JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny avtale mellom partene:

Kommuneansatte får dobbelt betalt for «korona-overtid»

MER BETALT: Ansatte som jobber overtid for å sikre forsvarlig bemanning i kommunene vil nå få dobbelt så høyt overtidstillegg. Illustrasjonsbilde.

MER BETALT: Ansatte som jobber overtid for å sikre forsvarlig bemanning i kommunene vil nå få dobbelt så høyt overtidstillegg. Illustrasjonsbilde.

Tori Aarseth

Fagforbundet og KS ble mandag enige om en ny avtale for koronatillegg. Overtidstilleggene dobles, men avtalen gir også arbeidsgiver anledning til å pålegge mer overtid. 

2021122016065220211220160654

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

– Vi har sikret en særdeles god kompensasjonsordning for dem som har stått på som helter under koronakrisa, og som fortsatt må stå på i tida som kommer. Dette er ei ordning som gjelder for alle de berørte yrkesgruppene, ikke bare enkeltgrupper. Det er viktig; vi kommer oss bare gjennom dette ved at hele laget gjør jobben sammen, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, i en kommentar.

Doble tillegg

Den nye runden med strenge koronatiltak og behovet for å sikre nok bemanning, er bakgrunnen for at Fagforbundet, de andre LO-forbundene i LO Kommune, samt Unio, YS og Akademikerne har forhandlet fram en ny avtale om økt overtidsbetaling i kommunene med arbeidsgiverorganisasjonen KS.

{f1}

Avtalen gir ansatte 200 prosent overtidstillegg, og den innebærer også at arbeidsgiver kan pålegge mer overtid. Partene sier at dette vil hjelpe slik at de kan sikre forsvarlige tjenester i en ekstra krevende koronasituasjon. Økende smittetall og ny nedstenging betyr høyt arbeidspress i hele kommunal sektor, påpekes det.

– Dessverre ser det ut til å bli behov for ekstraordinær innsats også i tiden som kommer. KS er glad for at partene har lyktes med å bli enige om en veldig god avtale. Den kan motivere deltidsansatte til merarbeid og utvider adgangen til å bruke overtid, med mest mulig bruk av frivillighet. Samtidig får ansatte en solid ekstra kompensasjon, sier arbeidslivsdirektør i KS Tor Arne Gangsø i en kommentar.

ENIGE: Både Fagforbundets Mette Nord og KS' Tor Arne Gangsø er fornøyde med den nye avtalen som skal sikre bemanning og betaling for ekstra korona-jobbing i kommunene.

ENIGE: Både Fagforbundets Mette Nord og KS' Tor Arne Gangsø er fornøyde med den nye avtalen som skal sikre bemanning og betaling for ekstra korona-jobbing i kommunene.

Per Flakstad

Sentral avtale

Avtalen om økte tillegg er en sentralt inngått avtale som de lokale partene kan velge å bruke hvis det er behov for ekstra arbeidskraft i månedene framover. For at avtalen skal tre i kraft, må de lokale partene være enige om det.

– Det er viktig for oss at de tillitsvalgte lokalt både får være med og bestemme om de vil være med på avtalen, og at de får ekstra igjen for ekstra arbeid. Vi har lagt vekt på størst mulig grad av frivillighet og forutsigbarhet for våre medlemmer, slår Fagforbundets leder Mette Nord, fast.

Må ta hensyn

Også KS understreker at det skal være forutsigbart og godt planlagt. De oppfordrer kommunale ledere til å være særlig oppmerksomme på at arbeidsbelastningen ikke blir for stor, og at arbeidstid må planlegges så tidlig som mulig.

– KS anbefaler våre medlemmer å inngå en slik avtale hvis det er behov for å mobilisere arbeidskraft, sier Tor Arne Gangsø. 

{f2}

Avtalen gjelder fra 20. desember 2021 og ut april 2022.

Her kan du lese hele avtalen.

Dette er tilleggene

Overtidsbetaling

For arbeid utover full stilling erstattes overtidstilleggene med et tillegg på 200 prosent. For overtidsarbeid utført på helge- og høytidsdager og påskeaften samt etter klokka 12.00 på jul- og nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag, er tillegget 300 prosent.

Overtid for deltidsansatte

For arbeid utover avtalt arbeidstid som overstiger en samlet arbeidstid på 20 timer per uke betales tilsvarende satser som nevnt i avsnittet over per arbeidet time.

Dette er rammene

Avtalen gir følgende rammer for overtidsarbeid:

• Samlet arbeidstid inkludert overtidsarbeid skal ikke overstige 16 timer i løpet av 24 timer. Samlet arbeidstid kan likevel utvides med inntil en time ekstra i forbindelse med vaktskifte.

• Samlet arbeidstid den enkelte uke skal ikke overstige 69 timer.

• Samlet gjennomsnittlig arbeidstid kan ikke overstige 48 timer i løpet av sju dager innenfor perioden 01.01.2022 – 30.04.2022.

• Samlet overtidsarbeid kan ikke overstige 25 timer i løpet av sju dager.

• Samlet overtidsarbeid kan ikke overstige 50 timer i løpet av fire sammenhengende uker.

• Samlet overtidsarbeid kan ikke overstige 400 timer i perioden 01.01.2021 – 31.12.2021.

• Samlet overtidsarbeid kan ikke overstige 200 timer i perioden 01.01.2022 – 30.04.2022.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy