JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjell (81) og Tørres (78) er eldst på kongressen: – Ingen stor fan av å feire bursdag

UNG OG IKKE-SÅ-UNG: Ungdomsnestleder Jeanette Lea Romslo og ungdomsleder Victoria De Oliveira i Fagforbundet sitter på LO-kongressen like foran pensjonistutvalget i Fagforbundet, leder Tørres Sande (78) og Kjell Engebretsen (81) - kongressens eldste delegater.

UNG OG IKKE-SÅ-UNG: Ungdomsnestleder Jeanette Lea Romslo og ungdomsleder Victoria De Oliveira i Fagforbundet sitter på LO-kongressen like foran pensjonistutvalget i Fagforbundet, leder Tørres Sande (78) og Kjell Engebretsen (81) - kongressens eldste delegater.

Leif Martin Kirknes

Fagforbundet har flest delegater over 65 år. Fagforbundets Ung-leder savner flere representanter for lærlinger og studenter på kongressen.

2022053110434120220601101030

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

Det er en voksen gjeng som er samlet når LO avholder sin 35. kongress i Folkets Hus i Oslo denne uka.

Sett under ett er snittalderen på kongressen 51,3 år, mens snittalderen i Fagforbundets delegasjon er 55,3 år.

Nå- og framtidas arbeidstakere

– Det er synd at ikke flere unge tillitsvalgte får mulighet til å representere unge medlemmer på kongressen, det gjelder representasjon både av lærlinger, men ikke minst studenter som både Fagforbundet og LO har hatt som satsingsområde. Det handler om framtidas arbeidstakere, men selvfølgelig også om alle de unge medlemmene som er i arbeidslivet her og nå, sier leder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira (30).

23 år gamle Espen Amundsen fra Handel og Kontor og Rikke Emilie Jacobsen fra Fellesforbundet er kongressens aller yngste deltakere. Nestleder i Fagforbundet Ung, Jeanette Romslo følger tett på med sine 24 år.

– Jeg er glad for at vi i Fagforbundet hadde to «faste» ung-delegater og i tillegg har fått med to til som resultat av at regionene våre har sendt inn unge delegater, sier Oliveira og legger til:

– Selv om Fagforbundet har høyest snittalder, er vi litt gode på unge delegater også!

Alder betyr noe

Blant de aller eldste er Fagforbundet tyngst representert med kongressens to eldste deltakere, Tørres Sande (78) og Kjell Engebretsen (81).

Av 21 delegater over 65 år kommer 13 fra Fagforbundet.

De Oliveira er ikke i tvil om at alderssammensetningen har betydning for hva som kommer ut av kongressen.

– Med flere unge delegater vil også søkelyset på saker unge medlemmer er opptatt av, øke. Samtidig er det en viktig balansegang fordi det ikke bare er unge medlemmer i Fagforbundet som er opptatt av spørsmål som berører unge. Jeg vet at hele Fagforbundet sin delegasjon lytter og tar med seg våre innspill i saker som vi unge er opptatt av, i tillegg bør de kunne forvente at vi setter oss inn saker som ikke bare handler om unge medlemmer. 

Etterlyst: 30 - 40-åringer

Lederen i Fagforbundet Ung mener det er vel så viktig at det er tynt i rekkene med 30 – 40-åringer: Bare fem av 46 delegater i denne aldersgruppa tilhører Fagforbundet.

– Det er synd og noe forbundet bør jobbe mer med, sier Oliveira, som mener en ideell alderssammensetning i delegasjonen til kongressen ligger et sted mellom 45–50 år.

– Det handler om erfaring, om å la unge slippe til og sørge for god representasjon på tvers. Det er jo beklagelig at det er under 40 mennesker under 40 fra Fagforbundet på kongressen, samtidig skal kongressen behandle saker om arbeidsliv vi unge skal stå i i over 40–50 år framover, de perspektivene er viktige.

Tenker ikke så mye på alder

På setene rett bak Oliveria (30) og Romslo (24) sitter to i andre enden av aldersvektskålen, nevnte Sande (78) og Engebretsen (81).

Sande er også leder av Fagforbundets Pensjonistutvalg, og sitter også i forbundsstyret sammen med Oliveira. Han påpeker overfor Fagbladet at Engebretsen har kommet inn som vara for Gerd Eva Volden (f. 1952), og at om hun hadde vært i delegasjonen, ville snittet følgelig vært noe lavere.

Utover det har han ikke store meninger om alderssammensetningen på kongressen.

– Det er ikke jeg som avgjør det. Jeg ser det er noen seniorer fra andre forbund her, og så er det sikkert også en del gjester som er seniorer, men delegatsammensetningen har jeg ikke peiling på, sier han.

– Jeg får ikke gjort noe med alderen min. Det å feire bursdager - jaja, de kommer jo - men det er jo ikke noe du nødvendigvis gjør deg fortjent til. Det er bare at alternativet er verre! Det å feire bursdag er jeg ingen stor fan av, sier 78-åringen fra Rogaland.

Mellom

Fagforbundets leder Mette Nord (63) er et sted midt mellom Oliveira og Sande. Hun peker på at det er forbundene som velger hvem som skal dra.

– En må appellere til forbundene til å invitere med ungdommen.

– Så du tar en diplomatisk rolle der?

– Haha, ja.

– Men hva tenker du om ungdommen og framtida og sånt? Det er de som skal være i dette systemet videre?

– Ja. Men vi skal speile hele forsamlingen. Så sånn sett må vi ha en god balanse. Uansett om man er ung eller gammel skal man bygge på politikken som skal føres videre. Men det blir en appell til forbund om å ha med hele spekteret av medlemmer i delegasjonen sin.

I MIDTEN: Mette Nord er midt mellom ungdommen og pensjonistene. Hun henviser til at det er forbundene som må bestemme hvem de sender, og oppfordrer dem til å speile befolkningen mest mulig.

I MIDTEN: Mette Nord er midt mellom ungdommen og pensjonistene. Hun henviser til at det er forbundene som må bestemme hvem de sender, og oppfordrer dem til å speile befolkningen mest mulig.

Leif Martin Kirknes

Få ikke-vestlige innvandrere

Sett bort fra alder er det 58 prosent på kongressen som er menn. Det er som Frifagbevegelse skriver også få med innvandrerbakgrunn fra land utenfor Vest-Europa og USA. 4 prosent på LOs kongress har enten selv innvandret til Norge, eller er født og oppvokst i Norge med to foreldre som er innvandrere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy