JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunen er i krise: Lokker helsefagarbeidere med stor lønnsøkning

ØKT LØNN: Helsefagarbeiderne i Røyrvik skal få høyere lønn.

ØKT LØNN: Helsefagarbeiderne i Røyrvik skal få høyere lønn.

Gorm Kallestad / NTB

Røyrvik kommune har enorme utgifter til vikarbruk. Derfor vedtok et enstemmig kommunestyre å heve lønna til helsearbeidere i hundretusenkronersklassen.

2024100409511220241004100017

jo.straube@fagbladet.no

Den lille trøndelagskommunen Røyrvik med 440 innbyggere, har i lengre tid hatt store utfordringer med å rekruttere helsepersonell til omsorgssenteret.

Kommunen har forsøkt flere tiltak: Rekrutteringstilskudd på 100.000 kroner, med en bindingstid på to år, samt å rekruttere fra bemanningsbyrå med «Nordsjøturnus».

Kommunen mangler i dag tre årsverk med sykepleiere og 5,9 årsverk med helsefagarbeidere.

Styrer mot underskudd

For 2024 utgjør innleie av vikarer fra vikarbyråer 28 millioner kroner. Kommunen styrer mot et underskudd på 38 millioner kroner, der nær 30 millioner kroner av underskuddet hører til helsesektoren.

Kommunen betaler i dag over 1,6 millioner kroner for en sykepleier fra et bemanningsbyrå, og cirka 1,2 millioner for en helsefagarbeider.

Ved å øke årslønnen til sykepleiere i kommunen fra rundt 630.000 kr til 830.000 kr, og årslønnen til helsefagarbeidere fra 517.400 kr til 590.720 kr, håper kommunen å spare rundt 400.000 kroner per årsverk i forhold til å bruke vikarbyrå.

– Tanken med det er at vi skal kunne matche lønna de har i bemanningsbyråene, slik at vi skal greie å rekruttere dem fra bemanningsbyråene, istedenfor at vi skal betale enda mer for at vi skal leie dem gjennom byråene, forklarte ordfører i Røyrvik kommune, Kennet Tømmermo Reitan på NRKs Politisk kvarter onsdag morgen.

For helsefagarbeidere går kommunen enda lenger enn å matche lønna de får fra vikarbyråene.

Blandede reaksjoner

Vedtaket ble godt mottatt Norsk Sykepleierforbund, mens Kommunesektorens organisasjon (KS) er kritiske. Ordførerne i nabokommuner er bekymret for at de kan miste kritisk kompetanse.

Til Trønder-Avisa svarer Røyrviks ordfører at han er fullt klar over at dette vil være lønnsdrivende innenfor helsesektoren, men kommunen samtidig ikke har noe valg hvis de skal konkurrere med lønna til vikarene de leier inn.

– Dette er ikke et tiltak for å rekruttere fra nabokommunene, men for å få folk hit langveisfra, sa ordføreren i kommunestyremøtet tirsdag kveld.

Enstemmig

Vedtaket ble enstemmig avgjort på kommunestyremøtet 1. oktober. Den eneste innvendingen var et utsettelsesforslag fra Arbeiderpartiet, begrunnet i at man ønsket å vente til budsjettet for 2025 var på plass. Det ble nedstemt på grunn av den akutte situasjonen.

– Alle forbundene har skjønt at det må det gjøres grep. Jeg ønsker å gi all honnør til de tillitsvalgte som har vært med i prosessen, det er beundringsverdig, sier ordfører Reitan til Fagbladet.

Tiltaket trer i kraft fra 1. november og vil evalueres av et partssammensatt utvalg for hvordan det fungerer etter et halvt år.

Hvis ikke kommunen oppnår tilfredsstillende rekruttering i ledige stillinger skal tiltaket opphøre før det har gått 3 år.

– Prøve og se

Sissel Mikkelsen er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet. Hun sier til Fagbladet at det har vært en god prosess.

– Vi er et lite sykehjem med opptil 13 vikarer på det meste, sier hun.

Derfor var arbeidsgiveren deres nødt til å gjøre noe med situasjonen på sykehjemmet.

– Vi synes kanskje summene var litt store, men det var nødt til å bli slik for å matche lønna fra vikarbyråene, sier hun.

Kommunen har vært på den beryktede Robek-listen siden juni. Allikevel økes altså nå lønna betraktelig.

De som allerede er ansatt vil også gå opp i lønn med det nye tiltaket. Men de får ikke feriepenger av den ekstra kompensasjonen. Skulle det ikke fungere, går de tilbake til den gamle lønna, ifølge Mikkelsen.

– Nå mangler vi omtrent halvparten av bemanningen. Så vi får nå prøve og se hvordan det går, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy