JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kolleger slår ring rundt Hans-Anton: Utestengt fra alle verv etter 23 år som tillitsvalgt

Hans-Anton Stenersen, arkivfoto.

Hans-Anton Stenersen, arkivfoto.

Nina Hanssen

Nå har den tidligere tillitsvalgte én viktig oppfordring til tidligere kolleger i Posten.

2020021014131620200212151352

frf@fagbladet.no

En tirsdag i slutten av januar samler 25 ansatte seg utenfor hovedinngangen til postterminalen i Bodø. De vil sende et klart og tydelig signal om at behandling av deres tillitsvalgt, Hans-Anton Stenersen, er uakseptabel.

I tillegg til protesten har 32 ansatte signert et åpent brev angående Postkoms utelukkelse av Stenersen.

– Hadde vi hatt #metoo på 80-tallet hadde nok mange mistet jobben

– Han hadde i underkant av et halvt år igjen av sitt yrkesaktive liv. Likevel skulle Stenersen fjernes og bringes til taushet en gang for alle, og utestenges fra alle verv i og utenfor Postkom. Begrunnelsen var at han var en fare for Postkoms omdømme, sier kollega Heidi Laumann til lokalavisen Avisa Nordland. (saken ligger bak betalingsmur).

Gikk til sak, fikk jobben tilbake

Saken mot Stenersen strekker seg helt tilbake til 2006, da ledelsen i Forbundsstyret i Postkom anklaget han for å ha trikset med reiseregninger. Saken ble omtalt i FriFagbevegelse året etterpå. Stenersen mistet jobben, men tok saken til retten og ble frikjent. Retten slo fast at han hadde fakturert feil, men trodde på forklaringen om at det handlet om rot og misforståelser, ikke svindel. Stenersen fikk jobben tilbake, men måtte tilbakebetale 22.000 kroner. Summen tilsvarte beløpet Stenersen hadde feilrefundert forbundet over en periode på fire år.

Det skulle ikke bli siste gang ledelsen i Postkom (nå Fagforbundet) rettet søkelyset mot Stenersen.

Milliarder til skatteparadiser hvert år: Skatteetaten halverer kontrollen

Respekterte ikke vedtektene

I 2015 fikk Stenersen nemlig en irettesettelse fra forbundets ledelse for «kritikkverdig atferd» etter en omstillingsprosess i Bodø. Ifølge kolleger gjorde Stenersen bare det som kan forventes av en tillitsvalgt.

– Ansatte ble alvorlig syke og kollapset på jobb, og postens ledelse lokalt tok ikke innover seg hvordan det dårlige arbeidsmiljøet og arbeidsforholdene påvirket medlemmene fysisk og psykisk. Vår tillitsvalgt kontaktet daværende konsernleder i Posten for å informere om den alvorlige situasjonen i Bodø, sier en kollega til lokalavisa.

Flere fylker sliter, mangler videreutdannet helsepersonell

I saken kommer det fram at Stenersen har tillit blant mange av de ansatte.

– Han var en tillitsvalgt som var direkte og skarp, og som ikke lot seg påvirke av muligheter for snarveier. Han har bistått oss med sin store kunnskap i vanskelige arbeidstvister og stått opp for våre rettigheter etter utallige omorganiseringer, sier kollega Laumann.

Hovedoppgjøret like om hjørnet: Se når Fagforbundet starter kampen

Brøt både avtaler og vedtekter

Leder i Fagforbundet Post og Finans, Gerd Øiahals er tidligere nedleder i Postkom mener Stenersen opptrådte langt ut over det som var jobben hans.

– Det saken dreide seg om var at han ikke respekterte de vedtakene som var gjort i overordnede organ i Postkom og at han som tillitsvalgt dermed kortsluttet de normale prosessene vi har for kontakt med arbeidsgiver. Dette er brudd på hovedavtalen og våre vedtekter, sier Øiahals.

Leder i fagforbundet Post og Finans og tidligere nestleder i Postkom, Gerd Øiahals.

Leder i fagforbundet Post og Finans og tidligere nestleder i Postkom, Gerd Øiahals.

Alf Ragnar Olsen

Derfor sluttet bussjåføren Tom å sjekke om du har billett

Stenersen: – Jeg finner ikke ord

Stenersen selv roser innsatsen og takker for støtten han har fått fra ansatte. Til lokalavisen sier han at han på ingen måte har akseptert irettesettelsen han fikk i 2016.

– Hele prosessen med de sakene jeg har vært involvert i er gjort på en hensynsløs måte av ledelsen. Måten jeg har blitt behandlet på er helt uakseptabel og jeg finner ikke ord på hvordan jeg kunne bli utestengt, sier Stenersen.

Stenersen mener selv at han kun fikk én irettesettelse av Postkom. Postkom mener på sin side at han fikk to.

– Han fikk én irettesettelse i 2006, og det medfører riktighet at han aksepterte kritikken og ordnet opp etter seg når det kom til reiseregninger og økonomi, sier Gerd Øiahals.

– Når det kommer til saken i 2016 anket Stenersen aldri avgjørelsen om irettesettelse. Postkom ble gjennom rettssaken kjent med at han ville bryte hovedtalen og Postkoms vedtekter på nytt om en lignende sak oppsto. Det var det som utløste utelukkelsen fra alle verv, legger Øiahals til.

Kampen og heltid: Snart kan Camilla (kanskje) kjøpe sin egen bolig

Ledelsen i Postkom (nå Fagforbundet) mener de har håndtert saken på en ryddig måte, men at det nå er opp til Fagforbundets forbundsstyre å vurdere saken, fordi Stenersen har anket.

– Vi avventer og forholder oss til avgjørelsen de tar, sier lederen av Fagforbundet Post og finans, og tidligere nestleder i Postkom.

Oppfordrer ikke til utmelding

Til tross for egen misnøye til utestengelsen og ledelsens behandling har han én viktig oppfordring til kollegene i Posten.

– Jeg mener at de ansatte i Bodø må holde seg i forbundet. Vi har et profesjonelt forbund i ryggen, og til tross for sakene mot meg, så har jeg ikke mistet troen på fagbevegelsen, sier han.

• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy