– Vårt utgangspunkt er at omstillingsprosessen kan gjennomføres uten oppsigelser, sier Ingebjørg Tveter (Fagforbundet) og Beate Dyraas (Utdanningsforbundet).
Privat
knut.nygaard@fagbladet.no
– Vi skal kutte 15 millioner kroner i Jevnaker, sa ordfører Morten Lafton (Ap) i desember i fjor – vel vitende om at alle ville «blø» i budsjettet.
Nå har kommunen vært igjennom en omstillingsprosess, og hele kommunens organisasjon var i utgangspunktet berørt.
Etter innspill fra enhetsledere og kommunalsjefer fikk 58 personer brev om at de var berørt av omstillingen. Det er Ringerikes Blad som skriver om dette (abonnement).
Kan ikke utelukke oppsigelser
Ved slutten av prosessen er det klart at i overkant av 20 ansatte får endrede arbeidsoppgaver, arbeidssted eller andre justeringer i stillingene sine.
– Målet har hele veien vært å unngå oppsigelser, men oppsigelser kan ikke fullt og helt utelukkes. Enkelte ansatte får justert noe av stillingen sin, andre får tilbud om stilling et annet sted i organisasjonen. Dessverre er det fortsatt noen få ansatte det ikke er funnet alternativer til.
Det svarer ledergruppen i Jevnaker kommune i en e-post til Ringerikes Blad.
{f1}
Uro blant ansatte
Ingebjørg Tveter (Fagforbundet) og Beate Dyraas (Utdanningsforbundet) har som hovedtillitsvalgte vært sentrale i den vanskelige prosessen.
– Naturlig nok blir det uro blant de ansatte i en slik prosess. De fleste vil ha mer informasjon, og de berørte blir redde, sier de, også det til lokalavisa.
Mange ansatte har gitt tilbakemeldinger om at de synes det er krevende å stå i dette.
På spørsmål om hvilke tjenester som er berørt av innsparingene, nevner kommuneledelsen for eksempel det som kalles merkantile funksjoner.
Det vil si støtte- og rådgiverfunksjoner, altså først og fremst funksjoner som ikke er nære brukerne. De tillitsvalgte har argumentert for at alle nærfunksjoner burde bestå.
– Vårt utgangspunkt er at omstillingsprosessen kan gjennomføres uten oppsigelser, sier de to tillitsvalgte til avisa.
Dette er omstillingen i Jevnaker
■ Jevnaker kommune har vært igjennom en omstillingsprosess etter vedtak i kommunestyret i desember 2020.
■ Et omstillingsutvalg bestående av tillitsvalgte, rådmannen og HR-leder ble nedsatt.
■ Alle berørte har blitt anbefalt å ha med en tillitsvalgt i omstillingssamtaler.
■ De berørte har også fått tilbud om kontakt med bedriftshelsetjenesten.
■ Hovedavtalen og Arbeidsmiljøloven er fulgt.
■ Jevnaker kommune har i tillegg en egen omstillings- og nedbemanningsavtale.
■ Politisk nivå er informert gjennom partssammensatt utvalg.
Kilde: Ringerikes blad
LURVETE: Slik ser det ut når lurv har dekket den opprinnelige tareskogen. Sveip til høyre >> for å sammenligne med frisk tareskog.
Janne Gitmark / NIVA
Kathrine Geard
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
STERK OPPLEVELSE: Frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset hadde aldri forestilt seg en slik reaksjon på at de organiserte seg.
Werner Juvik
SUPERVIKTIG: En renholder går mange tusen skritt hver dag, ofte på betong, men sko tilpasset jobben må de fleste sørge for selv.
Werner Juvik