JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan man be sjefen sende syk kollega hjem?

HJELP: Hva gjør man når man er redd for å bli smittet av en syk kollega?

HJELP: Hva gjør man når man er redd for å bli smittet av en syk kollega?

colourbox

Hva gjør man når man er redd for å bli smittet av kollega som hoster og nyser på jobb?

2016011306150020230821171436

Situasjonen er velkjent. En kollega hoster og nyser. Han burde åpenbart holdt seg hjemme, men møter på jobb likevel - uten å tenke over smittefaren han utsetter kollegaene for.

Hva gjør man når man er redd for å bli smittet av en kollega? Er det å gå for langt å be sjefen sende vedkommende hjem? Bør verneombudet kobles inn?

Arne Bernhardsen er redaktør i arbeidslivredaksjonen i Gyldendal. Han er usikker på om det er verneombudets oppgave å ta opp en konkret sykenærværssak med sjefen, og mener en omsorgsfull ledelse er det beste når kollegaer dukker opp syke på jobb.

– En hyggelig prat med kollegene som er syke, kan avklare behov og muligheter, foreslår Bernhardsen.

• Følg Fagbladet på Facebook

Kulturspørsmål

– Influensasmitte og lignende er overalt i samfunnet. Vi kan regne med at alle er utsatt for smitte på vei til jobb, i butikken og på jobben, påpeker Bernhardsen.

For noen yrkesgrupper er dette mer utfordrende enn for andre, for eksempel barnehageansatte. Noen er smittebærere før sykdommen bryter ut, og da er det umulig å ta forhåndsregler. Vi har forskjellig toleranse for sykdom og smitte. Også hvordan forkjølelse påvirker arbeidsevnen varierer.

– Først og fremst er dette et kulturspørsmål, eller samhandlingsspørsmål. Hvordan vil vi ha det hos oss, har vi lagd oss noen grenser? Er de tydelige? Hvordan kan vi inkludere midlertidig syke i kollegiet? Hvordan sikrer vi god håndhygiene? Har vi tilrettelagt for at syke kan delta hjemmefra? Tåler vi ikke fravær, er det det som gjør at syke kommer på jobb? Er det premie for null fravær?

Dette må du huske på om du blir syk i ferien

Felles smittemøte

Ifølge Bernhardsen har mange gode erfaringer med å få bedriftshelsetjenesten til å holde et felles møte for å informere om smitterisiko, inkubasjonstid og smittelengde, og enkle hygieneråd.

– Det må også være greit å sortere reglene om man sitter i åpnet landskap eller på eget kontor.

Få flere nyheter gjennom Fagbladets nyhetsbrev

Den nærmeste lederen

– Som regel går forkjølelsen over av seg selv, uavhengig av om man er på jobb eller hjemme. Andre ganger er det opplagt ikke behandlende å gå på en stressende jobb med feber og hoste. Derfor trenger kanskje en syk kollega en annen til å sortere «viktige» oppgaver og behov for å pleie seg selv.

Det bør altså være den nærmeste lederen.

– Den nærmeste lederen er også den nærmeste til å ønske vedkommende frisk tilbake på jobb etter et par nødvendige dager i senga. For å utføre omsorgsfull ledelse er det en fordel at kulturen for sykefravær og sykenærvær er forutsigbar og entydig. Det er lov å være syk, men det er lov å være borte fra jobben for å pleie seg selv. Det er også en rett å få tilrettelagt arbeidet, avhengig av behov og muligheter, påpeker Bernhardsen.

Syk, men likevel på jobb

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy