Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) kan ikke love at kommuner som er rammet av koronakrisen, vil få dekket alle ekstra utgifter eller alle tap. (Arkivfoto)
Leif Martin Kirknes
Det bekrefter kommunalminister Nikolai Astrup (H) overfor Klassekampen.
Den første koronastøtten fra staten ble delt ut ganske flatt, selv om det er store forskjeller fra kommune til kommune. Neste gang vil regjeringen gi mer der tapene er størst, men den kan ikke love at det blir helt riktig nå heller, skriver avisen.
– Vil stille opp
– Det er viktig for meg å få fram at vi vil stille opp for kommunene, og at vi er i gang med det. Målet er at den økonomiske støtten treffer så godt som mulig, men det blir vanskelig å ha et system som kompenserer hver enkelt kommune krone for krone, sier Nikolai Astrup.
Han mener det så langt er godt samsvar mellom den støtten kommunene har fått og de utgiftene de har hatt.
Flere kommuner har varslet at de må kutte i velferdstilbud, men Astrup mener det ikke er noen grunn til å kutte i budsjettene.
Kompenserer ekstrautgifter
I en epost til NTB presiserer kommunalministeren at regjeringen hele veien har sagt at de skal kompensere kommunene for ekstrautgiftene de har hatt under koronakrisen, og at det er blitt bevilget 19,2 milliarder kroner.
– Regjeringen vil også dekke alle nødvendige kostnader kommunene har til testing, isolering, sporing og karantene, skriver han.
– Jeg har tett kontakt med kommunesektoren og følger situasjonen nøye. Hvis vi ser at kommunene har behov for mer penger for å håndtere smittesituasjonen, vil vi selvfølgelig vurdere nye tiltak og mer penger, legger han til.
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad
Erklæringen sier at minst halvparten av de ansatte i turnus innen 2025 ha heltidsstilling. (Illustrasjonsbilde)
Frøydis Falch Urbye
TØFF HVERDAG: Gamle Svinesundbru er åpnet for grensependlere i helsekritiske funksjoner. Likevel, det er en tøff hverdag, med daglige kontroller, sier Karin Stacke.
Ola Tømmerås
Colourbox