JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uvaksinert på jobb:

Kan min arbeidsgiver kreve at jeg vaksinerer meg?

Colourbox.com

Hva skjer med helsepresonell som ikke er vaksinert? Her svarer LO-advokat Nina Wærnhus.

2021110309425620211103094256

Spørsmål: Jeg er en av dem som har valgt ikke å vaksinere meg. Bakgrunnen er at jeg har en underliggende sykdom som gjør at jeg er litt ekstra engstelig selv om legen sier det skal gå greit.

Jeg ønsker ikke at arbeidsgiveren min skal få vite at jeg ikke er vaksinert eller om den underliggende sykdommen. Nå har jeg hørt rykter om at arbeidsgiver skal spørre oss ansatte om vi er vaksinert eller ikke. Må jeg svare?

Kan arbeidsgiver kreve at jeg vaksinerer meg? Kan arbeidsgiver si meg opp dersom jeg nekter å ta koronavaksine eller koronatest?

Svar: Arbeidsgiver er forpliktet til å sørge for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig. Det innebærer også at det skal legges vekt på å forebygge skader og sykdommer, og i den forbindelse må arbeidsgiver utarbeide risikovurderinger.

Du lurer blant annet på om arbeidsgiver kan kreve at du blir vaksinert. Det kan man ikke. Det er frivillig å ta vaksinen.

Når det gjelder spørsmålet om du er pliktig til å fortelle arbeidsgiver at du ikke er vaksinert, beror dette på en konkret vurdering.

Det å spørre om arbeidstakerne er vaksinert, er et kontrolltiltak som bare kan gjennomføres om det er i samsvar med arbeidsmiljøloven kapittel 9. Arbeidsgivere kan ikke innføre kontrolltiltaket dersom de kan gjennomføre andre tiltak som reduserer risikoen for smitte tilstrekkelig.

Flere spørsmål og svar: Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

Før arbeidsgiveren din starter å spørre de ansatte om vaksinasjonsstatus, må den gjøre en risikovurdering i samarbeid med arbeidstakerne og de tillitsvalgte. Drøftingen skal skje så tidlig som mulig.

Arbeidsgivere må ha en særskilt god grunn til å spørre om arbeidstakerne er vaksinert. For å gjennomføre slike kontrolltiltak, må tiltakene oppfylle disse forutsetningene:

1) være egnet for å nå målene med tiltakene,

2) være saklig ut fra hva arbeidsoppgavene til arbeidstakerne er og

3) ikke føre til en større belastning for arbeidstakerne enn nødvendig.

Det siste spørsmålet er om arbeidsgiver kan si deg opp dersom du nekter å ta koronavaksinen eller en koronatest. Det er kun grunnlag for oppsigelse om det er tilstrekkelig saklig grunnlag, og at det etter en avveining av arbeidsgivers og arbeidstakers interesser fremstår rimelig å avslutte arbeidsforholdet. Det er ikke utenkelig at det å nekte å ta en koronavaksine eller koronatest under spesielle omstendigheter kan gi saklig grunnlag for oppsigelse. Det skal imidlertid svært mye til.

Jeg vet ikke hva slags jobb du har og hvilke muligheter som ligger for å redusere smitterisikoen, og kan derfor ikke gi et tydeligere svar på de siste spørsmålene dine.

Flere spørsmål og svar: Taushetsplikt etter lokale forhandlinger?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy