JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart for politisk kamp om koronalov og granskning

Varsler egen granskningskommisjon etter viruskrisen

Lise Åserud / NTB scanpix

Koronalovens skjebne, hvordan håndteringen av krisen skal granskes og nye tiltak i revidert budsjett. Det er blant sakene som vil dominere politikken fremover.

2020041409420320200414094357

Det politiske maskineriet i Norge har jobbet på høygir siden virusepidemien rammet landet i mars.

Alt tyder på at den globale pandemien vil overskygge det meste også i ukene som kommer.

Diskusjonen om hvordan regjeringens håndtering av krisen skal granskes, vil komme straks over høytiden. Partiene på Stortinget skulle i påsken komme med innspill til mandat og medlemmer av kommisjonen, etter det NTB forstår.

Det kan bety at regjeringen kommer med et forslag like over påske.

– Vi tror at vi evaluerer dette med en egen kommisjon, sa statsminister Erna Solberg (H) til TV 2 før høytiden og begrunnet det med sakens størrelse.

Slike granskningskommisjoner forekommer ikke ofte. Men både Scandinavian Star-brannen i 1990 og 22.-juli-terroren i 2011 er blitt undersøkt av uavhengige granskningskommisjoner.

Koronaloven utløper

Like over påske må politikerne også ta stilling til koronalovens videre skjebne. Unntaksloven gir regjeringen vide fullmakter under viruskrisen.

Stortinget vedtok 24. mars at loven bare skal vare én måned. Dermed utløper den 24. april – hvis den ikke blir fornyet.

For at de folkevalgte skal rekke å behandle saken, vil prosessen måtte komme i gang i den første uken etter påske. Sp ønsker ikke å forlenge loven, men verken Ap eller Frp har gått ut med sitt syn.

Alle Fagbladets artikler om viruskrisen

Stortinget gjenopptar sitt normale arbeid etter påske, med flere møter i plenum og muntlig spørretime fra 29. april. Men nasjonalforsamlingen må kjapt finne ut hvordan sommeren skal håndteres.

Normalt er Stortinget ikke samlet fra slutten av juni til starten av oktober, men det kan bli umulig med en så lang pause i år. En mulighet er at de folkevalgte er i beredskap hele sommeren.

Lemper på tiltak

Over påske blir det igjen en mer normal hverdag for mange norske barn. 20. april åpner barnehagene, og én uke senere er det klart for barneskoleåpning fra 1. til 4. trinn.

Fra 20. april blir det igjen lov til å overnatte på hytta. Fra samme dato kan helsefaglige virksomheter med en-til-en-kontakt gjenoppta behandling og frisører og hudpleiere gjenåpne – om de har gode smitteverntiltak.

Hvis smittesituasjonen utvikler seg positivt, blir det et økende press på myndighetene om å klargjøre hva som skjer med de øvrige tiltakene. Blant disse er stengte skoler for de eldste elevene, strenge reiserestriksjoner og stengte svømmehaller og serveringssteder.

Senest første uken i mai kommer regjeringen med en ny beslutning om større idretts- og kulturarrangementer, som er forbudt fram til 15. juni.

Følg Fagbladet på Facebook

Krav til revidert budsjett

På toppen av dette skal regjeringen 12. mai legge fram et revidert nasjonalbudsjett for 2020. Regjeringen har anslått at krisen belaster årets budsjett med godt over 200 milliarder kroner.

Stortinget har gitt regjeringen en rekke bestillinger for å håndtere krisen. Allerede før revidert budsjett skal regjeringen komme med forslag til hvordan man kan stimulere investeringene i olje- og gassnæringen og leverandørnæringen.

Regjeringen må i revidert budsjett også legge fram en egen mediepakke, komme med flere milliarder til kommunene, gjennomgå kollektivselskapenes situasjon og vurdere forbedringer i ordningene for inntektssikring.

Regjeringens overordnede mål er å unngå at for mange av de over 400.000 arbeidstakerne som nå er permittert, skal stå uten jobb etter krisen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy