Når lærerne streiker, som her i Bergen, sparer kommunene store summer på lønninger som ikke betales. Bergen har hittil spart nesten 29 millioner kroner, skriver Klassekampen.
Sidsel Valum
Drøyt en åttedel av de 8.200 streikende lærerne jobber i Bergen, som hittil har spart nesten 29 millioner kroner, skriver Klassekampen. Etter det siste streikeuttaket sparer Bergen 3,5 millioner per dag, opplyser skoleetaten.
Det er ikke klart hvordan de sparte pengene skal disponeres.
– De går inn i kommunekassen, og så må det være en prosess, sier kommunaldirektør for barnehager, skole og idrett, Marius Arnason Bøe.
Basert på tidligere erfaringer sier han at pengene ikke nødvendigvis blir brukt på barn og unge.
– Det betyr ikke at det ikke skjer, men det er ingen automatikk i det, sier Bøe.
Lokallagsleder Bente Myrtveit i Utdanningsforbundet mener pengene bør brukes på gode tiltak når streiken er over.
– Ekstra bemanning, for eksempel.
I Haugesund sier ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) at de tenker mindre i siloer. Og at skolene får de pengene det til enhver tid er bruk for, innen rimelighetens grenser.
Han sier også at kommunen har brukt ekstra ressurser på aktivitetstilbud som fritidsklubber, skøytebane og kino under streiken.
Også i Lillestrøm og Tromsø sier den politiske ledelsen at de vil komme tilbake til hvordan pengene de sparer, skal disponeres.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl