JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fredsprisen

Kampen mot barnearbeid nytter

Det er 168 millioner barnearbeidere i verden. Mange av dem jobber i fabrikker, som denne indiske gutten. Andre i tunneler og gruver, og en stor andel utnyttes som prostituerte og barnesoldater.

Det er 168 millioner barnearbeidere i verden. Mange av dem jobber i fabrikker, som denne indiske gutten. Andre i tunneler og gruver, og en stor andel utnyttes som prostituerte og barnesoldater.

Steve McCurry/Magnum/All Over Press

I dag mottar Malala Yousafzay og Kailash Satyarthi Nobels fredspris for sin kamp mot undertrykkelse av barn og unge. En kamp som gir resultater, men det er langt fram.

2014121012000020230821171436

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Den amerikanske fotografen Steve McCurry har reist verden rundt i flere tiår for å dokumentere barnearbeid.

– I de tre tiårene jeg har reist rundt i verden på oppdrag, har jeg sett hvordan barn arbeider – på jordene, i fabrikkene, nede i grøfter, inne i tunneler og gruver, og på opphoggingsplasser for gamle båter, skriver McCurry i sitt blogginnlegg om stjålet barndom – «Stolen childhoods».

168 millioner barn jobber

– Det er en forutsetning for en fredelig utvikling globalt at barn og unges rettigheter respekteres. Særlig i konfliktområder bidrar overgrep mot barn til at konflikter føres videre gjennom generasjoner, sa Nobelkomiteen blant annet da de kunngjorde at årets pris gikk til Malala Yousafzay og Kailash Satyarthi.

Hvor mange millioner barnearbeidere som finnes i verden er det ingen ekstakte tall på.

ILOs anslag, som også Den Norske nobelkomité refererer til i sin begrunnelse for fredsprisen, er at det i dag er 168 millioner barnearbeidere rundt om i verden. I 2000 var tallet 78 millioner høyere.

Fakkeltog

I forbindelse med prisutdelingen arrangerer Norges Fredsråd og LO i ettermiddag fakkeltog til ære for prisvinnerne. Arrangementet starter på Jernbanetorget i Oslo kl 17.30. Der vil blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og LO-leder Gerd Kristiansen holde appeller før toget går til Grand Hotell for å hylle Malala Yousafzay og Kailash Satyarthi.

.

Dette er fredsprisvinnerne

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay får fredsprisen for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Kailash Satyarthi har, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for protestaksjoner og demonstrasjoner, alle fredelige, for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst. Han har også bidratt til utviklingen av sentrale internasjonale konvensjoner om barns rettigheter.

Malala Yousafzay har, tross sin unge alder, allerede i flere år kjempet for jenters rett til utdannelse og har ved sitt eksempel vist at også barn og unge kan bidra til å bedre sin egen situasjon. Hun har gjort dette under de mest farefulle omstendigheter. Gjennom sin kamp er hun blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse.

Det Norske Nobelinstituttet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy