JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for å styrke det samiske språket i Tana

VIL BLI ORDFØRER: Hartvik Hansen fra det samiske partiet Árja vil bli ordfører i Tana kommune.

VIL BLI ORDFØRER: Hartvik Hansen fra det samiske partiet Árja vil bli ordfører i Tana kommune.

Karin E. Svendsen

– Vi har to gode barnehager i Tana bru som har mye å si for revitaliseringen av det samiske språket, sier ordførerkandidat Hartvik Hansen fra det samiske partiet Árja.

2015090914402920230821171436

Karin E. Svendsen

Nå vil Hartvik Hansen, som er medlem av Fagforbundet, bli ordførert i Tana for Árja. Den rutinerte lokalpolitikerne Hartvik Hansen sitter både på Sametinget og som varaordfører i Tana. Han er valgt inn i kommunestyret som en av 23 representanter for Felleslista, som siden forrige valg har sluttet seg til Árja. Ved forrige valg fikk Felleslista inn to representanter.

Mange muligheter

– Det er vanskelig å spå, men jeg tror vi blir sterkere i neste periode enn vi er nå, sier Hartvik Hansen. Nå er det Ap som har ordfører med støtte fra SV, Samefolkets parti og Felleslista.

Ved dette valget blir antall representanter redusert til 19. Árjas ordførerkandidat tror ikke Ap og SV får flertall. Han forteller at det også har vært mye turbulens innad i både Høyre og Senterpartiet, så det blir spennende samtaler etter valget.

– Vi er åpne for å samarbeide med alle partier, og vil inngå en samarbeidsavtale med dem som gir størst gjennomslag for vår politikk, sier Hansen.

Språket er styrket

Hartvik Hansen arbeider som språkkonsulent i kommunen når han ikke er frikjøpt politiker. Han mener de samiske politikerne har fått gjennom mye opp igjennom årene.

– Det samiske språket er blitt styrket. Vi har to gode barnehager i Tana bru som har mye å si for revitaliseringen av det samiske språket, sier Hansen. Han forteller at barna nå lærer samisk fra de er små uansett om foreldrene snakker samisk eller ikke. Slik har andelen av dem som snakker både samisk og norsk økt, sier Hansen.

Tidlig på 1980-tallet ble Sameskolen opprettet i Polmak, en av bygdene i Tana kommune. I 2004 ble den flyttet til Tana bru i nytt skolebygg. Deanu Sameskuvla, som skolen heter, gir undervisning på samisk i alle fag fra skolestart til 10. klasse.

– Sameskolen har hatt veldig stor betydning, og har bidratt til at samisk språk er daglig i bruk også i kommunesenteret, mener Hansen.

Avhengig av bruforbindelsen

Frontfiguren til Árja har vært aktiv i kommunepolitikken siden 1987.

– Mye av det vi jobbet med på 1980-tallet, jobber vi fremdeles med, forteller Hartvik Hansen.

Men da han og hans meningsfeller slo til lyd for å oppgradere Ifjordvegen til helårsvei, ble de ikke tatt seriøst.

– Den gang flirte de av oss, og sa vi kunne bare fortsette å drømme. Nå er veien ferdig bygget og ble åpnet i august, forteller Hansen, som ikke ser noen grunn til å slutte å drømme.

Árja er også opptatt av å bygge flere bruer for å holde liv i alle bygdene i den 100 kilometer lange kommunen. Tana har om lag 3000 innbyggere, og en tredel bor i Tana bru. Resten bor opptil flere mil unna kommunesenteret.

– En så omfangsrik kommune er dyr å drifte. For å gi gode omsorgstjenester trenger vi bedre kommunikasjon, sier Hansen.

En annen forutsetning for fortsatt liv i bygdene er ifølge ordførerkandidaten fortsatt desentralisert skolestruktur.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy