Kongelig hjelp under viruskrisen: Nå jobber denne prinsessen på sykehjem

Den svenske prinsessen (i midten) er fra før Sophiahjemmets beskytter og ble nylig presentert sammen med sine nye kolleger Gustav Westoo og Anna Kyhlstedt

Den svenske prinsessen (i midten) er fra før Sophiahjemmets beskytter og ble nylig presentert sammen med sine nye kolleger Gustav Westoo og Anna Kyhlstedt

Foto: Scanpix/Reuters

Prinsesse Sofia fikk tre dagers medisinsk opplæring og skal nå avlaste personellet ved Sofiahjemmet sykehus i Stockholm.

2020042113161220200421131633

baj@fagbladet.no

Svenske prinsesse Sofia tok nettkurs, og er nå med i frontkampen mot korona-viruset.

Prinsessen har under opplæringen fått teoretisk kjennskap til blant annet smittsomme sykdommer, taushetsplikt, hygiene og sykepleiefaget, mens hun i den praktiske delen har lært hvordan informere pasienter og pårørende, rengjøre utstyr og hjelpe til med administrative oppgaver.

Sofia, prinsesse av Sverige og hertuginne av Värmland, ble født Sofia Kristina Hellqvisog tidligere modell. Hun er blant annet tidligere modell, og er gift med prins Carl Philip, hertug av Värmland.

– Prinsessen ønsker å bidra med støtte og avlastning i helseomsorgen i disse krisetidene. Hun vil jobbe på pleieavdeling på Sophiahjemmet i tiden fremover, sier informasjonssjef ved det svenske hoffet, Margareta Thorgren, til Mitt i Stockholm.

Det var etter at SAS måtte permittere 10.000 ansatte i Sverige at Sofiahjemmet startet pilotprogrammet. 30. mars begynte de første 30 personene, og senere doblet de kapasiteten til 60.

For Rasmus Saveman var det en selvfølge å søke. Som kabinpersonell har han allerede grunnleggende kunnskaper om førstehjelp og hjerte-lungeredning. Han er også vant til å møte redde og bekymrede mennesker.

– Det er mye foruten ren helsehjelp som jeg kan gjøre for at helsepersonellet kan vie tiden til pasientene, sier han.

I dag blir ukentlig 80 personer opplært på Sophiahjemmet Høyskole.

– Det finnes utrolig kompetente mennesker, for eksempel i SAS, som vil kunne avlaste helseomsorgen umiddelbart etter endt opplæring, slik at leger og sykepleiere i enda større grad kan konsentrere seg om sine pasienter. Dette er en samfunnsdugnad som vi alle må å bidra til, sier Johanna Adami, rektor ved Sophiahjemmet universitet i en pressemelding.

Prinsesse Sofia ble i begynnelsen av 2016 utpekt som beskytter av sykehuset og etterfulgte svenskekongens søster, prinsesse Christina.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy