Klæbu kommune vant over Adecco
KOMMUNEN VANT: For to år siden sa Oslo, Oppegård og Klæbu opp sine avtaler med Adecco, da den såkalte Adecco-skandalen ble rullet opp. Nå har Klæbu vunnet i Sør-Trøndelag tingrett.
Grethe Britt Fredriksen
Sør-Trøndelag tingrett har dømt Adecco til å betale Klæbu kommune 12,9 millioner kroner etter Adecco-skandalen for to år siden.
ola.tommeras@fagforbundet.no
Erstatningsbeløpet er bare litt over en tredel av hva kommunen krevde, men både ansatte og kommuneledelse er svært fornøyd med å ha fått medhold i tingretten. Ankefristen går ut første uke i desember. Adecco har foreløpig ikke tatt stilling til om de vil anke saken.
Ansatte fikk rett
– For de ansatte og fagforeningene er dette en bekreftelse på at vi hadde rett, da vi begynte å sende inn bekymringsmeldinger og klager, sier leder av Fagforbundet i Klæbu, Ingvar Sund. Det viste seg nemlig å være vanskelig å bli tatt på alvor, da de ansatte klaget på driften ved Klæbu kommunes sykehjem.
– Vi ble anklaget for å ønske omkamp om konkurranseutsetting av sykehjemmet da vi slo alarm om driften og ansattes arbeidsforhold, sier Sund.
– Det var fagforeningene som hentet inn Helsetilsynet og Arbeidstilsynet – ikke kommunen, påpeker han. Da tilsynsrapportene forelå valgte kommunen å bryte kontrakten med Adecco, med henvisning til en rekke mangler ved driften.
Titalls millioner
Saken ga Klæbu kommune ekstraomkostninger på 37 millioner kroner, ifølge beregningene d la fram i retten. 3,8 millioner har de fått i form av tilbakeholdt godtgjørelse. I oktober møttes partene i Sør- Trøndelag tingrett, der både 33 millioner kroner og bemanningsbyråets ære som aktør i omsorgsmarkedet sto på spill.
– Vi er meget godt fornøyd med å få medhold. Det viser at vi gjorde rett da vi sa opp avtalen med Adecco, sier ordfører Jarle Martin Gundersen (Sp) til Fagbladet.
Selv om kommunen bare ble tilkjent litt over en tredel av beløpet de krevde i retten, er han godt fornøyd.
– 12,9 millioner kroner er mye i en kommune der hver krone teller. Nå får vi se om saken vil bli anket. I desember vet vi om vi er helt ferdige med saken, sier ordføreren, som vedgår at det hele har vært en påkjenning for både administrasjon og ansatte ved sykehjemmet.
Anbud ikke en sak lenger
Klæbu kommune har vært gjennom tunge økonomiske omstilingsprosesser de siste fem åra, noe som også ble belyst i retten; Adeccos advokat gjorde et sentralt poeng ut av at kommunen allerede hadde spart inn til beinet da de satt sykehjemsdriften ut på anbud.
– Konkurranseutsetting var en del av omstilingsprosessen. Vi hadde håpet å spare penger på det, sier ordfører Gundersen, vel vitende om at kommunen endte med å bruke millioner på spareprosjektet.
– Per i dag er det ikke konkurranseutsetting et politisk tema i Klæbu, bekrefter han.
– Lettere i dag
– Utfordringene har vært mange også etter at kommunen overtok drift av sykehjemmet, men nå er det enklere å ta opp problemer med ledelsen. Den sitter mye nærmere, påpeker leder av Fagforbundet Klæbu, Ingvar Sund.
Han kan bekrefte at saken har væt en stor belastning for de ansatte, fra anbud til opphevelse av kontrakt og rettssak. Flere av de ansatte vitnet i den to uker lange rettssaken.
Adecco opplyser at vil vente med å kommentere saken til de har tatt en beslutning om anke.
ADECCO-SKANDALEN
Høsten 2010 skrev Fagbladet første gang om forholdene ved det Adecco-drevne Ammerudlunden sykehjem. Februar 2011 rullet NRK videre opp saken.
I løpet av februar og mars 2011 hadde Oslo kommune, Oppgård kommune og Klæbu sagt opp sine avtaler med Adecco - etter å ha fått utført tilsyn ved sykehjemmene.
De øvrige kommunene inngikk hemmelig forlik med bemanningsbyrået. med Klæbu kommune kom Adecco aldri til enighet. i oktober gikk rettssaken for Søt-Trøndelag tingrett.