JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunen brøt loven da overmedisinert eldre kvinne døde

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Sidsel Hjelme

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mener Snåsa kommune brøt helselovgivingen da en 84 år gammel kvinne døde etter overmedisinering.

2016120212163420161202122203

tips@fagbladet.no

I august døde en 84 år gammel kvinne som var beboer på Snåsa Sjukeheim. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har vurdert om kommunen ga pasienten forsvarlig helsehjelp, og konkludert med at kommunen har brutt helselovgivningen, melder NRK.

Alvorlig systemsvikt

– Vår konklusjon er at lovbruddet representerer en alvorlig systemsvikt. Svikten førte til at pasienten har fått en uforsvarlig stor mengde medisin, sier fylkeslege Marit Dypdal Kverkild i en pressemelding.

I saken har man vurdert legens ordinering av medisin, istandgjøring og utdeling av medisin og mengden som ble gitt. Det er også gjennomført intervju med ansatte i Snåsa kommune.

Tilsynet viser at pasienten fikk for mye medisin. I tilsynssaken konkluderer Fylkesmannen i Nord-Trøndelag med at det foreligger brudd på helse- omsorgstjenesteloven og forskriftene om legemiddelhåndtering og internkontroll.

Avsluttet sak mot sykepleier

Fylkesmannen opprettet også tilsynssak mot en sykepleier, og konkluderer med at sykepleieren ikke ga pasienten forsvarlig helsehjelp og at det foreligger brudd på helsepersonelloven. Tilsynssaken mot sykepleieren er imidlertid avsluttet, fordi Fylkesmannen mener at svikten i kommunens internkontroll var sterkt medvirkende til at sykepleieren ga pasienten for mye medisin.

Endrer rutiner

Ordfører i Snåsa, Tone Våg, sier til NRK at de gjør det de kan for å minske risikoen for at noe liknende skal skje igjen.

– Vi har allerede begynt arbeidet med å forbedre rutinene for nyansatte sykepleiere, og økt antall opplæringsdager fra to til tre. Vi vil også gjennomgå rutinene direkte med de ansatte for å sikre at de er klare, sier Våg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy