JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innreiserestriksjoner

Koronafaste sesongarbeidere får fornyet oppholdstillatelse

I Norge har dette i hovedsak dreid seg om sesongarbeidere fra Vietnam. (Illustrasjonsfoto)

I Norge har dette i hovedsak dreid seg om sesongarbeidere fra Vietnam. (Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

De nesten 300 sesongarbeiderne som har sittet fast i Norge siden i fjor, kan få fornyet oppholdstillatelse for sesongen 2021, opplyser regjeringen.

2021021010040920210210100453

Koronapandemien har gjort at mange land har innført strenge innreiserestriksjoner. Sammen med tilnærmet full stans i flytrafikken har dette ført til at sesongarbeiderne ikke kommer seg hjem. I Norge har dette i hovedsak dreid seg om sesongarbeidere fra Vietnam.

Det har vært viktig å få på plass en ordning som gir forutsigbarhet for både arbeidstaker og arbeidsgiver, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

– Næringen har vært opptatt av å få denne avklaringen slik at sesongarbeidere som sitter fast i Norge, kan få muligheter til å jobbe og tjene penger mens de er i landet, sier Bollestad videre.

Krav om seksmåneders opphold

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen, sier avklaringen er godt nytt for enkeltpersoner som står i en vanskelig situasjon, og for produsenter som trenger deres kompetanse.

− Avklaringen er et steg på veien mot forutsigbarhet for grøntnæringen, og dermed tilgangen til norskproduserte varer i kommende sesong.

For sesongarbeidere fra land utenfor EU/EØS er det krav om seksmåneders opphold utenfor Norge før de kan få ny sesongtillatelse. Det er denne regelen sesongarbeiderne som har vært i Norge siden 2020, nå har fått unntak fra.

Unntaket gjelder kun for sesongarbeidere som sitter fast i Norge på grunn av innreiserestriksjoner i hjemlandet, som følge av covid-19.

Flere land

En viktig forutsetning for å få behandlet søknad om sesongtillatelse, er muligheten for å returnere til hjemlandet etter at oppholdstillatelsen går ut.

Koronapandemien har ført til at det er flere land det er vanskelig å reise tilbake til.

– Vi må unngå at vi får samme problemer framover, med sesongarbeidere som ufrivillig blir sittende fast i Norge og ikke får reist hjem når de ønsker det. Slik det er nå, vil vi derfor ikke behandle søknader fra sesongarbeidere som kommer fra land det er vanskelig å returnere til, sier statsråden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy