JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig lønnsvekst for flere toppledere – LO-lederen reagerer sterkt

SKEPTISK: LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

SKEPTISK: LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Mens nordmenn med gjennomsnittslønn tapte 1 prosent av sin kjøpekraft i fjor, fikk flere toppledere kraftig reallønnsvekst. – Provoserende, mener LO-lederen.

2023022110351620230221103516

redaksjonen@fagbladet.no

– Det er umoralsk og provoserende, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NRK.

I NRK-programmet Politisk Kvarter kommenterte hun tirsdag morgen ferske tall som viser at topplederne i oljebransjen økte lønnen sin med 21,3 prosent i fjor. Årsaken er i stor grad store bonusutbetalinger.

– Det er provoserende for alle de som har opplevd at det er vanskelig å komme seg gjennom hverdagen og betale regningene sine, enten det er mat eller strøm – å sitte og se på at enkelte drar av gårde med lønnstillegg i den størrelsen, sier Følsvik.

Kraftig lederlønnshopp

Bakgrunnen for uttalelsene er den foreløpige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), som kom mandag.

Utvalget kommer med «fasiten» på hvor mye ulike yrkesgrupper hadde i lønnsvekst i fjor.

For lønnstakere samlet sett økte den gjennomsnittlige årslønnen med 4,4 prosent i fjor. Samtidig endte prisveksten på 5,8 prosent i 2022. Det betyr at kjøpekraften falt med 1 prosent etter skatt for gjennomsnittslønnen.

LES OGSÅ: Spent på lønnsoppgjøret? Disse datoene bør du notere deg

De aller fleste yrkesgrupper fikk reallønnsnedgang.

Men flere toppledere dro ifra – og hadde en sterkere lønnsutvikling enn den kraftige prisveksten.

– Gjennomsnittlig lønnsvekst eksklusive opsjons- og naturalytelser fra november 2021 til november 2022 var 6,9 prosent for administrerende direktører i privat sektor i alt, 9,6 prosent i industrien, og 4,4 prosent for toppledere og administrerende direktører i offentlig forvaltning, skriver TBU.

– Har forsynt seg kraftig

LO-lederen mener utviklingen er beklagelig.

– De som har lite, har fått det tøffest gjennom året som har gått. Og så er det noen som har forsynt seg med kraftig mye mer enn andre. Det er topplederne i de store selskapene våre og i finansnæringen, sier Følsvik.

LO-lederen varsler at hun kommer til å være tydelig om saken overfor NHO i årets lønnsoppgjør. Hun sier samtidig at spesielt kommunalt ansatte bør få høyere lønnsvekst enn andre i år, men vil foreløpig ikke peke på enkelte yrkesgrupper i kommunal sektor.

Tirsdag 21. februar klokka 10 samles LOs representantskap for å bestemme forhandlingsposisjon og endelige krav til tariffoppgjøret i år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy