JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommune dømt for brudd på menneskeretter. Familie får erstatning

Leif Martin Kirknes

For første gang er en norsk kommune dømt til å betale erstatning for brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Kommunen ble dømt etter å ha tvangsflyttet flere barn.

2022091310013120220913100131

tips@fagbladet.no

En kommune i Nordland må betale en erstatning på flere hundre tusen kroner for brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen etter en tingrettsdom 15. august.

Det er NRK som melder dette.

I 2019 sendte en sakkyndig psykolog en bekymringsmelding til barnevernstjenesten. En uke senere ble det fattet et vedtak om akuttplassering av barna utenfor hjemmet. Uten forvarsel ble de vekket tidlig en morgen av politiet og tatt fra foreldrene. De ble flyttet til institusjon på hemmelig adresse.

Foreldrene klaget på vedtaket og fikk medhold. Tolv dager senere kunne de hente barna tilbake.

I dommen slår tingretten fast at dette akuttvedtaket bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, og at både foreldre og barn har rett på oppreisning fra kommunen.

Ifølge dommen foreslå det ingen nødssituasjon og barnevernstjenesten kunne tilnærmet seg saken med mindre inngripende tiltak.

Helt nytt

Kommunen ble dømt til å betale erstatning på 100.000 kroner til hvert barn og 50.000 kroner til foreldrene for brudd på menneskerettskonvensjonen.

– Dette er helt nytt, sier familiens advokat, Fridtjof Piene Gundersen til NRK.

Ifølge advokaten har det tidligere vært slik at kommunene kunne gjøre feil og mangelfulle vedtak i barnevernssaker, og så måtte staten ta konsekvensen.

Det er Tolga-saken, der to brødre krevde erstatning fra kommunen for brudd på både menneskerettskonvensjonen og Grunnloven, som har åpnet for at kommunene kan holdes ansvarlig. I den saken mente både tingretten og lagmannsretten at staten skulle bære ansvaret, mens høyesterett konkluderte med at brødrene kunne kreve erstatning fra kommunen.

– Tar dommen på alvor

Foreldrene hadde også saksøkt kommunen for brudd på taushetsplikten da skolen sendte bekymringsmeldinger til barnevernet. De mente også at barna ikke hadde fått et forsvarlig skoletilbud.

Disse anklagene ble avvist av tingretten.

Kommunedirektøren sier til NRK at de ser alvorlig på at de er dømt for brudd på menneskerettskonvensjonen. Han er fornøyd med at retten har avvist deler av saken, men legger til at kommunen tar på alvor at retten mener den har brutt Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

– Når retten mener at menneskerettskonvensjonen er brutt, er det all grunn til å ta en fot i bakken og vurdere om vi kunne gjort noe annerledes og lære av det for fremtiden, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy