det lett å holde seg frisk.

Jo Straube

Lesehesten

Under leselampa i stua si, bare 350 meter fra biblioteket, bruker Vigdis Jørstad Nilsen mye tid. Hun er en av Tronds faste bibliotekbrukere.

– Jeg har alltid vært en lesehest, men jeg har aldri lest så mye som etter at Trond tok over biblioteket. Han holder alltid av noe til meg, det er fantastisk altså. Når jeg er hjemme i Sauda, er det ikke det samme. Da må jeg lete sjøl, og det er ikke alltid jeg finner det jeg vil ha. Når jeg kommer hjem hit til Berlevåg, er det alltid bøker så venter på meg. Han er flink å plukke ut ting, forteller hun.

Jo Straube

– Ungdomsklubben må bestå

Ved siste valg hadde Berlevåg kun to partier som stilte med liste: Arbeiderpartiet og SV.

Av arbeidsplassene til Trond Asbjørn Efraimsen er det kun biblioteket som er lovpålagt. Men begge partiene gikk til valg på at både kino og ungdomsklubb skulle bestå.

Jo Straube

– Det er ikke gitt at en liten plass som Berlevåg skal ha kino eller en ungdomsklubb. Større plasser enn Berlevåg har slitt med å ha ungdomsklubber, sier han.

Trond kan røpe en liten tilleggsopplysning:

– Kommunen kan kutte kinoen, men da må de finne en ny oppgave til meg. Siden lønna er den største utgiften på å drifte kinoen, sparer man ikke så mye på det, humrer han lurt.

{w1111111}

Cinema Berlevåg

Berlevåg ble satt på kartet med filmen «Heftig og begeistret» i 2001. Filmen om mannskoret i Berlevåg, dro ikke bare hele det lille samfunnet til kinosalen. I etterkant kom også cruiseskip innom Berlevåg ens ærend for å se filmen.

– Jeg har vært et kinomenneske siden første gang jeg gikk på kinoen i Berlevåg. Og jeg har jobbet på kinoen helt siden vi brukte de analoge 35-mm kinomaskinene og filmene kom i 40–50 kilos pakker.

Annenhver søndag setter Trond opp to filmer, én barnefilm og én voksenfilm, på Berlevåg samfunnshus. Det han liker aller best, er når hele familier kommer på kinoen. Derfor er familiefilmer noe han prioriterer.

Jo Straube

Noen ungdommer hadde nok ønsket mer skrekkfilm, andre mer kjærlighetsfilmer. Men Trond prøver så godt han kan å vise noe for alle. Derfor er han lydhør for publikumsønsker.

– Jeg skulle ønske folk brukte kinoen mer. Film er bedre på kino. Hvis man vil ha tilbud i Berlevåg, må man bruke det.

Jo Straube

Trond håper besøket kan ta seg opp igjen og at flere ser verdien i å ha lokal kino. I fjor hadde kinoen 650 besøkende.

– Om hver berlevåging kom på kino fire ganger i året og betalte 100 kr hver gang, hadde vi hatt besøkstall som hadde gjort det langt lettere å forsvare å ha kino i Berlevåg. Men jeg kan ikke tvinge folk heller.

Ferdaminner

Bibliotek og kino drifter Trond alene. Men å holde fortet i de nye ungdomsklubblokalene fra 2021, er de to om. Hver tredje helg har Trond vakt fra klokken 19 til midnatt, både fredag og lørdag.

Jo Straube

– Jeg ønsker at når ungdommene drar herfra, har de med seg best mulig minner fra oppveksten.

For å ta videre utdanning etter ungdomsskolen, må ungdom i Berlevåg flytte ut.

– Skal vi ha dem tilbake, hjelper det at de har gode minner.

{w1111111}

_________________________________________

Se hele filmen om «Kulturavdelinga» her:

_________________________________________

{lesogsa: ("url":"https://fagbladet.no/article-6.91.1101357.813d6a03aa", "tittel":"Film: «Kulturavdelinga»", "bilde": "https://fagbladet.no/image-3.609716.143016.20241227105249.5e3f010879?size=640")}

{lesogsa: ("url":"https://fagbladet.no/nyheter/hverdagsheltene-6.107.1095078.c8930c1341", "tittel":"Hverdagsheltene", "bilde": "https://fagbladet.no/image-3.609693.141825.20241220135358.36b12a51b7?size=640")}

{lesogsa: ("url":"https://fagbladet.no/nyheter/som-ung-dromte-hun-om-a-bli-arkitekt-na-skal-hun-jobbe-blant-sexarbeidere-og-rusmisbrukere-6.91.1095743.9d616c01b9", "tittel":"Tilbake til asfalten", "bilde": "https://fagbladet.no/image-3.606790.141963.20241227110222.1.7d2b64fc36?size=640")}

{lesogsa: ("url":"https://fagbladet.no/nyheter/prest--vi-idylliserer-a-kjope-smabruk-a-bo-pa-en-oy-eller-pa-grunerlokka-6.107.1085895.e0855aeca8", "tittel":"Matrosbekjennelser", "bilde": "https://fagbladet.no/image-3.599316.140056.20241025120810.d10c048f69?size=640")}