GOD STEMNING: Det var god stemning mellom partene i lønnsoppgjøret for de kommuneansatte, og de ble enige på rekordtid. Fra v: Mette Nord, LO Kommune, Steffen Handal, UNIO og Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS.
Per Flakstad
per.flakstad@fagbladet.no
Resultatet de er enige om innebærer at de ansatte får de tilleggene som ble avtalt ved hovedoppgjøret i fjor, og de får økt lønn allerede fra 1. juli i stedet for 1. august som opprinnelig ble avtalt.
Allerede da oppgjøret startet klokka ti i dag, lå det i kortene at partene ikke så for seg å bruke lang tid på å bli enige. Etter at krav og tilbud var presentert, var alle enige om at det burde la seg gjøre å komme i havn på en god måte.
Som LO/NHO-oppgjøret
Totalt har oppgjøret en ramme på 2,4 prosent, noe som også var resultatet i oppgjøret mellom LO og NHO tidligere i år.
De generelle tilleggene som ble avtalt ligger for ansatte uten formell kompetanse og for fagarbeidere på mellom 6500 kroner og 7000 kroner. For stillinger med krav om høgskoleutdanning varierer tilleggene noe mer, fra 2500 kroner og opp til 16.300 for de med lengst ansiennitet.
Fornøyde
Tor Arne Gangsø, den ferske forhandlingslederen i kommunenes interesseorganisasjon KS, var fornøyd med resultatet:
– Dette er et godt resultat for både de ansatte og for kommunene, sa han etter at forhandlingene ble avsluttet ved 11.30 tida i dag.
– Hvis prisstigningen ikke blir høyere enn forventet, betyr resultatet at våre medlemmer opplever en reallønnsøkning, og det var viktig å få til, sier forhandlingsleder i LO Kommune, Mette Nord.
Dersom det skulle vise seg at prisveksten blir høyere, er dette noe som vil påvirke kravene før hovedoppgjøret til neste år.
– Vi kan i hvert fall ikke ha redusert kjøpekraft for våre medlemmer mange år på rad, sier Mette Nord.
Resultatet innebærer blant annet at fagarbeidere med godkjent etterutdanning, for eksempel fagskole, rykker automatisk opp i en egen lønnsgruppe med en lønn som ligger ca. 20.000 over fagarbeiderlønn.
– Jeg er veldig fornøyd med at dette nå er på plass i den sentrale tariffavtalen, sier Mette Nord.
Balanse mellom ledere og øvrige ansatte
I fjor ble det avtalt å sette av 0,9 prosent til lokale forhandlinger som skal gjelde fra 1. august. Tor Arne Gangsø er opptatt av at de som skal forhandle lokalt må være like ansvarlige som partene sentralt.
Også Mette Nord er opptatt av de lokale forhandlingene. Et av kravene fra LO var at lønnsveksten i kommunene må være forholdsvis lik og rettferdig mellom både ledere og de øvrige ansatte. Hun forventer at KS følger opp dette, slik at lønnsgapet mellom ansatte på ulike nivåer ikke øker.
– Vi kommer til å følge dette nøye. Det er viktig at alle grupper er lojale til de rammene som er forhandlet, ellers vil resultatet miste mye av sin legitimitet, sier hun.
– Vi kommer til å følge utviklingen nøye, og dersom lønnsgapet mellom nivåene fortsetter å øke, er dette selvsagt noe vi må komme tilbake til når vi utformer kravene før hovedoppgjøret neste år, sier Mette Nord.
ENIGE: De brukte bare en drøy time på å bli enige. Fra v: Jan Olav Birkenhagen Akademikerne Kommune, Erik Kollerud, YS Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Tor Arne Gangsø, KS.
Per Flakstad
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet