JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo

Kaos og konflikt på årsmøtet: Hena (39) turte ikke takke ja til plass i styret

MUGGEN STEMNING: Bemanningskonsulent Hena Anwar engasjerte seg sterkt og fikk med medlemmer til årsmøtet i Fagforbundet Helse, sosial og velferd Oslo. Men etter å ha bevitnet en lederstrid i syv timer, trakk hun seg fra styret.

MUGGEN STEMNING: Bemanningskonsulent Hena Anwar engasjerte seg sterkt og fikk med medlemmer til årsmøtet i Fagforbundet Helse, sosial og velferd Oslo. Men etter å ha bevitnet en lederstrid i syv timer, trakk hun seg fra styret.

Bjørn A. Grimstad

– Det var åpen krig, sier Hena Anwar etter sitt første årsmøte i fagforeningen. Selv ble hun så skremt at hun takket nei til styreplass. Nå ligger saken hos Fagforbundet sentralt.

2023033110394920230331153615

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Jeg ble ærlig talt overraska og skremt over hva som skjedde på dette årsmøtet, sier Hena Anwar (39).

Bemanningskonsulenten ved legevakten i Oslo deltok på sitt første årsmøte i fagforeningen med det lange navnet Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo.

– Tenkte det kom til å bli gøy

Det er bare et halvt år siden hun ble valgt som vara plasstillitsvalgt på arbeidsplassen. Med både flerkulturell bakgrunn og god kjennskap til turnusarbeid på legevakten har hun med seg verdifull kompetanse inn i fagbevegelsen.

Hun gikk til årsmøtet i Hausmanns gate i Oslo med stort engasjement og kriblende forventninger.

– Det startet veldig fint og jeg tenkte at dette kom til å bli gøy, sier hun.

Årsmøtet skulle imidlertid vise seg å bli alt annet. Hun beskriver et utmattende maratonmøte på over sju timer, fullt av skittkasting, misforståelser og tekniske problemer.

Den største kontroversen var valg av nestleder. Valgkomiteen var i forkant delt. Mindretallet innstilte gjenvalg av Stig Berntsen, mens flertallet gikk for utfordrer Preben Torbjørnsen.

– Da det kom fram at det var to kandidater, ble stemningen veldig rar, beskriver Anwar.

Selv er hun støttespiller for Berntsen, som er leder av Fagforbundet-klubben i Helseetaten i Oslo, hvor hun er styremedlem. Torbjørnsens støttespillere som Fagbladet har snakket med, har ikke ønsket å kommentere saken.

{f1}

Personlig konflikt ble tema

Anwar hevder at fagforeningens leder Stine Westrum støttet Preben Torbjørnsens kandidatur, og var raskt oppe på talerstolen for å snakke ned sittende nestleder, Stig Berntsen. Flere var senere opp og støttet henne.

Flere av påstandene var av personlig karakter. Anwar mener at historiene som ble fortalt var umulig for de oppmøtte å ta stilling til, da de på ingen måte kunne skille mellom sant og usant. 

– Jeg tenkte at dette er et årsmøte, ikke et konfliktråd. Alt dette ser jeg på som uenigheter på fra et fagforbundskontor, som de burde gjort opp internt før årsmøtet. De kunne vært diskre om dette, men det var åpen krig, beskriver hun.

Fagbladet har snakket med andre deltakere på årsmøtet, som bekrefter Anwars beskrivelse.

Protokollen viser at årsmøtet lukket møtet for å sikre at ingen gikk inn eller ut, verken digitalt eller fysisk.

Ifølge Fagforbundet Oslo var det 53 som deltok fysisk under ledervalget, og 30 digitalt.

Da det endelig ble avholdt valg, ble nestlederplassen avgjort med knappest mulig margin. Med to stemmers overvekt overtok Preben Torbjørnsen plassen etter Stig Berntsen.

ENGASJERT: De siste to årene har Hena Anwar (39) engasjert seg stadig mer i fagbevegelsen. I fjor høst ble hun vara plasstillitsvalgt for Fagforbundet på Legevakten i Oslo. 

ENGASJERT: De siste to årene har Hena Anwar (39) engasjert seg stadig mer i fagbevegelsen. I fjor høst ble hun vara plasstillitsvalgt for Fagforbundet på Legevakten i Oslo. 

Bjørn A. Grimstad

Over 80 til stede

Hena Anwar ble selv valgt til en styreplass i Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo under årsmøtet. I etterkant valgte hun å trekke seg som styremedlem.

– Jeg tenkte at hva kommer til å skje med meg om jeg sier ja til å sitte i dette styret? Jeg ble litt skremt over en prosess som ikke føltes greit eller rettferdig. Jeg er lei meg for at jeg måtte trekke meg. Men jeg håper jeg kan stille som kandidat ved neste årsmøte, sier hun.

Den 4. mars sendte Stig Berntsen og Janne Håkonsen, hovedtillitsvalgt i bydel Sagene, en klage til forbundsstyret i Fagforbundet. De krever at det blir avholdt et ekstraordinært årsmøte med nytt valg.

Karin Bøyum, leder for organisasjonsavdelingen i Fagforbundet, bekrefter:

– Vi saksbehandler klagen. Hvis det er grunnlag for det, vil den bli lagt frem for forbundsstyret.

Fagbladet har sendt påstandene som kommer frem i denne artikkelen til leder i Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo, Stine Westrum, nestleder Preben Torbjørnsen og leder av Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, som var møteleder på årsmøtet.

Alle tre svarer at de ikke ønsker å kommentere saken eller imøtegå påstandene med henvisning til at saken behandles av Fagforbundet.

Hadde dobbeltroller

En annen ting Hena Anwar reagerte på, var at flere av de som sørget for at årsmøtet gikk riktig for seg, tok stilling til nestledervalget fra talerstolen.

– Dette syntes flere andre og meg at var veldig tvilsomt. Det er rett og slett ikke passende. Dette har med å utelukke all mulig fusk under valget å gjøre, sier hun.

I protokollen er nåværende nestleder Preben Torbjørnsen nevnt to ganger: en av fire som utgjorde tellekorpset for de digitale stemmene. Og den som flertallet av valgkomiteen foreslo som nestleder.

Anwar beskriver at han satt foran laptopen hvor den digitale delen av møtet foregikk. Det var ikke mulig for dem som satt i salen å se hva som foregikk på skjermen.

Det blir dermed vanskelig å vite om de tekniske problemene som førte til at flere ikke fikk stemme, hadde påvirkning på valget av ny ledelse.

– Det føles nesten som de gjorde dette med vilje for å få den nestlederen de ville ha, sier hun. 

 

«Katastrofalt planlagt»

Hena Anwar er en av 17 personer som i ettertid har klaget på gjennomføringen av årsmøtet. De påpeker dårlig eller ingen lyd under valget, at medlemmer ble kastet ut av det digitale årsmøtet uten forvarsel og ikke fikk logget seg inn igjen, og at de ikke forsto hvordan de skulle stemme.

Anwar skriver:

«Det var katastrofalt planlagt hele årsmøtet hvor møteledelsen ikke har tatt hensyn verken til medlemmene eller deres verdifulle tid og den tilliten medlemmene hadde for styregruppen. Folk ble fratatt stemmerett på grunn av alvorlig informasjonssvikt og håndtering av avstemminga».

Hun utdyper:

– Dette er ikke hva jeg har forventet av fagforeningen. Jeg er veldig skuffa, for jeg tok med mange medlemmer dit. Nå vet jeg ikke hva jeg skal fortelle dem. Jeg tror de fortsatt prøver å fordøye det de opplevde.

Avviste klagene

Fagforbundet Oslo sendte den 14. februar et svar til de 17 medlemmene hvor de konkluderer med at på tross av problemer og misforståelser underveis i årsmøtet, vil de ikke ta klagene til følge.

De skriver at vedtektene har blitt fulgt, og at det ikke er grunnlag for å kreve at det blir avholdt et ekstraordinært årsmøte med valg. Saken blir heller ikke oversendt forbundsstyret i Fagforbundet.

Ved neste større møte bør regler for digital deltakelse klargjøres, samt at møteleder bør ha en skjerm som viser hvem som ber om ordet digitalt, anbefaler Fagforbundet Oslo.

I et nytt brev sendt dagen etter opplyser Fagforbundet Oslo om muligheten for at medlemmer kan klage saken videre til forbundsstyret i Fagforbundet. Det har nå altså blitt gjort og saken er under behandling.

Dette er saken

• Det har oppstått bråk rundt nestledervalget i en av de største fagforeningene i Oslo. I etterkant av årsmøtet som ble avholdt i slutten av januar, har 17 personer klaget.

• Konflikten oppstod da det ble kjent at valgkomiteen hadde innstilt på to personer til ett verv som nestleder: Stig Berntsen og Preben Torbjørnsen.

• Møtet varte i over syv timer, blant annet fordi det var usikkert hvor mange som var til stede på møtet.

• Valget endte med at Torbjørnsen tok over plassen fra Berntsen med to stemmers overvekt. Stine Westrum ble gjenvalgt som leder.

• Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo har 2781 medlemmer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy