Krangel om støtte til tillitsvalgt-skole

FLAUT: Tone Sønsterud og Arbeiderpartiet opprettholder støtten på 700 0000 kroner til Geneveskolen i sitt alternative statsbudsjett. I tillegg til LO blir skoletilbudet benyttet av YS, Unio, Utdanningsforbundet og Fiskarlaget

FLAUT: Tone Sønsterud og Arbeiderpartiet opprettholder støtten på 700 0000 kroner til Geneveskolen i sitt alternative statsbudsjett. I tillegg til LO blir skoletilbudet benyttet av YS, Unio, Utdanningsforbundet og Fiskarlaget

Morten Hansen

STATSBUDSJETTET: Støtten til Geneveskolen opprettholdes i Arbeiderpartiets budsjettforslag, mens regjeringa vil kutte den offentlige støtten helt.

2014112012000020141120140042

anne.siri.rena@lomedia.no

– Jeg ble mildt sagt overrasket da jeg så at de hadde fjernet hele posten fra budsjettet, sier stortingsrepresentant Tone Sønsterud (Ap).

I Aps alternative budsjett, som legges fram i dag, opprettholdes støtten på 700 000 kroner.

Regjeringas begrunnelse for å fjerne tilskuddet er at dette ikke er en godkjent folkehøgskole etter folkehøgskoleloven.

Sønsterud mener dette ikke er noen reell begrunnelse.

– Det er flaut om de andre nordiske landene nå må finansiere norske deltakere, fortsetter Sønsterud, som sitter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Lite penger ut til mange

Sønsterud mener det er snakk om et lite pengebeløp som gir stor effekt for mange.

– Tusenvis av tillitsvalgte fra hele den nordiske fagbevegelsen har hatt mulighet til å lære om internasjonale spørsmål via denne skolen, og de har lært av hverandre, fortsetter Sønsterud.

Tilskuddet til Geneveskolen har ligget inne som fast post i statsbudsjettet i mange år, og ble i den rødgrønne regjeringsperioden økt til 700 000 kroner.

Skolen har vært et nordisk samarbeidsprosjekt for tillitsvalgte siden 1931.

Ikke bare for LO

– At Norge ikke bidrar økonomisk vil i så fall være en ny problemstilling, kommenterer Arthur Danielsen, tidligere rektor for Geneveskolen og nå ansvarlig for skolen i AOF.

Forbundene betaler 32 000 kroner for å sende én deltaker til kurset som går over fire uker. 12 nordmenn deltar årlig.

– Hvert forbund må belage seg på å betale langt mer hvis den offentlige støtten forsvinner, og da vil det nok bli færre norske deltakere. Vi kan ikke forvente at de andre nordiske landene skal finansiere oss, fortsetter Danielsen.

Ikke bare LO-tillitsvalgte deltar på skolen, men også medlemmer av YS, Unio, Utdanningsforbundet og Fiskarlaget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy