JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Kraftig økning antallet søknader om sosialhjelp

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen har sendt kommunene en ny veileder til Nav.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen har sendt kommunene en ny veileder til Nav.

Jan-Erik Østlie

Søknader om sosialhjelp har økt 18 prosent på ett år. Nå blir Nav bedt om å stille færre krav om dokumentasjon fra søkerne.

2022121610064720221216100648

Nav har hentet inn tall fra oktober 2021 til samme måned i år. Det høye antallet ukrainske flyktninger som har kommet til Norge, er blant årsakene til økningen, opplyser Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Jeg innfører i dag en ny veileder for Nav som understreker folks rett til individuell behandling, de ansattes faglige skjønn og rausheten som ligger i lovverket, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

Nav-kontorene anbefales blant annet å stille færre krav til kartlegging og dokumentasjon, og til å være tilbakeholden med å kreve salg av eiendeler dersom hjelpebehovet er kortvarig. Barns behov skal tas spesielt hensyn til, heter det.

40 prosent av landets kommuner har rapportert inn tall til Nav, og disse har samlet sett 63 prosent av landets innbyggere.

I de minste kommunene har antall søknader økt med 30 prosent i snitt. I store bykommuner som Oslo, Bergen og Trondheim, er den gjennomsnittlige økningen på 11 prosent.

Kommunene rapporterer at flere sliter økonomisk, og at de får flere henvendelser som skyldes økte priser på mat, strøm og drivstoff.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy