Kommunen ville sette 75 renholdere på anbud: Slik slo de trusselen tilbake for tredje gang
MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.
Eivind Senneset
Etter en seks måneder lang thriller kunne 75 Askøy-renholdere juble.
ola.tommeras@fagbladet.no
Jula ble tøff for de 75 renholderne i Askøy kommune. Få dager før nisser og fred skulle avløse trekvart år med pandemi og omfattende ekstrainnsats på arbeidsplassene, kom beskjeden: Kommunen må spare. Jobbene deres skal på anbud.
Ingen varsler, ingen forklaring annet enn forventet innsparing. En kort linje i forslag til budsjett: «Innsparing ved konkurranseutsetting av renhold: tre millioner kroner».
Snudde flertallet
Det var politisk flertall for å følge innstillingen. Så viste renholderne, tillitsvalgte, kompetansesenteret og Fagforbundet lokalt, regionalt og sentralt muskler. Da vinter gikk, våren kom og sommeren sto for døra, var flertallet snudd. Den borgerlige koalisjonen på øykommunen utenfor Bergen revnet både seg imellom og mellom høyrepartiene og Senterpartiet. Innstillingen ble nedstemt med 20 mot 15.
DE DET GJELDER: Fagforbundet Askøy laget en plakat med bilder av renholderne som skulle på anbud. - Det berører sterkere når folk får se at det er naboen.
Fagforbundet
Slitne i desember
Men tilbake til desember 2020: Landet har vært gjennom ni unntaksmåneder. Renholderne er slitne. De har stilt opp i utallige ekstraomganger med ekstra vasking av berøringsflater, desinfisering og smittevernvask. De har gått inn og ut av smittevernutstyr. De har vært fleksible. Byttet arbeidsplass på dagen da skoler ble stengt.
I desember kan vi fortsatt høre gjenklang av applausen. Så kommer budsjettmøtet.
– Ikke nå igjen
– Den beskjeden. Jeg gikk rett på sofaen og tenkte, nå igjen! Det er tredje gangen de forsøker, og det er like tøft hver gang, sier Åse Silde, renholder på Kleppestø sykehjem.
– Jeg tenkte; blir dette vedtatt, da slutter jeg og finner meg noe annet, sier Maritha Bendiksen, plasstillitsvalgt for renholderne på skolen.
Hva kunne de tape?
De to hovedtillitsvalgte på Askøy, Helen Tyrhaug og Hilde Lende Aune oppsummerer:
– Pensjon. Med allmenngjort tariff, så er det lite annet å kutte. Arbeidsvilkårene blir dårligere, mer skal gjøres på kortere tid, og hvor de skal jobbe, er opp til selskapet som vinner anbudet.
Thriller til siste slutt
Fagbladet møter Askøy-renholderne i kjelleren på sykehjemmet. I dag er stemningen god. Humøret på topp.
– Men det var en thriller til siste slutt, forteller leder for Fagforbundet Askøy, Bente Margrethe Sannes. Først underveis i skjebnemøtet 20. mai ble det klart at flertallet hadde snudd.
Det var trolig Askøys mest besøkte kommunestyremøte noensinne. Møtet ble streamet på Facebook, og «alle» fulgte med. Fra å være en linje i budsjett- og økonomiplanen, var saken blitt synlig.
– Den kvelden flagget vi. Det var jubel, blomster og gratulasjoner, forteller Sannes.
Renholderne i kjelleren på Kleppestø sykehjem forteller:
– Det var helt magisk å komme på jobb dagen etter.
– Følg nøye med
Konkurranseutsetting kan snu arbeidshverdagen opp-ned for ansatte, men ofte er et forslag knapt synlig før det er til behandling.
– Vi må følge nøye med. Det kan være som på Askøy, en linje i budsjett- og økonomiplanen, eller det kan komme over bordet som benkeforslag, sier Ingunn Jacobsen, leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i region Vestland.
Slik jaget de anbudsspøkelset på dør
• Utarbeidet motregnestykker til påstått innsparing, med hjelp av Fagforbundet sentralt.
• Møtte politikere i alle partier med argumenter om konsekvenser for pensjon og arbeidsvilkår.
• Brukte sosiale medier intenst og samlet støtte blant folk flest.
• Samlet portrettbilder av renholderne og lagde plakat: «Det er disse du skal stjele pensjonen fra».
• Lagde video med forklaring på hvordan ansatte rammes når jobbene går på anbud.
• Kjøpte annonser i den lokale nettavisen.