Kommunen styrte Oslo Vei mot konkurs

Konkursen i Oslo Vei 7. desember i fjor kom brått. Konkursboets granskingsrapport peker på vedtaket om å legge ned Huken pukkverk, et datterselskap av Oslo Vei, som hovedårsaken til konkursen.

Konkursen i Oslo Vei 7. desember i fjor kom brått. Konkursboets granskingsrapport peker på vedtaket om å legge ned Huken pukkverk, et datterselskap av Oslo Vei, som hovedårsaken til konkursen.

Martin Guttormsen Sl¿rdal

Da Oslo kommune vedtok å legge ned Huken Pukkverk uten å tilføre selskapet flere midler, styrte kommunen bedriften mot konkurs, konkluderer konkursboets granskingsrapport. Boet har nå saksøkt kommunen for en halv milliard kroner. Og Huken Pukkverk går for fullt.

2013121612000020131217144328

ane.borrud@lomedia.no

11. desember leverte konkursboet Oslo vei sin granskingsrapport til Oslo Byfogdembete.

Granskingen har avdekket at Oslo kommune drev Oslo Vei AS til konkurs, noe som påførte kreditorene, inkludert de ansatte, et tap på omkring 500 millioner kroner. Konkursboet i Oslo Vei leverte 18. november inn stevning til Oslo tingrett hvor konkursboet krever erstatning for dette tapet.

Kritikkverdig av kommunen

– Vår granskingsrapport viser at Oslo kommune har brutt flere av sine egne prinsipper for eierstyring. Kommunens handlemåte i denne saken er svært kritikkverdig. Som representant for kreditorene er det vår plikt å stille Oslo kommune til ansvar, sier advokat Tom Hugo Ottesen i Kvale Advokatfirma, bostyrer for konkursboet i Oslo Vei, i en pressemelding.

For selv om granskingsrapporten også avdekker alvorlige forhold knyttet til leieforholdet ved Oslo Veis hovedkontor i Uelandsgate 85, er det nedleggelsen av Huken Pukkverk som i følge rapporten er hovedårsaken til konkursen.

Granskingsrapporten viser at:

• Oslo kommune presset igjennom en avvikling av Huken pukk- og asfaltverk til tross for at de hadde mottatt dokumentasjon som viste at Oslo Vei AS da måtte få tilførsel av kapital for å unngå konkurs.

• Oslo kommune ga inntrykk av at de som eier ville skyte inn kapital i Oslo Vei AS, noe kunder, långivere og underleverandører trodde på. Likevel lot kommunen selskapet gå konkurs. Ansatte, underleverandører og långivere fikk regningen.

• Oslo kommune forsøkte å tvinge styret i Oslo Vei AS til selv å si opp leieavtalen for Huken pukk- og asfaltverk, slik at Oslo kommune som grunneier ville slippe å betale kompensasjon. Dette nektet imidlertid styret å gjøre.

Huken driver videre

– Her går det for fullt. Vi har kjøpt både ny trommel og elevator, og i år har vi produsert 70.000 tonn asfalt, sier tillitsvalgt ved Huken Pukkverk, John Andersen.

Etter at Oslo Vei gikk konkurs, mistet kommunen styringsrett over bedriften. Politikerne kan ikke pålegge boet å følge vedtaket i bystyret i 2010 om å stoppe steinuttak, eller vedtaket i 2012 om at pukkverket skulle avvikles innen 31. desember 2014.

Allerede samme dagen som konkursen var et faktum, ble 12 ansatte ved Huken Pukkverk tilbudt å jobbe videre. Som de eneste av 160 ansatte i Oslo Vei som fikk oppsigelser.

– Vi var de eneste som kunne drive videre, og pukkverket var det boet kunne tjene penger på, sier Andersen.

I dag er det fem ansatte igjen av de som var ansatt i Oslo Vei ved pukkverket. Åsland Pukkverk har inngått en langsiktig driftsavtale med konkursboet etter Oslo Vei, og holder nå pukkverket i gang i samarbeid med Hæhre og Gunnar Holth Grusforretning. Etter et svært turbulent år, regner Andersen med at de får fast ansettelse rett over jul.

– Vi har konsesjon til å drive her til 2021, og vi kommer nok til å drive pukkverket fram til da, avslutter Andersen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy