Kommunen: – Vil du fortsette i jobben din må du gå til vikarbyrået
Kommunen kartlegger nå om det også har foregått andre steder
VIKARBYRÅ: Jon Anders Sæther fikk beskjed om å gå til et vikarbyrå hvis han ville ha flere jobber i kommunen.
Privat
I Auskog-Høland fikk barnehageansatte som nærmet seg tre år i vikariat, beskjed om at de måtte begynne i vikarbyrå hvis de fortsatt ville ha jobb.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Leder i Fagforbundet i kommunene Anne Lise Wold kartlegger nå omfanget. Hun forteller at de hadde hørt rykter om medlemmer ble anbefalt å melde seg inn i vikarbyrå for å få fortsette å få vakter i barnehagen.
– Vi kjente til ei som hadde jobbet nesten tre år og gikk på personalkontoret for å finne papirene hennes. Men der var det ingen ansettelsespapirer. Slik fikk de bevisene ve trengte på at det var noe som ikke stemte.
– Vi bor i en liten kommune og har god oversikt, sier Wold.
Foreløpig har de bare hørt om denne praksisen i barnehage og ikke andre sektorer i kommunen. Wold sier at det ikke er uvanlig å ta kontakt med et vikarbyrå hvis man mangler ansatte.
– Det som er utspekulert her, er at de får altså jobb i den samme barnehagen, men via vikarbyrå med deres rettigheter og lønnsavtaler.
Ta kontakt med fagforeningen din
Vikarer som ikke får tilbud om fast jobb etter tre år er en problemstilling forbundsadvokat i Fagforbundet Børge Benum kjenner til.
Men det er nytt at vikarer får beskjed om at det fortsatt er greit å bruke arbeidskraften deres, men da via et vikarbyrå.
– Litt avhengig av hvordan dette skjer, så er det en omgåelse av arbeidsmiljøloven som det er grunn til å reagere på, sier Benum.
Han anbefaler dem som skulle komme opp i lignende situasjoner å ta kontakt med en lokal tillitsvalgt som igjen kan bringe saken videre til kompetansesenteret.
VIKARIAT VIA VIKARBYRÅ: Vikarene måtte til vikarbyrå for å få fortsette jobben. Dett er en praksis kommunen selv ikke ønsker å ha.
colourbox
Kortsiktig lederskap
Nestleder i Fagforbundet Odd-Haldgeir Larsen tror ikke det er en trend, men et utslag av kortsiktig lederskap og en misforstått lojalitet til budsjettet.
– Jeg blir opprørt over denne typen lederskap. Kommunal sektor taper når dette blir en trend, sier Larsen.
– Kommunen er avhengig av de ansattes kompetanse. Jeg tviler på at ledere hadde funnet seg i å bli overført til et vikarbyrå.
Valgte privat, mistet ansiennitet
Jon Anders Sæther er en av dem som hadde jobbet nesten tre år som vikar da han fikk beskjed om å melde seg inn i et vikarbyrå.
– Måten å gjøre dette på et forferdelig dum. Det er behov for menn i barnehagene, men hva slags signal sender de når de velger en slik løsning? spør Sæther.
Etter at han sto fram i lokalavisen Indre Akershus Blad, har han ikke fått noen negative tilbakemeldinger. Han håper kommunen vil endre praksisen sin.
Nå jobber 23-åringen i ett års vikariat i privat barnehage og har dermed mistet ansienniteten sin.
Sæther trenger fem års praksis før han får fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. Han valgte naturbruk-linjen på videregående, derfor må han ha en lengre praksisperiode.
Vil ikke ha slik praksis
– Vi ble kjent med denne praksisen via Fagforbundet og dette er en praksis vi ikke skal ha. Vi er kritiske mot oss selv, og til at vi ikke klarte å avdekke dette på egen hånd, sier Olav Mansaas Bleie, som er administrasjons- og HR-sjef i Aurskog-Høland kommune til Indre Akershus Blad.
– Vi vet at dette har foregått i barnehagesektoren og kartlegger nå om det har foregått andre steder, sier Mansaas Bleie til lokalavisa.
Fagbladet har ikke lykkes i å få ytterligere kommentarer fra ham.