Kirkeorganisasjoner med samlet kritikk mot statsbudsjettet

Ylva Seiff Berge

Ti kirkeorganisasjoner går sammen og protesterer mot Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett.

2016101711090620161017110906

per.flakstad@fagbladet.no

Det er arbeidsgiverforeningen KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) og ni arbeidstakerorganisasjoner, blant dem Fagforbundet, som nå reagerer på forslaget til kirkebudsjett.

Lavere driftsbudsjett

Forslaget medfører en reduksjon i driftsbevilgningen til Den norske kirke med to prosent i forhold til 2016, og vurderingen fra organisasjonene er at det ikke er tilstrekkelig til at kirken kan opprettholde tjenestetilbudet på dagens nivå, skriver de i en felles uttalelse.

Forslaget innfrir ikke de forutsetningene som Stortinget la til grunn for å omdanne Den norske kirke til et eget rettssubjekt. Dermed innfris heller ikke målsettingen om «trygghet under omstilling», skriver de.

Fra 1. januar 2017 blir Den norske kirke eget rettssubjekt, og statusen som statskirke opphører. Samtidig har Stortinget vedtatt at kirkens driftsmidler skal bevilges av det offentlige.

Brutt forutsetning

Det går fram av uttalelsen at de ti organisasjonene mener Stortingets økonomiske forutsetning for å omdanne Den norske kirken til eget rettssubjekt ikke blir innfridd med dette budsjettforslaget, og de forventer derfor at Stortinget tar affære og sørger for at driftsbevilgningene som et minimum blir hevet til årets nivå. Egenkapitalen er i forslaget til statsbudsjett satt til 100 millioner kroner, mens organisasjonene mener den bør heves til 15 prosent av driftsbevilgningen.

Disse står bak protesten

Organisasjonene som står bak uttalelsen er: KA, Den norske kirkes Presteforening, Fagforbundet, Delta, Musikernes fellesorganisasjon, Kirkelig Undervisningsforbund, Det Norske Diakonforbund, Parat, Akademikerforbundet og Fellesorganisasjonen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy