Streik i energibransjen:

Kraftig opptrapping av strømstreiken fra mandag

Fra mandag av er over 1.000 ansatte i ved kraftverk rundt om i landet i streik. Feil på strømnettet blir ikke rettet.

Fra mandag av er over 1.000 ansatte i ved kraftverk rundt om i landet i streik. Feil på strømnettet blir ikke rettet.

Illustrasjonsfoto: Lina Winge

Fra mandag er 74 kraftverk rammet av streik. Folk og bedrifter kan miste strømmen.

2016101914390020161020101544

knut.viggen@lomedia.no

per.flakstad@fagbladet.no

Energistreiken trappes kraftig opp fra mandag av. EL og IT Forbundet og Fagforbundet varsler at de nå vil sette hardt mot hardt mot KS Bedrift.

– Streiken har nå vart i fire uker. Fagforbundet har sendt ut varsel om plassfratredelse for samtlige av våre medlemmer i de resterende virksomhetene som er omfattet av Energiavtalen med KS Bedrift. Det betyr at tolv nye virksomheter rammes av streik, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

EL og IT Forbundet tar også samtlige medlemmer i dette tariffområdet ut i streik.

– Vi har sett oss lei på motpartens manglende vilje til å se på løsninger som kan ende konflikten, sier Guldbrandsen og Bjørn Fornes, forhandlingsleder i EL og IT Forbundet.

Det betyr at over tusen ansatte i 74 bedrifter er i streik fra mandag av. Konsekvensen blir blant annet at feil ikke blir rettet. Faller strømmen ut, er det ingen som sørger for at den kommer tilbake igjen.

– Folk og bedrifter kan miste strømmen. Det er beklagelig, men vi gir selvsagt dispensasjoner dersom liv og helse er i fare. Målet er først og fremst å få KS Bedrift til å forhandle om akseptable løsninger, sier Fornes.

Konflikten dreier seg først og fremst om avspaseringsordningen til beredskapsvaktene. Den typiske beredskapsvakten er på syv i døgn i strekk, hver femte uke gjennom hele året.

Streiken var et faktum da todagers-meklingen mellom KS Bedrift og de ansattes organisasjoner Fagforbundet, EL og IT Forbundet, Delta, Maskinistforbundet, NITO og Tekna, brøt sammen på morgenkvisten den 23. september.

Administrerende direktør i KS Bedrift, Bjørg Ravlo Rydsaa, sier i en kommentar til NRK at hun mener streiken er unødvendig. Hun er bekymret og beklager at streiken trappes opp.

– Vi kan ikke innfri et tariffestet krav som påfører lokale selskaper økte kostnader. Det er ikke bærekraftig. Spørsmålet om hviledager mener vi skal behandles lokalt, slik at man tar hensyn til den reelle belastningen man har lokalt, sier Rydsaa til NRK.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy